HEM

Aktuellt

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna.

Ny statistik från Systembolaget visar att svenska folket köpte hem aningen mindre vin räknat i liter. Totalt blev det 58 miljoner liter vin under perioden april till juni, en nedgång på en procent.

Men det som verkligen sticker ut i statistiken är den kraftiga uppgången för något dyrare viner. Nu väljer svenskarna hellre en flaska för 100 kronor eller mer, i stället för de allra billigaste vinerna. Uppgången ligger på 24 procent för viner som kostar över hundralappen, samtidigt har de allra billigaste vinerna fallit med över 60 procent. Lågprisvinerna som ligger på 50-60 kronor noterar en nedgång på 12 procent. Viner under 50 kronor finns knappt i sortimentet längre, vilket kan förklara en stor del av nedgången.

Systembolaget redovisar ingen kvartalsförsäljning i kronor och ören, men fördelningen mellan prisklasser visar att vi nu lägger mer pengar för en mindre mängd vin. Förutom att svenskarna fått smak för bättre viner kan utvecklingen bero på att vi i mindre utsträckning har druckit fina viner på restaurang och i stället avnjutit dem i hemmet.

Medan vinkonsumtionen gick ner marginellt under det andra kvartalet ökade kategorin övrig sprit, där whisky är en viktig del, med 9,7 procent. Även starköl ökade med en procent. Den verkliga raketen under kvartalet är blanddrycker som rusade med 14 procent – kanske är det nya succédrycken hard seltzers som börjar få genomslag i siffrorna.

Italien håller ställningarna som vårt populäraste vinland. Mer än var fjärde vinflaska som dricks i Sverige kommer från Italien. Frankrike och Spanien knappade dock in under andra kvartalet: Frankrike ökade med 3,9 procent medan Spanien spurtade in som trea med en tillväxt på 6,5 procent.

Midsommarhelgen var en av periodens mest intensiva veckor på Systembolaget. Enligt Systembolagets statistik köpte vi exakt lika mycket alkohol som förra året. Enda skillnaden var att vinkonsumtionen gick ner, medan vi köpte något mer öl, cider och blanddrycker.

Källa: Systembolaget, avser andra kvartalet under 2021 för de 10 största vinländerna.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer