HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi dig några goda exempel.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. Men inte i år. Coronapandemin har dessvärre stoppat Oktoberfest och det är många som kommer att sakna serveringen av de berömda enliterskannorna som kallas för Mas.

Vi får helt enkelt nöja oss med Systembolagets utbud av oktober-öl och fira så gott vi kan i våra hem.

Men en bra nyhet är att utbudet är stort – det finns nämligen uppåt ett 30-tal olika ölsorter som vill hylla oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en lagom blandning där klassiker från München tävlar med en rad svenska tronarvingar. Och någon amerikan pockar också på uppmärksamhet i oktobergänget. Allt från Mariestads Oktoberfest Öl till mindre bryggerier som har fått fram Oompa-Poompah Oktoberfest, Limhamns Oktoberöl och Kvarnagårdens Oktoberfest. Det är onekligen en diger lista med en rad olika smaktolkningar och bryggarglädje bakom.

En skånsk tolkning av oktoberfesten, närmare bestämt från Eslöv. Mikrobryggeriet Uncharted Brewing Company har sitt sikte inställt på exportmarknaden – och deras brukar står redan på bardiskar i Singapore och Shanghai. Nu vill de charma oss med en oktoberöl som har maltig smak med inslag av knäckebröd, farinsocker, torkad frukt och pomerans.
330 ml - 5.5% -
23.90 kr

En ekologisk oktoberlager från ölvarumärket med stora tyska traditioner. Mariestads Bayerska Bryggeri grundades nämligen redan 1848 av snusfabrikören Fredrik Rosenlind. Namnet markerade att bryggeriet var bland de första i Sverige som bryggde sitt öl enligt bayersk tradition. Numera ägs Mariestad av Spendrups.
Den här oktoberfest-ölen har maltig smak med inslag av sirapslimpa, aprikos, kryddor och apelsinskal.
500 ml - 5.8% -
20.90 kr

Etiketten och namnet säger väl allt – den här 6.0-procentiga ölen ska drickas som en hyllning till Oktoberfest. Bakom ölet står Multibev, som byggt upp en portfölj av några av världens ledande varumärken inom öl och sprit. Hur en Oompa-Poompah smakar? Maltig med inslag av knäckebröd, aprikos och pomerans.
330 ml - 6% -
18 kr

FAKTA

Fakta: Oktoberfest


Oktoberfest startade den 12 oktober år 1810, när prins Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen.

Man valde att fira bröllopet med en stor offentlig hästkapplöpning. Därefter hölls detta firande på platsen Theresienwiese och Oktoberfesten fått namnet "die Wiesen" i folkmun.

Öl serveras i gigantiska tält som kan rymma upp till tiotusen gäster.
Många kvinnor bär s k "Dirndl", som är ett klänningsliv tillsammans med en vit kortärmad blus.Männen har traditionella Lederhosen.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa