HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt.
– “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen.

Med band som Backyard Babies och Hellacopters är Dregen känd för de flesta svenska rockälskare som en extremt duktig gitarrist. Nu får vi lära känna Dregen även som en passionerad ölälskare. Tillsammans med mikrobryggeriet Jemtehed & Brande släpper han nämligen en ny öl som finns att beställa på Systembolaget nu. Och som sagt, namnet var ju ganska givet:
– Jag vill kalla ölen för något, något som går ihop med musik och det jag gör. “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Jag ville slå ett slag för den klassiska lagern och jag har haft en del förfrågningar från större bryggerier tidigare, men det har inte klickat riktigt. Det är ofta roligare att göra sådana här grejer med lite mindre aktörer och få vara lite mer hands on.

Så den här gången var Dregens engagemang totalt i framställningen av ölet Riff. Han har kommit på namnet, utformat etiketten och han var förstås på plats under bryggdagen.
– Det var häftigt och jag är imponerad av vilket hantverk det är. Det är en konst att göra ett bra öl och lite påminner det om att göra bra musik. Det är en levande process, säger han.

Jemtehed & Brande är det lilla mikrobryggeriet i Östersund där grundarna Jesper och Love började brygga eget öl hemma i köket, men växlade upp och har gjort det en specialitet att samarbeta med rockmusiker. Man har nämligen tidigare gjort öl tillsammans med Asta Kask, 220 Volt och Crashdiet. Med punkbandet Asta Kask blev det en klassisk tysk humle – ”ganska lättdrucken men med karaktär”.

Dregens öl kan beskrivas som en lager i tysk stil:
– Jag vill så ett slag för lagern, när den är välgjord är den riktigt god. Det kunde ha blivit en belgisk ale också, men jag ville ha ett öl som man kan ha med sig en kasse av till en festival, men som också passar till mat. Jag är inte så jätteförtjust i IPA som alla dricker i dag, säger Dregen.

FAKTA

Fakta Dregen:

Fullständigt namn: Andreas Tyrone Dregen
Född: 12 juni 1973 i Nässjö
Yrke: Musiker, låtskrivare. Spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies och med Michael Monroe. Han är även gitarrist i The Hellacopters.
Läs mer

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa