HEM

Aktuellt

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 glas rött vin?

Vin är sött

Vissa undviker att dricka vin på grund av att det påstås innehålla mycket socker. Men i själva verket innehåller både rött och vitt in i genomsnitt väldigt lite socker i jämförelse med många andra drycker. Rött vin innehåller i genomsnitt 6 gram socker per liter, vilket innebär att en flaska på 75 cl bara innehåller 1,5 sockerbit. Jämför du med ett glas apelsinjuice så är den 20 gånger sötare än det röda vinet. Vitt vin är i regel lite sötare, 10 gram per liter, men det innebär att en hel flaska bara innehåller två sockerbitar. För att komma upp i samma sockerhalt som en burk läsk måste du dock dricka 24 glas vitt vin. Alkoholen ger dock energi till din kropp, så du bör dricka med moderation om du försöker gå ner i vikt.

Stämmer myten: Nej, inte alls.

Rött vin är nyttigare än vitt vin

Ofta är det ett glas rött vin som påsås ge positiva hälsoeffekter, tack vare polyfenoler och annat innehåll som resveratrol. Men ämnena finns också i vitt vin, dock inte i lika stor halt. Men det är inte de enda ämnena i vin som kan vara positiva för hälsan. En forskningsstudie från 2015 visade att vin sänkte blodsockret mer än rött vin, medan de som drack rött vin fick bättre kolesterolvärden. Fortfarande är forskningen på ett tidigt stadium när det gäller hälsoeffekterna av vin. Vissa forskare som svenske professorn Fredrik H Nyström har i studier funnit att det är alkoholen som ger de positiva effekterna.

Stämmer myten? Nej, det är inte alls säkert

Alkohol dödar hjärnceller

Om du tar något glas vin för mycket kan du känna dig dimmig i hjärnan. Men det är faktiskt inte beroende på att det dör hjärnceller. Etanol är ett gift för kroppen och kan skada våra celler, men vi har reningssystem som bearbetar alkoholen och bromsar den långvariga skadeeffekten. När alkoholen renats bort ur kroppen försvinner de negativa symptomen. Däremot har forskaren Roberta Pentney upptäckt att alkoho0l skadar dendriter, som är en förlängningav nervcellerna. Men skadan tros vara reversibel när du minskar ditt drickande. Dricker du stora mängder alkohol under lång tid kan det vara en större fara för din hjärnhälsa. Tunga drickare kan få en neurologisk störning som kallas Wernicke-Korsakoffs syndrom, en kronisk minnesstörning.

Stämmer myten? Nej, inte om du dricker måttligt.

Sulfiter gör dig bakis och ger huvudvärk

En vanlig uppfattning är att det är sulfiterna i vinet som gör dig bakfull eller kan ge huvudvärk direkt. Många producenter tillsätter ämnet för att konservera vinet, och det finns också naturligt i vin. Många uppger att det orsakar bakfylla och huvudvärk, men forskning har visat att det inte stämmer. Endast en procent av populationen är överkänslig mot sulfiter. Sanningen är i stället att det är alkoholen som orsakar bakfylla och huvudvärk. men visst är det skönt att skylla på sulfiter när vi druckit något glas extra?

Ett glas vin är ett bra sömnmedel

Tack vare att alkohol verkar lugnande tycker många att de blir sömniga och använder ett glas vin som sömnhjälpmedel. Det finns också forskning som visar att vissa druvor innehåller sömnhormonet Melatonin.

Men forskningen visar också att sömnen blir mindre djup och återställande om du druckit alkohol. En studie publicerad 2015 i tidskriften Alkoholic: Clinical and Experimental Research avslöjade att personer som drack alkohol upplevde en ökning av djup sömn tidigt på natten, men sedan upplevde sömnstörningar och vaknade fler gånger.

Vin är alltså ett tveksamt sömnmedel.

Stämmer myten: Nej

Män och kvinnor reagerar likadant på alkohol

En kvinna som väger lika mycket som en man borde tåla alkohol lika bra? Nej, forskning visar faktiskt att vi reagerar olika på alkohol. Kroppsstorleken har betydelse, men kvinnor har en annan ämnesomsättning än män som gör att de tål alkohol sämre, och inte förbränner alkoholen lika fort. Vanligtvis blir en kvinna mer berusad än en man om de väger lika mycket och dricker lika mycket.

Stämmer myten: Nej.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer