HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna.

Ny statistik från Systembolaget visar att svenska folket köpte hem aningen mindre vin räknat i liter. Totalt blev det 58 miljoner liter vin under perioden april till juni, en nedgång på en procent.

Men det som verkligen sticker ut i statistiken är den kraftiga uppgången för något dyrare viner. Nu väljer svenskarna hellre en flaska för 100 kronor eller mer, i stället för de allra billigaste vinerna. Uppgången ligger på 24 procent för viner som kostar över hundralappen, samtidigt har de allra billigaste vinerna fallit med över 60 procent. Lågprisvinerna som ligger på 50-60 kronor noterar en nedgång på 12 procent. Viner under 50 kronor finns knappt i sortimentet längre, vilket kan förklara en stor del av nedgången.

Systembolaget redovisar ingen kvartalsförsäljning i kronor och ören, men fördelningen mellan prisklasser visar att vi nu lägger mer pengar för en mindre mängd vin. Förutom att svenskarna fått smak för bättre viner kan utvecklingen bero på att vi i mindre utsträckning har druckit fina viner på restaurang och i stället avnjutit dem i hemmet.

Medan vinkonsumtionen gick ner marginellt under det andra kvartalet ökade kategorin övrig sprit, där whisky är en viktig del, med 9,7 procent. Även starköl ökade med en procent. Den verkliga raketen under kvartalet är blanddrycker som rusade med 14 procent – kanske är det nya succédrycken hard seltzers som börjar få genomslag i siffrorna.

Italien håller ställningarna som vårt populäraste vinland. Mer än var fjärde vinflaska som dricks i Sverige kommer från Italien. Frankrike och Spanien knappade dock in under andra kvartalet: Frankrike ökade med 3,9 procent medan Spanien spurtade in som trea med en tillväxt på 6,5 procent.

Midsommarhelgen var en av periodens mest intensiva veckor på Systembolaget. Enligt Systembolagets statistik köpte vi exakt lika mycket alkohol som förra året. Enda skillnaden var att vinkonsumtionen gick ner, medan vi köpte något mer öl, cider och blanddrycker.

Källa: Systembolaget, avser andra kvartalet under 2021 för de 10 största vinländerna.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Maskrosvinet gör comeback

Maskrosvinet gör comeback

Under många år var maskrosvinet förbjudet, men sedan 1994 är det återigen lagligt att göra maskrosvin. Nu när våren gör sitt intåg kommer snart dessa gula blommor att börja spira på ängar och i träd..

Läs mer