HEM

Aktuellt

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi dig några goda exempel.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. Men inte i år. Coronapandemin har dessvärre stoppat Oktoberfest och det är många som kommer att sakna serveringen av de berömda enliterskannorna som kallas för Mas.

Vi får helt enkelt nöja oss med Systembolagets utbud av oktober-öl och fira så gott vi kan i våra hem.

Men en bra nyhet är att utbudet är stort – det finns nämligen uppåt ett 30-tal olika ölsorter som vill hylla oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en lagom blandning där klassiker från München tävlar med en rad svenska tronarvingar. Och någon amerikan pockar också på uppmärksamhet i oktobergänget. Allt från Mariestads Oktoberfest Öl till mindre bryggerier som har fått fram Oompa-Poompah Oktoberfest, Limhamns Oktoberöl och Kvarnagårdens Oktoberfest. Det är onekligen en diger lista med en rad olika smaktolkningar och bryggarglädje bakom.

Uncharted Brewing Oktoberfest
Uncharted Brewing Oktoberfest
En skånsk tolkning av oktoberfesten, närmare bestämt från Eslöv. Mikrobryggeriet Uncharted Brewing Company har sitt sikte inställt på exportmarknaden – och deras brukar står redan på bardiskar i Singapore och Shanghai. Nu vill de charma oss med en oktoberöl som har maltig smak med inslag av knäckebröd, farinsocker, torkad frukt och pomerans.
330 ml - 5.5% -
23.90 kr

Mariestads Oktoberfest öl
Mariestads Oktoberfest öl
En ekologisk oktoberlager från ölvarumärket med stora tyska traditioner. Mariestads Bayerska Bryggeri grundades nämligen redan 1848 av snusfabrikören Fredrik Rosenlind. Namnet markerade att bryggeriet var bland de första i Sverige som bryggde sitt öl enligt bayersk tradition. Numera ägs Mariestad av Spendrups.
Den här oktoberfest-ölen har maltig smak med inslag av sirapslimpa, aprikos, kryddor och apelsinskal.
500 ml - 5.8% -
20.90 kr

Oompa-Poompah Oktoberfest
Oompa-Poompah Oktoberfest
Etiketten och namnet säger väl allt – den här 6.0-procentiga ölen ska drickas som en hyllning till Oktoberfest. Bakom ölet står Multibev, som byggt upp en portfölj av några av världens ledande varumärken inom öl och sprit. Hur en Oompa-Poompah smakar? Maltig med inslag av knäckebröd, aprikos och pomerans.
330 ml - 6% -
18 kr

FAKTA

Fakta: Oktoberfest


Oktoberfest startade den 12 oktober år 1810, när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen.

Man valde att fira bröllopet med en stor offentlig hästkapplöpning. Därefter hölls detta firande på platsen Theresienwiese och Oktoberfesten fått namnet "die Wiesen" i folkmun.

Öl serveras i gigantiska tält som kan rymma upp till tiotusen gäster.
Många kvinnor bär s k "Dirndl", som är ett klänningsliv tillsammans med en vit kortärmad blus.Männen har traditionella Lederhosen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Sommar, sol och bad – och en riktigt kall öl. Vi har samlat somriga öl från inte mindre än tio olika länder. Hitta nya favoriter eller överraska vännerna på grillkvällen. Oslove – Norge [product]178..

Läs mer
Skicka hälsning med flaskpost – ”perfekt..

Skicka hälsning med flaskpost – ”perfekt..

Nu har du chansen att skicka flaskpost till någon du tycker om. – Det är fortfarande många som inte haft möjligheten att träffa släkt och vänner på länge. Vi tycker flaskpost är ett ypperligt tillfä..

Läs mer
Hipp hurra för Ölets dag!

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre go..

Läs mer
Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar. – Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon ö..

Läs mer