HEM

Aktuellt

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol.
– Vi kan ta bort en viss mängd alkohol utan att påverka smaken, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det här låter som ett aprilskämt men Winemill är på riktigt och absolut inget skämt. Och namnet Gauffin är i spritkretsar mest känt som en alkoholstark snaps med 50 procents alkoholstyrka. Men uppfinnaren Sami Gauffin jobbar i stället för att sänka alkoholhalten i vin.

Hans uppfinning Winemill hade häromdagen världspremiär i Finland och kan på 15 minuter sänka alkoholhalten i en flaska vin med 14-procentigt rödvin ner till 10 procent. Maskinen fungerar på så sätt att vinet hälls i en behållare och vatten i en annan behållare. Genom att använda högt tryck så smiter alkoholmolekylerna ut från vinet och hamnar i stället i vattnet.

Genom att vinet inte späds ut eller hettas upp behålls alla aromämnen kvar. Och tanken med Winemill är inte att ta bort alkoholen, utan att sänka procenten lite.

– Tanken är inte att göra vinerna helt alkoholfria, då förändras hela smakupplevelsen. Vi har experimenterat med olika mycket alkohol, men för att fortfarande respektera den ursprungliga produkten kommit fram till att hälften av alkoholen är för mycket. En tredjedel är lagom då behöver drycken sin ursprungliga karaktär, men känns ändå klart lättar och kalorifattigare, säger Sami Gauffin till Hufvudstadsbladet.

En restaurang i Helsingfors har redan köpt in alkoholsänkningsmaskinen. Krögaren Pekka Terävä på restaurang Nude vill kunna erbjuda sina gäster mildare viner med mindre alkohol.

Förutom alkohol tar Winemill även bort hälften av sulfiterna i vinet. Dessutom dekanterar enheten vinet och kyler drycken till rätt serveringstemperatur .


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer