HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets öl till julbordet

Hej, tomtegubbar – det här är vad ni ska slå i glasen i år! Nyligen släpptes 52 julöl på Systembolaget inför årets julfirande. Hela två miljoner liter julöl kommer gå åt i Sverige närmaste veckorna.

Julöl är en av de käraste traditionerna till det svenska julbordet. I början av november varje år släpps julölen på Systembolaget. I år är det 52 olika juliga ölsorter som tar plats i sortimentet, plus ytterligare en del småskaliga och lokala produkter. Vi svenskar dricker två miljoner liter julöl varje år.

Ett fylligt julöl passar utmärkt till den lite mustigare och fetare julmaten. Julens lite beskare och komplexa ölsorter smakar ofta godare än en ljus och lätt öl till julmaten. Dessutom förhöjer ett gott julöl med en mysig etikett den härliga julstämningen.

Många av ölsorterna är så goda och härligt smakrika att de med fördel kan avnjutas ensamma, utan ackompanjerande julmat. Men koldioxiden och alkoholen balanserar annars upp julmaten och gör den ännu godare, varför inte med en liten nubbe som sällskap.

Vilken julöl ska jag då välja? Ja, utbudet är enormt och mycket handlar om tycke och smak. Vårt bästa tips är att du köper hem ett antal sorter och provar en eller några av varje. Men många har förstås sina favoriter som de köper år efter år. Se till att vara ute i god tid, vissa sorter brukar kunna bli slutsålda sista veckorna före julafton.

Bland årets nyheter finns några spännande sorter. Goder Afton släpper en julstout som lockar med en maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin. Visst låter det juligt och gått. En annan debutant är Jenny Nyström Julbrygd som kommer med klassiska tomtemotiv på etiketterna. Smaken minner om sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.

För den som vill ha lite mer styrka kommer Craftwerk Holy Winter Cowl från Tyskland med hela 9 % alkoholstyrka. En riktigt kryddig historia som sägs smaka banankaka. Visst blir man sugen? För den som vill gå på riktigt säkra kort så är det allra mest sålda julölet Mariestads Julbrygd som är nästan dubbelt så populärt som tvåan Falcon Julöl.

Goder Afton Julstout
Goder Afton Julstout
Maltig, rostad, nyanserad smak med sötma, inslag av mörk choklad, kavring, tobak, kaffe, sirap och russin.
330 ml - 8% -
32.90 kr

Jenny Nyström Julbrygd
Jenny Nyström Julbrygd
Fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, sirapslimpa, knäck, kryddor och pomerans.
330 ml - 4.5% -
22.50 kr

Craftwerk Holy Winter Cowl
Craftwerk Holy Winter Cowl
Kryddig smak med liten sötma, inslag av banankaka, torkade aprikoser, sirapslimpa, honung och pomerans.
330 ml - 9% -
19.90 kr

Northern Brewers Kåtöl Julöl
Northern Brewers Kåtöl Julöl
Maltig smak med inslag av knäckebröd, torkade aprikoser, choklad och nötter.
330 ml - 4.8% -
29.60 kr

Bryggarbackens Winter Ale
Bryggarbackens Winter Ale
Nyanserad, fruktig smak med liten sötma, inslag av torkade aprikoser, knäck, apelsinskal och nougat.
330 ml - 5.7% -
27.70 kr

FAKTA

De tio populäraste julölen:

(antal tusental liter sålda)

Mariestads Julebrygd
Falcon Julöl
Eriksberg Julöl
Oppigårds Winter Ale
Sofiero Julöl
Pripps Jul
Three Hearts Julöl
Falcons Julmumma
Jämtlands Julöl
Nils Oscar Kalasjulöl
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Svensk suröl – bland det trendigaste du kan dr..

Förr i tiden var det en öl som dracks av belgare och i viss mån tyskar. Men 2020 är suröl ett av de trendigaste drycker du kan köpa på Systembolaget. Och svenska bryggerier skapar nya suröl med stor..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Ta fram dina lederhosen – nu är det Oktoberfest

Nu har du återigen chans att få vara en del av världens kanske största folkfest som även ligger bakom det fenomen vi idag kallar festival. Kan du inte fira på plats i Tyskland kan du alltid fira hem..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer
Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar. – Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon ö..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer