HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinnare

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl.
Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker.

Coronapandemin har stoppat många fester under året, och inte heller den traditionstyngda Oktoberfest i München kan arrangeras i år. Första gången folk drack tillsammans på ängen i Theresienwiese var 1810 och sen dess har Oktoberfest blivit världens största folkfest. Men tyvärr inte i år.

För att hålla liv i traditionen ger det tjeckiska bryggeriet Primátor ut en speciell oktoberfest-öl. Namnet: Primátor Oktoberfestive Lager, en rund, fyllig och krispig tjeckisk lager med toner av honung, halm, bröd och Saazhumlen som ger den en snygg lätt beska i efterspelet.
Det speciella ölet lanseras idag i alla Systembolagets butiker och ger oss svenskar en chans att åter få bekanta oss med en hyllad prisvinnare. En sajt gav betyget 9 av 10 poäng med motiveringen: ”fyllig frisk doft i oktoberölsstil. Humle, jäst och honung i doften och i smaken inslag av jung. Balanserad beska i eftersmaken som är relativt lång”.

Om du inte vill ha de typiskt tyska ingredienserna knödel, surkål och Schweinshaxe till den här ölen så går det lika bra med husmanskost, kräftor eller korvar av god kvalité där sältan får ett bra sällskap av beskan. Eller så duger ölen bra utan tilltugg.

Primátor grundades redan 1872 och är idag ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier. Trots det har man velat vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien, och värnar om sin traditionella tillverkning. Man har t ex  fortfarande öppna jäskar i källaren.

Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner, som har vunnit många utmärkelser i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl. Bryggeriet har även internationellt prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale. Primátor betyder borgmästare, ifall du undrar.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Älskar du både öl och hårdrock? Grattis, nu kommer alla Iron Maidens album som ölkapsyler. Ölet Trooper säljs sedan flera år tillbaka på Systembolaget. För att fira vart och ett av Iron Maidens ikon..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer