HEM

Aktuellt

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december.
– Det blir vår julklapp till alla som är nyfikna på hantverksöl, men som kanske inte har en så fet plånbok i coronatider, säger bryggmästaren Jonas Gustavsson.

I fjol förklarade Systembolaget att man ville sänka priset på öl. Målet var att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. Ett av de starkaste skälen var att slå undan benen på gränshandeln, som finns i bland annat Tyskland och Danmark. Där säljs öl ofta till lägre pris än 6,90 kronor.

Till slut var det Åbro som vann den offerten med ölet Ey’Bro, som kostar 7,90 kronor. Snart kommer det priset att slås – med råge. Morgondagens i Göteborg kommer nämligen att släppa ölet Iskall till priset 5,00 kronor! Ölet är en pilsner på 5,9% och smaken beskrivs som maltig med inslag av ljust knäckebröd, honung, örter, citrus och klöverblommor. Men det finns en liten hake.

Endast 2.800 burkar kommer att säljas – och sannolikt i Systembolagsbutiker endast i göteborgsområdet. Du kan heller inte beställa burkar på nätet. Det betyder att ölet kommer att ha en strykande åtgång, men om du är lycklig nog att bo på västkusten har du chansen att köpa några historiska 33 cl-burkar av Iskall. För det är troligen första och sista gången en starköl kommer att säljas det till det här rekordlåga priset.

– Men det känns bra att göra det här som en julklapp även om vi inte tjänar så mycket på ölet, säger bryggmästaren Jonas Gustavsson på Morgondagens.

Det lilla bryggeriet Morgondagens har blivit en riktig snackis i öl-Sverige med sina många fräcka ölsorter. De gjorde succé med etiketter som Send in the Clowns, Geléhallon Sour och Hockeypulver. Det salta lakritsölet Hockeypulver blev dock stoppat av advokater efter att godismärket Hockeypulver reagerat negativt. Kanske gick ölet för bra – det sålde slut på några sekunder online.

Det höll på att gå samma väg med Morgondagens ölsläpp – Dead Head. Amerikanska advokater hörde av sig till Morgondagens och hävdade att Jonas Gustavsson inte hade rätt att brygga ett öl som hette Dead Head. Men då satte Jonas ner foten och slog tillbaka mot jänkarna.

– Jag hade ordnat varumärkesskydd i Sverige för ölsorten Dead Head, så jänkarna hade ingenting att hämta, berättade han.

Nu kommer Jonas att få mycket publicitet för sin rekordbilliga Iskall.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Brittiska drycker – hitta dina favoriter bland öl, c..

Hur många brittiska drycker har du på din topplista? Om antalet är lågt är det ett nöje för oss att hjälpa dig utöka listan. Kanske blir världens favorit även din favorit? Vi har listat viner, öl oc..

Läs mer
112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

Svenska ölnyheter: Fårskallar och häxkittlar

En fårskalle, häxkittel, raket-öl från Kiruna eller tysk pilsner? Det är bara några av alla ölsorter som nu släpps på Systembolaget. Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finn..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Krämiga öler – höstens trend

Krämiga öler – höstens trend

Milkshake- och smoothieöl är nya trenden i höst. Två nya öl med shakekänsla släpps nu på Systemet. ⁣- Uppkom under en helt vanlig milkshake- och lemonadpaus i bryggeriet, säger Nya Carnegiebryggerie..

Läs mer