HEM

Aktuellt

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt.
– “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen.

Med band som Backyard Babies och Hellacopters är Dregen känd för de flesta svenska rockälskare som en extremt duktig gitarrist. Nu får vi lära känna Dregen även som en passionerad ölälskare. Tillsammans med mikrobryggeriet Jemtehed & Brande släpper han nämligen en ny öl som finns att beställa på Systembolaget nu. Och som sagt, namnet var ju ganska givet:
– Jag vill kalla ölen för något, något som går ihop med musik och det jag gör. “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Jag ville slå ett slag för den klassiska lagern och jag har haft en del förfrågningar från större bryggerier tidigare, men det har inte klickat riktigt. Det är ofta roligare att göra sådana här grejer med lite mindre aktörer och få vara lite mer hands on.

Så den här gången var Dregens engagemang totalt i framställningen av ölet Riff. Han har kommit på namnet, utformat etiketten och han var förstås på plats under bryggdagen.
– Det var häftigt och jag är imponerad av vilket hantverk det är. Det är en konst att göra ett bra öl och lite påminner det om att göra bra musik. Det är en levande process, säger han.

Jemtehed & Brande är det lilla mikrobryggeriet i Östersund där grundarna Jesper och Love började brygga eget öl hemma i köket, men växlade upp och har gjort det en specialitet att samarbeta med rockmusiker. Man har nämligen tidigare gjort öl tillsammans med Asta Kask, 220 Volt och Crashdiet. Med punkbandet Asta Kask blev det en klassisk tysk humle – ”ganska lättdrucken men med karaktär”.

Dregens öl kan beskrivas som en lager i tysk stil:
– Jag vill så ett slag för lagern, när den är välgjord är den riktigt god. Det kunde ha blivit en belgisk ale också, men jag ville ha ett öl som man kan ha med sig en kasse av till en festival, men som också passar till mat. Jag är inte så jätteförtjust i IPA som alla dricker i dag, säger Dregen.

FAKTA

Fakta Dregen:

Fullständigt namn: Andreas Tyrone Dregen
Född: 12 juni 1973 i Nässjö
Yrke: Musiker, låtskrivare. Spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies och med Michael Monroe. Han är även gitarrist i The Hellacopters.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke. Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs ..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Hittade 524 år gammal dansk öl i vraket

Forskarnas dykningar i vraket Gribshunden utanför Ronneby har gett spännande fynd. Mest spektakulärt: 524 år gamla öltunnor. Här kan man snacka om gammeldansk Efter två av totalt tre veckors grävnin..

Läs mer
Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Älskar du både öl och hårdrock? Grattis, nu kommer alla Iron Maidens album som ölkapsyler. Ölet Trooper säljs sedan flera år tillbaka på Systembolaget. För att fira vart och ett av Iron Maidens ikon..

Läs mer
Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Kan du tänka dig att dricka öl i pappersflaska? Carlsberg har släppt världens första ölflaska i papper – på försök. – Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot..

Läs mer