HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol.
– Vi kan ta bort en viss mängd alkohol utan att påverka smaken, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det här låter som ett aprilskämt men Winemill är på riktigt och absolut inget skämt. Och namnet Gauffin är i spritkretsar mest känt som en alkoholstark snaps med 50 procents alkoholstyrka. Men uppfinnaren Sami Gauffin jobbar i stället för att sänka alkoholhalten i vin.

Hans uppfinning Winemill hade häromdagen världspremiär i Finland och kan på 15 minuter sänka alkoholhalten i en flaska vin med 14-procentigt rödvin ner till 10 procent. Maskinen fungerar på så sätt att vinet hälls i en behållare och vatten i en annan behållare. Genom att använda högt tryck så smiter alkoholmolekylerna ut från vinet och hamnar i stället i vattnet.

Genom att vinet inte späds ut eller hettas upp behålls alla aromämnen kvar. Och tanken med Winemill är inte att ta bort alkoholen, utan att sänka procenten lite.

– Tanken är inte att göra vinerna helt alkoholfria, då förändras hela smakupplevelsen. Vi har experimenterat med olika mycket alkohol, men för att fortfarande respektera den ursprungliga produkten kommit fram till att hälften av alkoholen är för mycket. En tredjedel är lagom då behöver drycken sin ursprungliga karaktär, men känns ändå klart lättar och kalorifattigare, säger Sami Gauffin till Hufvudstadsbladet.

En restaurang i Helsingfors har redan köpt in alkoholsänkningsmaskinen. Krögaren Pekka Terävä på restaurang Nude vill kunna erbjuda sina gäster mildare viner med mindre alkohol.

Förutom alkohol tar Winemill även bort hälften av sulfiterna i vinet. Dessutom dekanterar enheten vinet och kyler drycken till rätt serveringstemperatur .


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer