HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

I den andra delen av vår ölskola djupdyker vi i olika alkoholstyrkor och hur de påverkar vår konsumtion. Alkoholhalten har alltid varit en hjärtefråga för oss nordbor när det kommer till vad vi dricker. Eller som när Sven Melander och Jon Skolmen diskuterade betydelsen av alkohol med den berömda frasen ”tänk på procenten, Helge!

Vad är det som påverkar alkoholhalten?

Hur mycket alkohol en öl innehåller beror på mängden malt. Ju mer malt och ju mindre vatten ölen innehåller, desto starkare alkoholstyrka får bryggerierna fram.

Alkoholfri öl – något för alla

Alkoholfri öl har blivit allt mer populärt senaste åren, och idag finns ett stort utbud i butikerna. En öl som ingår i den alkoholfria klassen får ha högst 0,5 procent alkohol.

För att bevara smaken av öl men producera inom den tillåtna alkoholgränsen använder bryggerierna olika metoder. En av dessa är att kontrollera jäsningen så att sockerarterna inte utvecklas till alkohol. En annan metod är vakuumdestillation. Det innebär att ölen försiktigt värms upp så att man kan fånga in alkoholångor och avlägsna dem. Osmos är en annan process där ölen får passera genom ett specialfilter som separerar alkoholen så att den därefter kan tas bort.

En spännande utveckling är att fler bryggerier satsar på att tillsätta olika smaker som citron och jordgubb för att nå en bredare målgrupp.

Ölkoll: När du springer Berlin Maraton får du en alkoholfri veteöl i handen när du tar dig över mållinjen.

Lättöl – daglig dryck som släcker törsten

Att dricka lättöl är något som vi i Sverige omfamnat och gjort till en tradition. För att en öl ska klassas som lättöl får den innehålla max 2,25 procent alkohol. Lättölen är mångas val till lunchen, middagen eller när man bara vill njuta av smaken men inte vill ha effekterna från alkoholen.

Ölkoll: Lättöl är inte belagd med någon åldersgräns eller alkoholskatt, men många butiker väljer ändå att tillämpa en åldersgräns.

Folköl – en ersättare i matbutikerna

För att en öl ska klassas som folköl får alkoholhalten inte överstiga 3,5 procent. I och med att den går under gränsen för starköl är det tillåtet att sälja folköl i vanliga matbutiker till personer som fyllt 18 år.

I vårt ölkära land står folkölen för fem procent av den totala konsumtionen av alkohol.

Ölkoll: Folköl lanserades i Sverige år 1977 när det blev förbjudet att sälja mellanöl i matbutikerna.

Starköl – djupare och mer komplexa smaker

Starkölen, som myntades år 1955, är vår mest folkkära ölsort. Den står för hela en tredjedel av all alkoholförsäljning. För att klassas som en starköl ska ölen ha högre alkoholhalt än 3,5 procent.

Starköl är känt för sina komplexa smaker. Allt från Guinness till Norrlands Guld inhandlas från Systembolaget till både middagar och fester. Det är nog den här bredden av smakprofiler som lockar oss. Kryddigt, fruktigt eller nötigt som matchar med spännande rätter på bordet eller chipspåsen i soffan.

Ölkoll: Det skotska bryggeriet Brewmeister producerar en öl som innehåller hela 67,5 procent alkohol.

Trappistöl – urgamla recept med höga alkoholhalter

Trappistölen är mest känd för sin rika och sina ganska komplexa smaker, vilket även speglas i alkoholhalten. Enkel trappistöl har en alkoholhalt på 4–6 procent. En dubbel har en alkoholhalt på 6–8 procent och en trippel 8–10 procent. Trappistölen med mest alkohol går under namnet Quadrupel (eller Quad) och innehåller 10–12 procent alkohol. Men det är det specifika receptet, bryggtekniken och jäststammarna som slutligen bidrar till den färdiga ölen och dess styrka.

Ölkoll: Trappistöl är ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association som i sin tur drivs av munkar tillhörande trappistorden.

Alkoholen har stor betydelse när det kommer till ölens smak och karaktär. Vissa gillar den milda alkoholfria varianten medan andra föredrar starkölen. Utforska och testa dig fram till vilken öltyp du föredrar, och ta med alkoholhalten som betydande faktor på din upptäcktsresa.

Källor: systembolaget.se, carlsberg.com, trappist.be


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”..

Maj månads första nyhetssläpp är här fullspäckad med spännande dryckesnyheter. Vad sägs om bag-in-box-öl? Det är andra gången någonsin i Sverige. Eller får det lov att vara en exklusiv riesling-sekt..

Läs mer
Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer
Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

Älskar du också stout? Här är 8 favoriter du inte få..

När man nämner stout går tankarna till ett sött, mörkt öl som ger en fyllig mättnadskänsla. Den här ölsorten dök upp redan på 1700-talet och blev snabbt populär bland öldrickare för sin smak och sta..

Läs mer
Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Läskigaste ölen du kan köpa till halloween

Vem har sagt att halloween bara är en högtid för barnen? Bryggerier runt om i världen gör också sitt bästa för att skapa rätt stämning. Här är det läskigaste som finns att köpa på Systembolaget till..

Läs mer
Krämiga öler – höstens trend

Krämiga öler – höstens trend

Milkshake- och smoothieöl är nya trenden i höst. Två nya öl med shakekänsla släpps nu på Systemet. ⁣- Uppkom under en helt vanlig milkshake- och lemonadpaus i bryggeriet, säger Nya Carnegiebryggerie..

Läs mer
Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Välj rätt öl till din egen Oktoberfest

Världens största ölfestival har tyvärr ställts in. Men kommer det att hindra dig från att ha en egen Oktoberfest hemma med vännerna? Det finns många oktoberfest-öl att välja på – här ger vi di..

Läs mer