HEM

Aktuellt

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikrobryggerier har utvecklats till internationellt välkända öltillverkare. Fräck design, kaxiga smaker och innovativa lösningar är något de alla har gemensamt.

Brekeriet – bröderna som råkade starta ett surölsbryggeri

År 2012 började bröderna Fredrik, Christian och André brygga eget öl i en lokal utanför Malmö. Redan från början använde de vildjäst för jäsningen och 2013 experimenterade de med bakteriekulturer för att skapa suröl. När hela bryggeriet drabbades av en infektion valde man att omfamna händelsen och fokusera helt på suröl. Det var inte förrän 2016, i samband med en lokalflytt, som man åter började producera vanlig öl.

Under åren har de lagt till flera produkter och experimenterat med både smaksättningar med frukt och bär, samt att lagra öl på fat. Brekerietproducerar idag suröl, fatlagrad öl, sprit och kimchi. Här hittar du deras öler.

Stigbergets – självförsörjandet blev en jättesuccé

När Stigbergets Bryggeri startades år 2013 var tanken att göra eget öl till sin krog Kino på Hagabion i Göteborg. Grundarna Richard, Nils och Anneli ville testa att göra flera olika sorters öl och experimentera med såväl jäsning som smaksättning och bakteriekulturer. Tre år senare rankades deras IPA GBG Beer Week 2016 som en av världens bästa – och framgången var ett faktum.

Stigberget producerar främst olika sorters IPA, men även flera olika lager och stout. Sedan några år tillbaka producerar de även gin. Här hittar du deras öler.

PangPang Brewery – Stockholms första mikrobryggeri

År 2010 beslutade sig Fredrik Tunedal för att starta ett ölbryggeri i Hökarängen, söder om Stockholm. Det blev stadens första mikrobryggeri och med stor drivkraft har de satt hantverksöl från Stockholm på ölkartan.

PangPang Brewery är idag ett välkänt och framgångsrikt ölbryggeri som främst producerar IPA och suröl. De har även experimenterat med stout och en del ovanliga ölsorter. Ett exempel är deras “Bongwater” där vörten placeras i en vattenpipa och man blåser in cigarrök för att få fram en unik smak. Här hittar du deras öler.

Hop Notch – en mikrobiolog plus en reservofficer blev välhumlad öl

Hop Notch grundades 2017 av Jessica Heidrich och Magnus Karperyd. Jessica har lång erfarenhet av ölbranschen och bland annat fyra SM-segrar i ölbryggning. Tillsammans tog de över Waxholms Bryggeri och kort därefter lanserades Hop Notch i syfte att kunna vara mer experimentella och lekfulla i sin ölframställning. 2022 vann de guld för sin Chill Pill Cold IPA under öltävlingen på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Hop Notch producerar huvudsakligen olika typer av IPA men även ett fåtal ljusa lager. Här hittar du deras öler.

Omnipollo – bryggeriet som tog över en kyrka

Få svenska bryggerier har fått så mycket uppmärksamhet som Omnipollo när de 2021 tog över en kyrka i Sundbyberg. I kyrkan bryggs idag ett stort antal öl inför besökarnas ögon. Resan startade redan år 2010 när bryggaren Henok Fentie och konstnären Karl Grandin valde att göra gemensam sak med sin vision – att förändra synen på öl.

Omnipollo brygger idag alla typer av öl, såväl ljus lager och IPA som porter, stout och ale. Här hittar du deras öler.

Brewski – dålig humle blev startskottet för en världssuccé

Brewskis grundare, Marcus Hjalmarsson, fick sin stora framgång när den humle han beställt från USA var oxiderad och inte gick att använda. I ren frustration köpte han istället mango som han mixade i en matberedare och pastöriserade innan den gick ner i vörten. Resultatet blev Mangofeber som snabbt blev en världssuccé.

Brewski brygger idag IPA, suröl, ljus lager, pilsner, porter och mycket mer. De driver även den årliga ölfestivalen Brewskival med hundratals bryggare och tusentals besökare. Här hittar du deras öler.

Övriga källor:
Beernews.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Allt populärare att odla vin i Sverige

Allt populärare att odla vin i Sverige

Det varmare klimatet gör det allt populärare att odla vin i Sverige. Men fortfarande är det för kallt – men här är druvan som räddar vinodlingen. Svensk vinodling växer som aldrig förr. I dag ..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer