HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat.

Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och brukar samla sju miljoner besökare varje år i München. Festligheterna brukar pågå under sexton dagar, från slutet av september till början av oktober. På Systembolaget släpps det också nya härliga oktoberöl.

Varje år finns det ett 30-tal olika ölsorter för dig som vill fira oktoberfesten. Utbudet på Systembolaget är en mix av klassiker från Tyskland och svenska uppstickare. Du finner allt från tyska klassiker som Hofbräu München Oktoberfestöl och Paulaner Oktoberfest, till svenska utmanare som Nils Oscar Oktoberfest och Remmarlöv The Festbier Oktoberfest. Med lite ompa-ompa-musik och lederhosen är festen komplett!

Paulaner Oktoberfest Paulaner Braueri GmbH & Co
Paulaner Oktoberfest Paulaner Braueri GmbH & Co
Maltig smak med inslag av knäckebröd, honung, aprikos och apelsin.
500 ml - 6% -
23.90 kr

Remmarlöv The Festbier Oktoberfest
Remmarlöv The Festbier Oktoberfest
Maltig smak med inslag av ljust bröd, örter, aprikos och citrus.
330 ml - 5.9% -
22.90 kr

För den som hellre tillbringar hösten med ett glas vin finns det gott om härliga nyheter som passar såväl till en mustig höstgryta som till kryddstarka värmande rätter med fisk och skaldjur.

Stella Bella Chardonnay är ny i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet kommer från en av de främsta producenterna i Western Australia och den vinregion som heter Margaret River.

I dag förfogar Stella Bella Wines över fem olika vingårdar i den södra delen av Margaret River – Suckfizzle, Karridale, Forest Grove, Luminiosa och Darch. Här är klimatet svalt, vilket skapar viner som är eleganta, aromatiska och med personlighet. Stella Bella Chardonnay är 100 % Chardonnay och passar perfekt som en sval aperitif eller till smakrika rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.

Stella Bella Chardonnay
2020
Stella Bella Chardonnay
Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, örter, päron, kardemumma, ananas, macadamianötter, smör och apelsin.
750 ml - 13% -
179 kr

Till den klassiska höstgrytan tipsar vi om den spännande nyheten An/2 från Mallorca. Vinet görs på Anima Negra, beläget i nordöstra delen av Mallorca i en varsamt renoverad gård från 1200-talet, närmare bestämt i lilla byn Felanitx.

Anima Negra fokuserar på att återupptäcka och värna om de lokala druvorna såsom de röda Callet, Manto Negro och Fogeneu samt den vita Premsal Blanc. Vinrankornas ålder är i genomsnitt 35 år och de äldsta är uppåt 90 år gamla. Vinet passar till smakrika kötträtter gärna ackompanjerade av tillbehör med fetma såsom bearnaise eller fetaostkräm. Den fina fruktsötman gör det också väldigt passande till höstens rätter med svamp och rotfrukter.

ÀN/2
2020
ÀN/2
Kryddig smak med inslag av fat, jordgubbar, rökig mineral, körsbär, choklad, kardemumma och vanilj.
750 ml - 13% -
269 kr

För whiskyälskarna finns en spännande svensk nyhet: Bergslagens Dolomit, en single malt med nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.

Familjeföretaget Bergslagens Destilleri grundades år 2014 av Mats Lihnell. Bergslagens Dolomit destillerades i Lillkyrka utanför Örebro av Grythyttan som numera är nedlagt. 2016 köpte Bergslagens Destilleri upp Grythyttans lager som man nu förvaltar och lagrar.

Bergslagens Dolomit Swedish Single Malt Whisky
Bergslagens Dolomit Swedish Single Malt Whisky
Nyanserad, rökig smak med fatkaraktär, inslag av apelsin, aprikosmarmelad, smörkola, hasselnötter, ljunghonung och vanilj.
500 ml - 46% -
795 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Så håller Systembolaget öppet i juldagarna

Om du vill dricka alkohol vid julbordet bör du planera julen lite extra. Här ger vi dig snabbt koll på Systembolagets öppettider. På fredag den 20 december är det öppet på Systemet till ”minst..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Jorden runt på 8 viner

Jorden runt på 8 viner

Många längtar efter att komma ut i världen och resa. Men covid-19-viruset reser hinder. Vilken tur då att du kan åka världen runt med hjälp av spännande viner. Häng med på en jorden runt-resa via 8 ..

Läs mer
Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum. Påsken är vår ..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer