HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna.

Julöl är en av de käraste traditionerna till det svenska julbordet. I början av november varje år släpps julölen på Systembolaget. I år är det 52 olika juliga ölsorter som tar plats i sortimentet, plus ytterligare en del småskaliga och lokala produkter. Vi svenskar dricker två miljoner liter julöl varje år.

Ett fylligt julöl passar utmärkt till den lite mustigare och fetare julmaten. Julens lite beskare och komplexa ölsorter smakar ofta godare än en ljus och lätt öl till julmaten. Dessutom förhöjer ett gott julöl med en mysig etikett den härliga julstämningen.

Många av ölsorterna är så goda och härligt smakrika att de med fördel kan avnjutas ensamma, utan ackompanjerande julmat. Men koldioxiden och alkoholen balanserar annars upp julmaten och gör den ännu godare, varför inte med en liten nubbe som sällskap.

Vilken julöl ska jag då välja? Ja, utbudet är enormt och mycket handlar om tycke och smak. Vårt bästa tips är att du köper hem ett antal sorter och provar en eller några av varje. Men många har förstås sina favoriter som de köper år efter år. Se till att vara ute i god tid, vissa sorter brukar kunna bli slutsålda sista veckorna före julafton.

Bland årets nyheter finns några spännande sorter. Goder Afton släpper en julstout som lockar med en maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin. Visst låter det juligt och gått. En annan debutant är Jenny Nyström Julbrygd som kommer med klassiska tomtemotiv på etiketterna. Smaken minner om sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.

För den som vill ha lite mer styrka kommer Craftwerk Holy Winter Cowl från Tyskland med hela 9 % alkoholstyrka. En riktigt kryddig historia som sägs smaka banankaka. Visst blir man sugen? För den som vill gå på riktigt säkra kort så är det allra mest sålda julölet Mariestads Julbrygd som är nästan dubbelt så populärt som tvåan Falcon Julöl.

Goder Afton Julstout
Goder Afton Julstout
Maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin.
330 ml - 8% -
32.90 kr

Jenny Nyström Julbrygd
Jenny Nyström Julbrygd
Fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.
330 ml - 4.5% -
22.50 kr

Craftwerk Holy Winter Cowl
Craftwerk Holy Winter Cowl
Kryddig smak med liten sötma, inslag av banankaka, torkade aprikoser, sirapslimpa, honung och pomerans.
330 ml - 9% -
19.90 kr

Northern Brewers Kåtöl Julöl
Northern Brewers Kåtöl Julöl
Maltig smak med inslag av knäckebröd, torkade aprikoser, choklad och nötter.
330 ml - 4.8% -
29.60 kr

Bryggarbackens Winter Ale
Bryggarbackens Winter Ale
Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av torkade aprikoser, knäck, apelsinskal och nougat.
330 ml - 5.7% -
27.70 kr

FAKTA

De tio populäraste julölen:

(antal tusental liter sålda)

Mariestads Julebrygd
Falcon Julöl
Eriksberg Julöl
Oppigårds Winter Ale
Sofiero Julöl
Pripps Jul
Three Hearts Julöl
Falcons Julmumma
Jämtlands Julöl
Nils Oscar Kalasjulöl
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Sol, vind och vatten, höga berg och kalla öl… Visst är det väl så den gamla låten av Ted Gärdestad går? Skämt åsido, vad passar bättre en varm sommarkväll än en kall och god öl. För att hjälpa dig p..

Läs mer
Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinn..

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl. Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker. Coronapandemin har stoppat många fester ..

Läs mer
Så firar du internationella öldagen

Så firar du internationella öldagen

För ett par veckor sedan firades ”Ölets dag” i Sverige.  Fredagen 2 augusti är det dags för internationella öldagen. Syftet med agen: Samla goda vänner och fira med öl. Sveriges Bryggerier har utse..

Läs mer
Påsköl 2023 – här är sorterna du inte får missa

Påsköl 2023 – här är sorterna du inte får missa

Trött på påskmusten? Lägg alla ägg i en korg i år och gå all-in med ljuvlig öl istället. Påskharen står redo med en mängd fantastiska påsköl, som bara väntar på att få dina smaklökar att skutta av g..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer