HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

I den andra delen av vår ölskola djupdyker vi i olika alkoholstyrkor och hur de påverkar vår konsumtion. Alkoholhalten har alltid varit en hjärtefråga för oss nordbor när det kommer till vad vi dricker. Eller som när Sven Melander och Jon Skolmen diskuterade betydelsen av alkohol med den berömda frasen ”tänk på procenten, Helge!

Vad är det som påverkar alkoholhalten?

Hur mycket alkohol en öl innehåller beror på mängden malt. Ju mer malt och ju mindre vatten ölen innehåller, desto starkare alkoholstyrka får bryggerierna fram.

Alkoholfri öl – något för alla

Alkoholfri öl har blivit allt mer populärt senaste åren, och idag finns ett stort utbud i butikerna. En öl som ingår i den alkoholfria klassen får ha högst 0,5 procent alkohol.

För att bevara smaken av öl men producera inom den tillåtna alkoholgränsen använder bryggerierna olika metoder. En av dessa är att kontrollera jäsningen så att sockerarterna inte utvecklas till alkohol. En annan metod är vakuumdestillation. Det innebär att ölen försiktigt värms upp så att man kan fånga in alkoholångor och avlägsna dem. Osmos är en annan process där ölen får passera genom ett specialfilter som separerar alkoholen så att den därefter kan tas bort.

En spännande utveckling är att fler bryggerier satsar på att tillsätta olika smaker som citron och jordgubb för att nå en bredare målgrupp.

Ölkoll: När du springer Berlin Maraton får du en alkoholfri veteöl i handen när du tar dig över mållinjen.

Lättöl – daglig dryck som släcker törsten

Att dricka lättöl är något som vi i Sverige omfamnat och gjort till en tradition. För att en öl ska klassas som lättöl får den innehålla max 2,25 procent alkohol. Lättölen är mångas val till lunchen, middagen eller när man bara vill njuta av smaken men inte vill ha effekterna från alkoholen.

Ölkoll: Lättöl är inte belagd med någon åldersgräns eller alkoholskatt, men många butiker väljer ändå att tillämpa en åldersgräns.

Folköl – en ersättare i matbutikerna

För att en öl ska klassas som folköl får alkoholhalten inte överstiga 3,5 procent. I och med att den går under gränsen för starköl är det tillåtet att sälja folköl i vanliga matbutiker till personer som fyllt 18 år.

I vårt ölkära land står folkölen för fem procent av den totala konsumtionen av alkohol.

Ölkoll: Folköl lanserades i Sverige år 1977 när det blev förbjudet att sälja mellanöl i matbutikerna.

Starköl – djupare och mer komplexa smaker

Starkölen, som myntades år 1955, är vår mest folkkära ölsort. Den står för hela en tredjedel av all alkoholförsäljning. För att klassas som en starköl ska ölen ha högre alkoholhalt än 3,5 procent.

Starköl är känt för sina komplexa smaker. Allt från Guinness till Norrlands Guld inhandlas från Systembolaget till både middagar och fester. Det är nog den här bredden av smakprofiler som lockar oss. Kryddigt, fruktigt eller nötigt som matchar med spännande rätter på bordet eller chipspåsen i soffan.

Ölkoll: Det skotska bryggeriet Brewmeister producerar en öl som innehåller hela 67,5 procent alkohol.

Trappistöl – urgamla recept med höga alkoholhalter

Trappistölen är mest känd för sin rika och sina ganska komplexa smaker, vilket även speglas i alkoholhalten. Enkel trappistöl har en alkoholhalt på 4–6 procent. En dubbel har en alkoholhalt på 6–8 procent och en trippel 8–10 procent. Trappistölen med mest alkohol går under namnet Quadrupel (eller Quad) och innehåller 10–12 procent alkohol. Men det är det specifika receptet, bryggtekniken och jäststammarna som slutligen bidrar till den färdiga ölen och dess styrka.

Ölkoll: Trappistöl är ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association som i sin tur drivs av munkar tillhörande trappistorden.

Alkoholen har stor betydelse när det kommer till ölens smak och karaktär. Vissa gillar den milda alkoholfria varianten medan andra föredrar starkölen. Utforska och testa dig fram till vilken öltyp du föredrar, och ta med alkoholhalten som betydande faktor på din upptäcktsresa.

Källor: systembolaget.se, carlsberg.com, trappist.be


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Spännande nykomlingarna som släpps – på Ölets ..

Nu är det julafton för alla ölfantaster i Sverige. Den 15 juli hyllas ölet och bryggarna med en egen dag. Varför inte passa på att testa tre nykomlingar på Systembolaget? Ölets Dag blev en succé red..

Läs mer
Mer öl och vin och mindre sprit

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd. Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år ..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
Nya fruktölet som är en ren förfriskning

Nya fruktölet som är en ren förfriskning

Här är nya fruktölet som är lika uppfriskande som en sommarcocktail. Rodenbach FruitAge är en blandning av öl, körsbär och fläder som ger syrliga och fruktiga toner. Ren förfriskning för såväl ölnör..

Läs mer