HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några fantasifulla och unika öl som säljs på Systembolaget just nu.

Sverige har i dag 600 registrerade tillverkare av öl och tillväxten har varit explosionsartad de sista åren. Bara sedan årsskiftet 2018–2019 har det tillkommit närmare 75 bryggerier, en ökning med 14 procent. Om man går ytterligare två år tillbaka till 2017, är ökningen av antalet företag hela 45 procent. Nu har Sverige till och med fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

Vi skulle vilja visa upp alla fantastiska ölsorter som produceras i liten skala, men den listan skulle dessvärre bli alltför lång. Vi har istället tagit fram några producenter, som vi tycker är värda att få lite extra uppmärksamhet. Heja, Sverige!

Gammelbacka Björka
Gammelbacka Björka
Här en udda fågel – en syrlig öl som är kryddig och har inslag av kavring, nötter, choklad och björksav. Gammelbacka Bryggeri ligger i Karlskoga och grundarna lärde sig först genom  hembryggning, men växte snabbt ur kostymen.

”Sen ville vi dela med oss av vår goda öl till alla. Vi inhandlade ett nästan helt komplett bryggeri från  Kina och kom igång 2016.” Idag finns har bryggeriet åtta sorters öl på Systembolaget i Karlskoga samt flera i Degerfors och alla kan beställas för leverans i hela Sverige.

330 ml - 5.6% -
52.90 kr

Emmabrewda
Emmabrewda
 Lilla Emmaboda Bryggeri har skapat en IPA med maltig doft och inslag av ljust bröd, tropisk frukt, kryddor och grapefrukt.

Man kallar sig själva för ”Smålands nyfiknaste bryggeri” och har hunnit skapa uppemot ett tiotal olika öl på bara några år.

330 ml - 5.6% -
25.90 kr

Sälens Fjällbryggeri Fjäll-Plzner
Sälens Fjällbryggeri Fjäll-Plzner
 Sälens Fjällbryggeri gör en pilsner i tjeckisk stil: maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, smörkola och apelsin. Ett litet gäng entusiaster – som driver några krogar i Lindvallen – ville testa sina kunskaper på lokalbefolkningen. Responsen blev så bra att bryggeriverksamheten växte.

”Bryggeriet har sedan dess utökats varje år. I mitten av 2017 flyttade vi in i helt nya lokaler i Lindvallen och brygger nu på ett 2000 liters bryggverk från Tjeckien.”

330 ml - 4.8% -
25.90 kr

Lilla Edet Bryggeri Bruket 1881
Lilla Edet Bryggeri Bruket 1881
 En öl i internationell stil av Grästorps Bryggeri, som har bytt ägare och flyttat till Lilla Edet.
Samtidigt skapades ett nytt varumärke ”Lilla Edet Bryggeri”.
– Vi älskar öl och gillar att driva projekt och då var steget inte svårt att ta när Grästorps Bryggeri var till salu. Nu kan vi kombinera båda sakerna. Nya öl kommer tas fram alltid med högsta kvalitet på råvaror och så långt vi kan på ett hållbart sätt – vi kommer köpa närproducerat när vi kan” förklarar entusiasterna.

Den här ölen har en maltig smak med inslag av örter, honung, ljust bröd och apelsin.

330 ml - 5.2% -
25.60 kr

DIPA Stora Hasselön
DIPA Stora Hasselön
 En dubbel IPA (som innebär mer humlesmak)  med tydlig beska och inslag av apelsinmarmelad, aprikos, sirap, ananas och mörkt bröd.

Uddevalla Bryggeri är ett småskaligt mikrobryggeri i sann hantverksanda där man förklarar att hantverk får ta tid: ”Alla råvaror är noga utvalda, där vi känner, doftar och kontrollerar malt och humle inför varje bryggning. Och malten vägs och krossas manuellt, så nära bryggdagen som möjligt och här buteljeras, kapsyleras och etiketteras alla flaskor för hand.”

330 ml - 8% -
49 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Svenska Carolina räddar världshaven med öl

Carolina Manhusen Schwab räddar världshaven med hjälp av öl. Hennes ölmärke Ocean Beer använder vinsten till att rensa bort plast och återställa haven. Ölen har redan vunnit priser och lanserats i S..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Torsdag den 4:e augusti är det åter dags för internationella IPA-dagen. Dagen instiftades 2011 som en nationell IPA-dag i USA, men blev snabbt en internationell succé. Sedan flera år firas den på fl..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer