HEM

Aktuellt

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några fantasifulla och unika öl som säljs på Systembolaget just nu.

Sverige har i dag 600 registrerade tillverkare av öl och tillväxten har varit explosionsartad de sista åren. Bara sedan årsskiftet 2018–2019 har det tillkommit närmare 75 bryggerier, en ökning med 14 procent. Om man går ytterligare två år tillbaka till 2017, är ökningen av antalet företag hela 45 procent. Nu har Sverige till och med fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.

Vi skulle vilja visa upp alla fantastiska ölsorter som produceras i liten skala, men den listan skulle dessvärre bli alltför lång. Vi har istället tagit fram några producenter, som vi tycker är värda att få lite extra uppmärksamhet. Heja, Sverige!

Gammelbacka Björka
Gammelbacka Björka
Här en udda fågel – en syrlig öl som är kryddig och har inslag av kavring, nötter, choklad och björksav. Gammelbacka Bryggeri ligger i Karlskoga och grundarna lärde sig först genom  hembryggning, men växte snabbt ur kostymen.

”Sen ville vi dela med oss av vår goda öl till alla. Vi inhandlade ett nästan helt komplett bryggeri från  Kina och kom igång 2016.” Idag finns har bryggeriet åtta sorters öl på Systembolaget i Karlskoga samt flera i Degerfors och alla kan beställas för leverans i hela Sverige.

330 ml - 5.6% -
52.90 kr

Emmabrewda
Emmabrewda
 Lilla Emmaboda Bryggeri har skapat en IPA med maltig doft och inslag av ljust bröd, tropisk frukt, kryddor och grapefrukt.

Man kallar sig själva för ”Smålands nyfiknaste bryggeri” och har hunnit skapa uppemot ett tiotal olika öl på bara några år.

330 ml - 5.6% -
26.70 kr

Sälens Fjällbryggeri Fjäll-Plzner
Sälens Fjällbryggeri Fjäll-Plzner
 Sälens Fjällbryggeri gör en pilsner i tjeckisk stil: maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, smörkola och apelsin. Ett litet gäng entusiaster – som driver några krogar i Lindvallen – ville testa sina kunskaper på lokalbefolkningen. Responsen blev så bra att bryggeriverksamheten växte.

”Bryggeriet har sedan dess utökats varje år. I mitten av 2017 flyttade vi in i helt nya lokaler i Lindvallen och brygger nu på ett 2000 liters bryggverk från Tjeckien.”

330 ml - 4.8% -
27.20 kr

Lilla Edet Bryggeri Bruket 1881
Lilla Edet Bryggeri Bruket 1881
 En öl i internationell stil av Grästorps Bryggeri, som har bytt ägare och flyttat till Lilla Edet.
Samtidigt skapades ett nytt varumärke ”Lilla Edet Bryggeri”.
– Vi älskar öl och gillar att driva projekt och då var steget inte svårt att ta när Grästorps Bryggeri var till salu. Nu kan vi kombinera båda sakerna. Nya öl kommer tas fram alltid med högsta kvalitet på råvaror och så långt vi kan på ett hållbart sätt – vi kommer köpa närproducerat när vi kan” förklarar entusiasterna.

Den här ölen har en maltig smak med inslag av örter, honung, ljust bröd och apelsin.

330 ml - 5.2% -
25.60 kr

DIPA Stora Hasselön
DIPA Stora Hasselön
 En dubbel IPA (som innebär mer humlesmak)  med tydlig beska och inslag av apelsinmarmelad, aprikos, sirap, ananas och mörkt bröd.

Uddevalla Bryggeri är ett småskaligt mikrobryggeri i sann hantverksanda där man förklarar att hantverk får ta tid: ”Alla råvaror är noga utvalda, där vi känner, doftar och kontrollerar malt och humle inför varje bryggning. Och malten vägs och krossas manuellt, så nära bryggdagen som möjligt och här buteljeras, kapsyleras och etiketteras alla flaskor för hand.”

330 ml - 8% -
49 kr

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering – nya ”sporten” som gör succé

Ölorientering har vuxit till en jättesuccé i Stockholm. Över 600 personer i 74 lag tävlar i 20 olika grenar. – Det är ett otroligt intresse. Folk gillar att göra saker tillsammans och dricka någon ö..

Läs mer
Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Stor ölguide – sommaröl från hela världen

Sommar, sol och bad – och en riktigt kall öl. Vi har samlat somriga öl från inte mindre än tio olika länder. Hitta nya favoriter eller överraska vännerna på grillkvällen. Oslove – Norge [product]178..

Läs mer
Rosa hallonöl lagom till sommaren

Rosa hallonöl lagom till sommaren

Nu kommer den knallrosa hallonölen Halo från Nya Carnegiebryggeriet. – Det är helt otroliga mängder hallon i ölet, säger Lise Ljungman, provningsansvarig på bryggeriet. I går släpptes surölen Halo m..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Eminems svenska favoritöl – nu ett eget märke

Åbro kallades för Ey´Bro av världsartisten Eminem. Nu gör det svenska bryggeriet slag i saken och släpper en ny öl med namnet Ey´Bro. – Det är väldigt många som förknippar oss med videon där Eminem ..

Läs mer