HEM

Aktuellt

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi dig några goda exempel.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. Men inte i år. Coronapandemin har dessvärre stoppat Oktoberfest och det är många som kommer att sakna serveringen av de berömda enliterskannorna som kallas för Mas.

Vi får helt enkelt nöja oss med Systembolagets utbud av oktober-öl och fira så gott vi kan i våra hem.

Men en bra nyhet är att utbudet är stort – det finns nämligen uppåt ett 30-tal olika ölsorter som vill hylla oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en lagom blandning där klassiker från München tävlar med en rad svenska tronarvingar. Och någon amerikan pockar också på uppmärksamhet i oktobergänget. Allt från Mariestads Oktoberfest Öl till mindre bryggerier som har fått fram Oompa-Poompah Oktoberfest, Limhamns Oktoberöl och Kvarnagårdens Oktoberfest. Det är onekligen en diger lista med en rad olika smaktolkningar och bryggarglädje bakom.

Uncharted Brewing Oktoberfest
Uncharted Brewing Oktoberfest
En skånsk tolkning av oktoberfesten, närmare bestämt från Eslöv. Mikrobryggeriet Uncharted Brewing Company har sitt sikte inställt på exportmarknaden – och deras brukar står redan på bardiskar i Singapore och Shanghai. Nu vill de charma oss med en oktoberöl som har maltig smak med inslag av knäckebröd, farinsocker, torkad frukt och pomerans.
330 ml - 5.5% -
23.90 kr

Mariestads Oktoberfest öl
Mariestads Oktoberfest öl
En ekologisk oktoberlager från ölvarumärket med stora tyska traditioner. Mariestads Bayerska Bryggeri grundades nämligen redan 1848 av snusfabrikören Fredrik Rosenlind. Namnet markerade att bryggeriet var bland de första i Sverige som bryggde sitt öl enligt bayersk tradition. Numera ägs Mariestad av Spendrups.
Den här oktoberfest-ölen har maltig smak med inslag av sirapslimpa, aprikos, kryddor och apelsinskal.
500 ml - 5.8% -
20.90 kr

Oompa-Poompah Oktoberfest
Oompa-Poompah Oktoberfest
Etiketten och namnet säger väl allt – den här 6.0-procentiga ölen ska drickas som en hyllning till Oktoberfest. Bakom ölet står Multibev, som byggt upp en portfölj av några av världens ledande varumärken inom öl och sprit. Hur en Oompa-Poompah smakar? Maltig med inslag av knäckebröd, aprikos och pomerans.
330 ml - 6% -
18 kr

FAKTA

Fakta: Oktoberfest


Oktoberfest startade den 12 oktober år 1810, när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen.

Man valde att fira bröllopet med en stor offentlig hästkapplöpning. Därefter hölls detta firande på platsen Theresienwiese och Oktoberfesten fått namnet "die Wiesen" i folkmun.

Öl serveras i gigantiska tält som kan rymma upp till tiotusen gäster.
Många kvinnor bär s k "Dirndl", som är ett klänningsliv tillsammans med en vit kortärmad blus.Männen har traditionella Lederhosen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer
Tutti Frutti – ölet med sex olika frukter

Tutti Frutti – ölet med sex olika frukter

Öl fullpackad med frukt är supertrendigt just nu. Hur många frukter måste ett öl innehålla för att kallas Tutti Frutti? frågade sig bryggarna på Dugges. Svaret blev: alla. Eller i alla fall sex olik..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer