HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinnare

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl.
Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker.

Coronapandemin har stoppat många fester under året, och inte heller den traditionstyngda Oktoberfest i München kan arrangeras i år. Första gången folk drack tillsammans på ängen i Theresienwiese var 1810 och sen dess har Oktoberfest blivit världens största folkfest. Men tyvärr inte i år.

För att hålla liv i traditionen ger det tjeckiska bryggeriet Primátor ut en speciell oktoberfest-öl. Namnet: Primátor Oktoberfestive Lager, en rund, fyllig och krispig tjeckisk lager med toner av honung, halm, bröd och Saazhumlen som ger den en snygg lätt beska i efterspelet.
Det speciella ölet lanseras idag i alla Systembolagets butiker och ger oss svenskar en chans att åter få bekanta oss med en hyllad prisvinnare. En sajt gav betyget 9 av 10 poäng med motiveringen: ”fyllig frisk doft i oktoberölsstil. Humle, jäst och honung i doften och i smaken inslag av jung. Balanserad beska i eftersmaken som är relativt lång”.

Om du inte vill ha de typiskt tyska ingredienserna knödel, surkål och Schweinshaxe till den här ölen så går det lika bra med husmanskost, kräftor eller korvar av god kvalité där sältan får ett bra sällskap av beskan. Eller så duger ölen bra utan tilltugg.

Primátor grundades redan 1872 och är idag ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier. Trots det har man velat vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien, och värnar om sin traditionella tillverkning. Man har t ex  fortfarande öppna jäskar i källaren.

Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner, som har vunnit många utmärkelser i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl. Bryggeriet har även internationellt prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale. Primátor betyder borgmästare, ifall du undrar.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa