HEM

Aktuellt

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol.
– Vi kan ta bort en viss mängd alkohol utan att påverka smaken, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det här låter som ett aprilskämt men Winemill är på riktigt och absolut inget skämt. Och namnet Gauffin är i spritkretsar mest känt som en alkoholstark snaps med 50 procents alkoholstyrka. Men uppfinnaren Sami Gauffin jobbar i stället för att sänka alkoholhalten i vin.

Hans uppfinning Winemill hade häromdagen världspremiär i Finland och kan på 15 minuter sänka alkoholhalten i en flaska vin med 14-procentigt rödvin ner till 10 procent. Maskinen fungerar på så sätt att vinet hälls i en behållare och vatten i en annan behållare. Genom att använda högt tryck så smiter alkoholmolekylerna ut från vinet och hamnar i stället i vattnet.

Genom att vinet inte späds ut eller hettas upp behålls alla aromämnen kvar. Och tanken med Winemill är inte att ta bort alkoholen, utan att sänka procenten lite.

– Tanken är inte att göra vinerna helt alkoholfria, då förändras hela smakupplevelsen. Vi har experimenterat med olika mycket alkohol, men för att fortfarande respektera den ursprungliga produkten kommit fram till att hälften av alkoholen är för mycket. En tredjedel är lagom då behöver drycken sin ursprungliga karaktär, men känns ändå klart lättar och kalorifattigare, säger Sami Gauffin till Hufvudstadsbladet.

En restaurang i Helsingfors har redan köpt in alkoholsänkningsmaskinen. Krögaren Pekka Terävä på restaurang Nude vill kunna erbjuda sina gäster mildare viner med mindre alkohol.

Förutom alkohol tar Winemill även bort hälften av sulfiterna i vinet. Dessutom dekanterar enheten vinet och kyler drycken till rätt serveringstemperatur .


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
Så drack svenskarna på semestern

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet. – De flesta k..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer