HEM

Aktuellt

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. På Systembolaget släpps det också nya härliga oktoberöl.

Varje år finns det ett 30-tal olika ölsorter för dig som vill fira oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en mix av klassiker från Tyskland och svenska uppstickare. Du finner allt från tyska klassiker som Hofbräu München Oktoberfestöl och Paulaner Oktoberfest, till svenska utmanare som Nils Oscar Oktoberfest och Remmarlöv The Festbier Oktoberfest. Med lite ompa-ompa-musik och lederhosen är festen komplett!

Paulaner Oktoberfest
Paulaner Oktoberfest
Maltig smak med inslag av knäckebröd, honung, aprikos och apelsin.
500 ml - 6% -
24.90 kr

Remmarlöv The Festbier Oktoberfest
Remmarlöv The Festbier Oktoberfest
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter, aprikos och citrus.
330 ml - 5.9% -
23.20 kr

För den som hellre tillbringar hösten med ett glas vin finns det gott om härliga nyheter som passar såväl till en mustig höstgryta som till kryddstarka värmande rätter med fisk och skaldjur.

Stella Bella Chardonnay är ny i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet kommer från en av de främsta producenterna i Western Australia och den vinregion som heter Margaret River.

I dag förfogar Stella Bella Wines över fem olika vingårdar i den södra delen av Margaret River – Suckfizzle, Karridale, Forest Grove, Luminiosa och Darch. Här är klimatet svalt, vilket skapar viner som är eleganta, aromatiska och med personlighet. Stella Bella Chardonnay är 100 % Chardonnay och passar perfekt som en sval aperitif eller till smakrika rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.

Stella Bella Chardonnay
2022
Stella Bella Chardonnay
Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, örter, päron, kardemumma, ananas, macadamianötter, smör och apelsin.
750 ml - 12.4% -
201 kr

Till den klassiska höstgrytan tipsar vi om den spännande nyheten An/2 från Mallorca. Vinet görs på Anima Negra, beläget i nordöstra delen av Mallorca i en varsamt renoverad gård från 1200-talet, närmare bestämt i lilla byn Felanitx.

Anima Negra fokuserar på att återupptäcka och värna om de lokala druvorna såsom de röda Callet, Manto Negro och Fogeneu samt den vita Premsal Blanc. Vinrankornas ålder är i genomsnitt 35 år och de äldsta är uppåt 90 år gamla. Vinet passar till smakrika kötträtter gärna ackompanjerade av tillbehör med fetma såsom bearnaise eller fetaostkräm. Den fina fruktsötman gör det också väldigt passande till höstens rätter med svamp och rotfrukter.

ÀN/2
2021
ÀN/2
Kryddig smak med inslag av fat, jordgubbar, rökig mineral, körsbär, choklad, kardemumma och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
291 kr

För whiskyälskarna finns en spännande svensk nyhet: Bergslagens Dolomit, en single malt med nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.

Familjeföretaget Bergslagens Destilleri grundades år 2014 av Mats Lihnell. Bergslagens Dolomit destillerades i Lillkyrka utanför Örebro av Grythyttan som numera är nedlagt. 2016 köpte Bergslagens Destilleri upp Grythyttans lager som man nu förvaltar och lagrar.

Bergslagens Dolomit Swedish Single Malt Whisky
Bergslagens Dolomit Swedish Single Malt Whisky
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.
500 ml - 46% -
787 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Vinerna som sätter guldkant på första jobbveckan

Riktiga toppviner dyker upp i Systembolagets första tillfälliga nyhetssläpp efter semestern. Clos Mogador från Priorat är ett kraftfullt vin som lyfter lamm och nötkött till nya höjder. Från Bourgog..

Läs mer
Nyheter från Systembolaget under april

Nyheter från Systembolaget under april

Vårvindarna blåser friskt och påskölen har redan lanserats. Det är med andra ord hög tid att spana in Systembolagets lanseringar under april månad. I april kommer totalt 75 nya viner att ta plats i ..

Läs mer
Konsumenter rasar mot Systembolagets beslut om trälå..

Konsumenter rasar mot Systembolagets beslut om trälå..

Systembolaget förbjöd trälådor 1 september. Det skapar oönskad merförsäljning, menade man från det statliga monopolet. Men nu rasar Sveriges vinkonsumenter. – Uselt beslut av ett statligt monopol! ä..

Läs mer
Fem spännande viner på tillfälligt besök

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars. Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännand..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer