HEM

Aktuellt

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak.

Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs från och med den 1:a januari 2023. Skatten på sprit höjs med med cirka en procent och skatten på öl och vin med fem procent. Detta betyder att en flaska vin som under 2022 kostade 72 kronor numera kostar 73:30 kronor. Det här är det första steget i en tvåstegshöjning där nästa skattehöjning sker den 1:a januari 2024.

Skatten på cigaretter, snus och övrig tobak höjs även den med 3 procent.

Vad innebär punktskatt på alkohol & tobak?

Punktskatten på tobak höjs varje år för att priset ska följa inflationen (som till exempel gör att andra saker i samhället ökar i pris). Senast punktskatten för tobak höjdes utöver detta var 2015. Höjningen från och med 2023 är också en sådan “extra höjning”.

För alkohol görs ingen sådan årlig höjning. Då är det istället beslut som fattas i riksdagen från gång till gång. Senast punktskatten på vin och sprit höjdes var 2017 och nu blir det alltså även en höjning från 2023.

För fullständig tabell över alla de nya skattesatserna, klicka dig in på Skatteverkets hemsida.

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer