HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna.

Julöl är en av de käraste traditionerna till det svenska julbordet. I början av november varje år släpps julölen på Systembolaget. I år är det 52 olika juliga ölsorter som tar plats i sortimentet, plus ytterligare en del småskaliga och lokala produkter. Vi svenskar dricker två miljoner liter julöl varje år.

Ett fylligt julöl passar utmärkt till den lite mustigare och fetare julmaten. Julens lite beskare och komplexa ölsorter smakar ofta godare än en ljus och lätt öl till julmaten. Dessutom förhöjer ett gott julöl med en mysig etikett den härliga julstämningen.

Många av ölsorterna är så goda och härligt smakrika att de med fördel kan avnjutas ensamma, utan ackompanjerande julmat. Men koldioxiden och alkoholen balanserar annars upp julmaten och gör den ännu godare, varför inte med en liten nubbe som sällskap.

Vilken julöl ska jag då välja? Ja, utbudet är enormt och mycket handlar om tycke och smak. Vårt bästa tips är att du köper hem ett antal sorter och provar en eller några av varje. Men många har förstås sina favoriter som de köper år efter år. Se till att vara ute i god tid, vissa sorter brukar kunna bli slutsålda sista veckorna före julafton.

Bland årets nyheter finns några spännande sorter. Goder Afton släpper en julstout som lockar med en maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin. Visst låter det juligt och gått. En annan debutant är Jenny Nyström Julbrygd som kommer med klassiska tomtemotiv på etiketterna. Smaken minner om sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.

För den som vill ha lite mer styrka kommer Craftwerk Holy Winter Cowl från Tyskland med hela 9 % alkoholstyrka. En riktigt kryddig historia som sägs smaka banankaka. Visst blir man sugen? För den som vill gå på riktigt säkra kort så är det allra mest sålda julölet Mariestads Julbrygd som är nästan dubbelt så populärt som tvåan Falcon Julöl.

Goder Afton Julstout

Goder Afton Julstout

Maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin.
Art.nr: 11537 - Pris: 32.90 kr

Jenny Nyström Julbrygd

Jenny Nyström Julbrygd

Fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.
Art.nr: 11490 - Pris: 21.50 kr

Craftwerk Holy Winter Cowl

Craftwerk Holy Winter Cowl

Kryddig smak med liten sötma, inslag av banankaka, torkade aprikoser, sirapslimpa, honung och pomerans.
Art.nr: 11457 - Pris: 19.90 kr

Northern Brewers Kåtöl Julöl

Northern Brewers Kåtöl Julöl

Maltig smak med inslag av knäckebröd, torkade aprikoser, choklad och nötter.
Art.nr: 35236 - Pris: 29.60 kr

Bryggarbackens Winter Ale

Bryggarbackens Winter Ale

Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av torkade aprikoser, knäck, apelsinskal och nougat.
Art.nr: 33299 - Pris: 27.70 kr

FAKTA

De tio populäraste julölen:

(antal tusental liter sålda)

Mariestads Julebrygd
Falcon Julöl
Eriksberg Julöl
Oppigårds Winter Ale
Sofiero Julöl
Pripps Jul
Three Hearts Julöl
Falcons Julmumma
Jämtlands Julöl
Nils Oscar Kalasjulöl
Läs mer

Du kanske även vill läsa dessa