HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. På Systembolaget släpps det också nya härliga oktoberöl.

Varje år finns det ett 30-tal olika ölsorter för dig som vill fira oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en mix av klassiker från Tyskland och svenska uppstickare. Du finner allt från tyska klassiker som Hofbräu München Oktoberfestöl och Paulaner Oktoberfest, till svenska utmanare som Nils Oscar Oktoberfest och Remmarlöv The Festbier Oktoberfest. Med lite ompa-ompa-musik och lederhosen är festen komplett!

Maltig smak med inslag av knäckebröd, honung, aprikos och apelsin.
500 ml - 6% -
23.90 kr

Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter, aprikos och citrus.
330 ml - 5.9% -
22.90 kr

För den som hellre tillbringar hösten med ett glas vin finns det gott om härliga nyheter som passar såväl till en mustig höstgryta som till kryddstarka värmande rätter med fisk och skaldjur.

Stella Bella Chardonnay är ny i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet kommer från en av de främsta producenterna i Western Australia och den vinregion som heter Margaret River.

I dag förfogar Stella Bella Wines över fem olika vingårdar i den södra delen av Margaret River – Suckfizzle, Karridale, Forest Grove, Luminiosa och Darch. Här är klimatet svalt, vilket skapar viner som är eleganta, aromatiska och med personlighet. Stella Bella Chardonnay är 100 % Chardonnay och passar perfekt som en sval aperitif eller till smakrika rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.

Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, örter, päron, kardemumma, ananas, macadamianötter, smör och apelsin.
750 ml - 13% -
149 kr

Till den klassiska höstgrytan tipsar vi om den spännande nyheten An/2 från Mallorca. Vinet görs på Anima Negra, beläget i nordöstra delen av Mallorca i en varsamt renoverad gård från 1200-talet, närmare bestämt i lilla byn Felanitx.

Anima Negra fokuserar på att återupptäcka och värna om de lokala druvorna såsom de röda Callet, Manto Negro och Fogeneu samt den vita Premsal Blanc. Vinrankornas ålder är i genomsnitt 35 år och de äldsta är uppåt 90 år gamla. Vinet passar till smakrika kötträtter gärna ackompanjerade av tillbehör med fetma såsom bearnaise eller fetaostkräm. Den fina fruktsötman gör det också väldigt passande till höstens rätter med svamp och rotfrukter.

2020
Kryddig smak med inslag av fat, jordgubbar, rökig mineral, körsbär, choklad, kardemumma och vanilj.
750 ml - 13% -
269 kr

För whiskyälskarna finns en spännande svensk nyhet: Bergslagens Dolomit, en single malt med nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.

Familjeföretaget Bergslagens Destilleri grundades år 2014 av Mats Lihnell. Bergslagens Dolomit destillerades i Lillkyrka utanför Örebro av Grythyttan som numera är nedlagt. 2016 köpte Bergslagens Destilleri upp Grythyttans lager som man nu förvaltar och lagrar.

Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.
500 ml - 46% -
795 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa