HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol.
– Vi kan ta bort en viss mängd alkohol utan att påverka smaken, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det här låter som ett aprilskämt men Winemill är på riktigt och absolut inget skämt. Och namnet Gauffin är i spritkretsar mest känt som en alkoholstark snaps med 50 procents alkoholstyrka. Men uppfinnaren Sami Gauffin jobbar i stället för att sänka alkoholhalten i vin.

Hans uppfinning Winemill hade häromdagen världspremiär i Finland och kan på 15 minuter sänka alkoholhalten i en flaska vin med 14-procentigt rödvin ner till 10 procent. Maskinen fungerar på så sätt att vinet hälls i en behållare och vatten i en annan behållare. Genom att använda högt tryck så smiter alkoholmolekylerna ut från vinet och hamnar i stället i vattnet.

Genom att vinet inte späds ut eller hettas upp behålls alla aromämnen kvar. Och tanken med Winemill är inte att ta bort alkoholen, utan att sänka procenten lite.

– Tanken är inte att göra vinerna helt alkoholfria, då förändras hela smakupplevelsen. Vi har experimenterat med olika mycket alkohol, men för att fortfarande respektera den ursprungliga produkten kommit fram till att hälften av alkoholen är för mycket. En tredjedel är lagom då behöver drycken sin ursprungliga karaktär, men känns ändå klart lättar och kalorifattigare, säger Sami Gauffin till Hufvudstadsbladet.

En restaurang i Helsingfors har redan köpt in alkoholsänkningsmaskinen. Krögaren Pekka Terävä på restaurang Nude vill kunna erbjuda sina gäster mildare viner med mindre alkohol.

Förutom alkohol tar Winemill även bort hälften av sulfiterna i vinet. Dessutom dekanterar enheten vinet och kyler drycken till rätt serveringstemperatur .


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa