HEM

Aktuellt

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna.

Julöl är en av de käraste traditionerna till det svenska julbordet. I början av november varje år släpps julölen på Systembolaget. I år är det 52 olika juliga ölsorter som tar plats i sortimentet, plus ytterligare en del småskaliga och lokala produkter. Vi svenskar dricker två miljoner liter julöl varje år.

Ett fylligt julöl passar utmärkt till den lite mustigare och fetare julmaten. Julens lite beskare och komplexa ölsorter smakar ofta godare än en ljus och lätt öl till julmaten. Dessutom förhöjer ett gott julöl med en mysig etikett den härliga julstämningen.

Många av ölsorterna är så goda och härligt smakrika att de med fördel kan avnjutas ensamma, utan ackompanjerande julmat. Men koldioxiden och alkoholen balanserar annars upp julmaten och gör den ännu godare, varför inte med en liten nubbe som sällskap.

Vilken julöl ska jag då välja? Ja, utbudet är enormt och mycket handlar om tycke och smak. Vårt bästa tips är att du köper hem ett antal sorter och provar en eller några av varje. Men många har förstås sina favoriter som de köper år efter år. Se till att vara ute i god tid, vissa sorter brukar kunna bli slutsålda sista veckorna före julafton.

Bland årets nyheter finns några spännande sorter. Goder Afton släpper en julstout som lockar med en maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin. Visst låter det juligt och gått. En annan debutant är Jenny Nyström Julbrygd som kommer med klassiska tomtemotiv på etiketterna. Smaken minner om sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.

För den som vill ha lite mer styrka kommer Craftwerk Holy Winter Cowl från Tyskland med hela 9 % alkoholstyrka. En riktigt kryddig historia som sägs smaka banankaka. Visst blir man sugen? För den som vill gå på riktigt säkra kort så är det allra mest sålda julölet Mariestads Julbrygd som är nästan dubbelt så populärt som tvåan Falcon Julöl.

Goder Afton Julstout
Goder Afton Julstout
Maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin.
330 ml - 8% -
32.90 kr

Jenny Nyströms Julbrygd
Jenny Nyströms Julbrygd
Fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.
330 ml - 4.5% -
23.20 kr

Craftwerk Holy Winter Cowl
Craftwerk Holy Winter Cowl
Kryddig smak med liten sötma, inslag av banankaka, torkade aprikoser, sirapslimpa, honung och pomerans.
330 ml - 9% -
19.90 kr

Northern Brewers Kåtöl Julöl
Northern Brewers Kåtöl Julöl
Maltig smak med inslag av knäckebröd, torkade aprikoser, choklad och nötter.
330 ml - 4.8% -
29.60 kr

Bryggarbackens Winter Ale
Bryggarbackens Winter Ale
Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av torkade aprikoser, knäck, apelsinskal och nougat.
330 ml - 5.7% -
27.70 kr

FAKTA

De tio populäraste julölen:

(antal tusental liter sålda)

Mariestads Julebrygd
Falcon Julöl
Eriksberg Julöl
Oppigårds Winter Ale
Sofiero Julöl
Pripps Jul
Three Hearts Julöl
Falcons Julmumma
Jämtlands Julöl
Nils Oscar Kalasjulöl
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De säljer öl till stöd för Ukraina

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slo..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-..

Läs mer
Mer öl och vin och mindre sprit

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd. Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år ..

Läs mer