HEM

Aktuellt

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak.

Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs från och med den 1:a januari 2023. Skatten på sprit höjs med med cirka en procent och skatten på öl och vin med fem procent. Detta betyder att en flaska vin som under 2022 kostade 72 kronor numera kostar 73:30 kronor. Det här är det första steget i en tvåstegshöjning där nästa skattehöjning sker den 1:a januari 2024.

Skatten på cigaretter, snus och övrig tobak höjs även den med 3 procent.

Vad innebär punktskatt på alkohol & tobak?

Punktskatten på tobak höjs varje år för att priset ska följa inflationen (som till exempel gör att andra saker i samhället ökar i pris). Senast punktskatten för tobak höjdes utöver detta var 2015. Höjningen från och med 2023 är också en sådan “extra höjning”.

För alkohol görs ingen sådan årlig höjning. Då är det istället beslut som fattas i riksdagen från gång till gång. Senast punktskatten på vin och sprit höjdes var 2017 och nu blir det alltså även en höjning från 2023.

För fullständig tabell över alla de nya skattesatserna, klicka dig in på Skatteverkets hemsida.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer