HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt.
– “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen.

Med band som Backyard Babies och Hellacopters är Dregen känd för de flesta svenska rockälskare som en extremt duktig gitarrist. Nu får vi lära känna Dregen även som en passionerad ölälskare. Tillsammans med mikrobryggeriet Jemtehed & Brande släpper han nämligen en ny öl som finns att beställa på Systembolaget nu. Och som sagt, namnet var ju ganska givet:
– Jag vill kalla ölen för något, något som går ihop med musik och det jag gör. “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Jag ville slå ett slag för den klassiska lagern och jag har haft en del förfrågningar från större bryggerier tidigare, men det har inte klickat riktigt. Det är ofta roligare att göra sådana här grejer med lite mindre aktörer och få vara lite mer hands on.

Så den här gången var Dregens engagemang totalt i framställningen av ölet Riff. Han har kommit på namnet, utformat etiketten och han var förstås på plats under bryggdagen.
– Det var häftigt och jag är imponerad av vilket hantverk det är. Det är en konst att göra ett bra öl och lite påminner det om att göra bra musik. Det är en levande process, säger han.

Jemtehed & Brande är det lilla mikrobryggeriet i Östersund där grundarna Jesper och Love började brygga eget öl hemma i köket, men växlade upp och har gjort det en specialitet att samarbeta med rockmusiker. Man har nämligen tidigare gjort öl tillsammans med Asta Kask, 220 Volt och Crashdiet. Med punkbandet Asta Kask blev det en klassisk tysk humle – ”ganska lättdrucken men med karaktär”.

Dregens öl kan beskrivas som en lager i tysk stil:
– Jag vill så ett slag för lagern, när den är välgjord är den riktigt god. Det kunde ha blivit en belgisk ale också, men jag ville ha ett öl som man kan ha med sig en kasse av till en festival, men som också passar till mat. Jag är inte så jätteförtjust i IPA som alla dricker i dag, säger Dregen.

FAKTA

Fakta Dregen:

Fullständigt namn: Andreas Tyrone Dregen
Född: 12 juni 1973 i Nässjö
Yrke: Musiker, låtskrivare. Spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies och med Michael Monroe. Han är även gitarrist i The Hellacopters.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

3 spännande öl på tillfälligt besök

3 spännande öl på tillfälligt besök

Svenska bryggerier visar sin skicklighet med ny spännande öl. Just nu har du chansen att prova några stouts och ale på Systembolagets tillfälliga sortiment. Och om du gillar kaffe, kakao, lönnsirap,..

Läs mer
Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer
”Livet är för kort för tråkig öl!”

”Livet är för kort för tråkig öl!”

Kees Bubberman är holländaren som gått från hembryggare till världssuccé. Allt började med ett skämt tillsammans med en vän. Nu släpper han fyra nya spännande ölsorter i Sverige. – Livet är för kort..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer