HEM

Aktuellt

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna.

Ny statistik från Systembolaget visar att svenska folket köpte hem aningen mindre vin räknat i liter. Totalt blev det 58 miljoner liter vin under perioden april till juni, en nedgång på en procent.

Men det som verkligen sticker ut i statistiken är den kraftiga uppgången för något dyrare viner. Nu väljer svenskarna hellre en flaska för 100 kronor eller mer, i stället för de allra billigaste vinerna. Uppgången ligger på 24 procent för viner som kostar över hundralappen, samtidigt har de allra billigaste vinerna fallit med över 60 procent. Lågprisvinerna som ligger på 50-60 kronor noterar en nedgång på 12 procent. Viner under 50 kronor finns knappt i sortimentet längre, vilket kan förklara en stor del av nedgången.

Systembolaget redovisar ingen kvartalsförsäljning i kronor och ören, men fördelningen mellan prisklasser visar att vi nu lägger mer pengar för en mindre mängd vin. Förutom att svenskarna fått smak för bättre viner kan utvecklingen bero på att vi i mindre utsträckning har druckit fina viner på restaurang och i stället avnjutit dem i hemmet.

Medan vinkonsumtionen gick ner marginellt under det andra kvartalet ökade kategorin övrig sprit, där whisky är en viktig del, med 9,7 procent. Även starköl ökade med en procent. Den verkliga raketen under kvartalet är blanddrycker som rusade med 14 procent – kanske är det nya succédrycken hard seltzers som börjar få genomslag i siffrorna.

Italien håller ställningarna som vårt populäraste vinland. Mer än var fjärde vinflaska som dricks i Sverige kommer från Italien. Frankrike och Spanien knappade dock in under andra kvartalet: Frankrike ökade med 3,9 procent medan Spanien spurtade in som trea med en tillväxt på 6,5 procent.

Midsommarhelgen var en av periodens mest intensiva veckor på Systembolaget. Enligt Systembolagets statistik köpte vi exakt lika mycket alkohol som förra året. Enda skillnaden var att vinkonsumtionen gick ner, medan vi köpte något mer öl, cider och blanddrycker.

Källa: Systembolaget, avser andra kvartalet under 2021 för de 10 största vinländerna.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer