HEM

Aktuellt

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt.
– “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen.

Med band som Backyard Babies och Hellacopters är Dregen känd för de flesta svenska rockälskare som en extremt duktig gitarrist. Nu får vi lära känna Dregen även som en passionerad ölälskare. Tillsammans med mikrobryggeriet Jemtehed & Brande släpper han nämligen en ny öl som finns att beställa på Systembolaget nu. Och som sagt, namnet var ju ganska givet:
– Jag vill kalla ölen för något, något som går ihop med musik och det jag gör. “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Jag ville slå ett slag för den klassiska lagern och jag har haft en del förfrågningar från större bryggerier tidigare, men det har inte klickat riktigt. Det är ofta roligare att göra sådana här grejer med lite mindre aktörer och få vara lite mer hands on.

Så den här gången var Dregens engagemang totalt i framställningen av ölet Riff. Han har kommit på namnet, utformat etiketten och han var förstås på plats under bryggdagen.
– Det var häftigt och jag är imponerad av vilket hantverk det är. Det är en konst att göra ett bra öl och lite påminner det om att göra bra musik. Det är en levande process, säger han.

Jemtehed & Brande är det lilla mikrobryggeriet i Östersund där grundarna Jesper och Love började brygga eget öl hemma i köket, men växlade upp och har gjort det en specialitet att samarbeta med rockmusiker. Man har nämligen tidigare gjort öl tillsammans med Asta Kask, 220 Volt och Crashdiet. Med punkbandet Asta Kask blev det en klassisk tysk humle – ”ganska lättdrucken men med karaktär”.

Dregens öl kan beskrivas som en lager i tysk stil:
– Jag vill så ett slag för lagern, när den är välgjord är den riktigt god. Det kunde ha blivit en belgisk ale också, men jag ville ha ett öl som man kan ha med sig en kasse av till en festival, men som också passar till mat. Jag är inte så jätteförtjust i IPA som alla dricker i dag, säger Dregen.

FAKTA

Fakta Dregen:

Fullständigt namn: Andreas Tyrone Dregen
Född: 12 juni 1973 i Nässjö
Yrke: Musiker, låtskrivare. Spelar gitarr i rockgruppen Backyard Babies och med Michael Monroe. Han är även gitarrist i The Hellacopters.
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer
Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Våra 3 bästa tips: Så kyler du drycken blixtsnabbt

Visst är allt godare att dricka när det samtidigt svalkar? Följ något av våra bästa tips och förvänta dig inget annat än succé. 3 sätt att kyla dryck snabbt 1. Snabbt – frysta färgglada vattenballon..

Läs mer
Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer
Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök. – Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dess..

Läs mer
Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Njut av en svensk öl till Pilsnerkorvens dag

Den 30 juni är det dags för Pilsnerkorvens dag. Dagen instiftades av Bullen som tillverkat korven sedan 1953. Datumet valdes då det var den kände skådespelaren och kocken Erik ”Bullen” Berglunds föd..

Läs mer