HEM

Aktuellt

Tjeckiska favoriten tillbaka – med en prisvinnare

Ta på lederhosen, fram med surkålen, koka knödeln och drick en prisvinnande oktoberöl.
Nu kommer Primátor Oktoberfestive Lager till alla Systembolagsbutiker.

Coronapandemin har stoppat många fester under året, och inte heller den traditionstyngda Oktoberfest i München kan arrangeras i år. Första gången folk drack tillsammans på ängen i Theresienwiese var 1810 och sen dess har Oktoberfest blivit världens största folkfest. Men tyvärr inte i år.

För att hålla liv i traditionen ger det tjeckiska bryggeriet Primátor ut en speciell oktoberfest-öl. Namnet: Primátor Oktoberfestive Lager, en rund, fyllig och krispig tjeckisk lager med toner av honung, halm, bröd och Saazhumlen som ger den en snygg lätt beska i efterspelet.
Det speciella ölet lanseras idag i alla Systembolagets butiker och ger oss svenskar en chans att åter få bekanta oss med en hyllad prisvinnare. En sajt gav betyget 9 av 10 poäng med motiveringen: ”fyllig frisk doft i oktoberölsstil. Humle, jäst och honung i doften och i smaken inslag av jung. Balanserad beska i eftersmaken som är relativt lång”.

Om du inte vill ha de typiskt tyska ingredienserna knödel, surkål och Schweinshaxe till den här ölen så går det lika bra med husmanskost, kräftor eller korvar av god kvalité där sältan får ett bra sällskap av beskan. Eller så duger ölen bra utan tilltugg.

Primátor grundades redan 1872 och är idag ett av Tjeckiens mest högteknologiska bryggerier. Trots det har man velat vara ett lokalt bryggeri, beläget i staden Náchod i nordöstra Tjeckien, och värnar om sin traditionella tillverkning. Man har t ex  fortfarande öppna jäskar i källaren.

Bryggeriet är mest känt för sin klassiska Böhmiska pilsner, som har vunnit många utmärkelser i Tjeckien och internationellt. Men Petr Kalúza, master brewer, brygger även innovativa samt säsongsbetonade öl. Bryggeriet har även internationellt prisbelönta överjästa öl såsom Weizenbier, English Pale Ale, Stout och India Pale Ale. Primátor betyder borgmästare, ifall du undrar.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Här är Arsenals eget officiella ölmärke

Arsenal får sitt eget officiella öl. Camden Town Brewery kommer att säljas på alla hemmamatcher. – Om du hade sagt till mig för tio år sedan att ölet jag skapade i min källare en dag vara öl till Ar..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
Visste du detta om påsköl?

Visste du detta om påsköl?

Vad kan du om påsköl? Vi går mot ljusare tider och påsken närmar sig med stormsteg. Självklart finns det en hel del härliga viner att dricka till påskmaten, men får vi välja blir det framförallt pås..

Läs mer
De säljer öl till stöd för Ukraina

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slo..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer