HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Champagnehusets nya designsamarbete

Miss Li är inte bara en folkkär musiker. Nu har hon även blivit designer av champagne.
– Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designen symboliserar olika delar av mitt liv, säger hon.

Champagnehuset Alexandre Bonnet Champagne gillar att hitta oväntade designers som ska lyfta deras presentförpackningar. I sju år har traditionen hållit i sig – och den senaste designern är för första gången en artist. Namnet känner de flesta till: Miss Li, sångerskan och låtskrivaren som bl a blev folkkär under sin medverkan i tv-programmet Så Mycket Bättre.

Alexandre Bonnet gillar Miss Li av fler skäl, bl a för att hon inspirerar sina fans genom en tydlig identitet och starka texter. Miss Li är även engagerad i miljö- och klimatfrågor, vilket uppmärksammades tidigare i år då hon vann pris som årets mest hållbara artist på Grammisgalan.

Miss Li förklarar att hon hämtat inspirationen till årets design för Alexandre Bonnet från turnélivet, låtskrivarresor, sina hundar och mönstren på några av sina mest älskade vintageplagg.

– Jag ville skapa en förpackning som tar för sig och som gör mig glad med starka poppiga färger och där designen symboliserar olika delar av mitt liv, säger hon.

Champagnen är gjort enligt traditionell metod – det innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj och för att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage.

Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Presentförpackningarna för Grande Réserve Brut och Perle Rosé Brut är limiterade.

Balanserad champagne med utvecklade toner, äpplen, bröd, rostat inslag, fin citruston med relativt lång eftersmak.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
329 kr

Relativt smakrik med inslag av jordgubbar, hallon, röd mango, exotisk frukt, börig karaktär med liten släng av blodapelsin i avslut.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
329 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa