HEM

Aktuellt

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 glas rött vin?

Vin är sött

Vissa undviker att dricka vin på grund av att det påstås innehålla mycket socker. Men i själva verket innehåller både rött och vitt in i genomsnitt väldigt lite socker i jämförelse med många andra drycker. Rött vin innehåller i genomsnitt 6 gram socker per liter, vilket innebär att en flaska på 75 cl bara innehåller 1,5 sockerbit. Jämför du med ett glas apelsinjuice så är den 20 gånger sötare än det röda vinet. Vitt vin är i regel lite sötare, 10 gram per liter, men det innebär att en hel flaska bara innehåller två sockerbitar. För att komma upp i samma sockerhalt som en burk läsk måste du dock dricka 24 glas vitt vin. Alkoholen ger dock energi till din kropp, så du bör dricka med moderation om du försöker gå ner i vikt.

Stämmer myten: Nej, inte alls.

Rött vin är nyttigare än vitt vin

Ofta är det ett glas rött vin som påsås ge positiva hälsoeffekter, tack vare polyfenoler och annat innehåll som resveratrol. Men ämnena finns också i vitt vin, dock inte i lika stor halt. Men det är inte de enda ämnena i vin som kan vara positiva för hälsan. En forskningsstudie från 2015 visade att vin sänkte blodsockret mer än rött vin, medan de som drack rött vin fick bättre kolesterolvärden. Fortfarande är forskningen på ett tidigt stadium när det gäller hälsoeffekterna av vin. Vissa forskare som svenske professorn Fredrik H Nyström har i studier funnit att det är alkoholen som ger de positiva effekterna.

Stämmer myten? Nej, det är inte alls säkert

Alkohol dödar hjärnceller

Om du tar något glas vin för mycket kan du känna dig dimmig i hjärnan. Men det är faktiskt inte beroende på att det dör hjärnceller. Etanol är ett gift för kroppen och kan skada våra celler, men vi har reningssystem som bearbetar alkoholen och bromsar den långvariga skadeeffekten. När alkoholen renats bort ur kroppen försvinner de negativa symptomen. Däremot har forskaren Roberta Pentney upptäckt att alkoho0l skadar dendriter, som är en förlängningav nervcellerna. Men skadan tros vara reversibel när du minskar ditt drickande. Dricker du stora mängder alkohol under lång tid kan det vara en större fara för din hjärnhälsa. Tunga drickare kan få en neurologisk störning som kallas Wernicke-Korsakoffs syndrom, en kronisk minnesstörning.

Stämmer myten? Nej, inte om du dricker måttligt.

Sulfiter gör dig bakis och ger huvudvärk

En vanlig uppfattning är att det är sulfiterna i vinet som gör dig bakfull eller kan ge huvudvärk direkt. Många producenter tillsätter ämnet för att konservera vinet, och det finns också naturligt i vin. Många uppger att det orsakar bakfylla och huvudvärk, men forskning har visat att det inte stämmer. Endast en procent av populationen är överkänslig mot sulfiter. Sanningen är i stället att det är alkoholen som orsakar bakfylla och huvudvärk. men visst är det skönt att skylla på sulfiter när vi druckit något glas extra?

Ett glas vin är ett bra sömnmedel

Tack vare att alkohol verkar lugnande tycker många att de blir sömniga och använder ett glas vin som sömnhjälpmedel. Det finns också forskning som visar att vissa druvor innehåller sömnhormonet Melatonin.

Men forskningen visar också att sömnen blir mindre djup och återställande om du druckit alkohol. En studie publicerad 2015 i tidskriften Alkoholic: Clinical and Experimental Research avslöjade att personer som drack alkohol upplevde en ökning av djup sömn tidigt på natten, men sedan upplevde sömnstörningar och vaknade fler gånger.

Vin är alltså ett tveksamt sömnmedel.

Stämmer myten: Nej

Män och kvinnor reagerar likadant på alkohol

En kvinna som väger lika mycket som en man borde tåla alkohol lika bra? Nej, forskning visar faktiskt att vi reagerar olika på alkohol. Kroppsstorleken har betydelse, men kvinnor har en annan ämnesomsättning än män som gör att de tål alkohol sämre, och inte förbränner alkoholen lika fort. Vanligtvis blir en kvinna mer berusad än en man om de väger lika mycket och dricker lika mycket.

Stämmer myten: Nej.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer