HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december.
– Det blir vår julklapp till alla som är nyfikna på hantverksöl, men som kanske inte har en så fet plånbok i coronatider, säger bryggmästaren Jonas Gustavsson.

I fjol förklarade Systembolaget att man ville sänka priset på öl. Målet var att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. Ett av de starkaste skälen var att slå undan benen på gränshandeln, som finns i bland annat Tyskland och Danmark. Där säljs öl ofta till lägre pris än 6,90 kronor.

Till slut var det Åbro som vann den offerten med ölet Ey’Bro, som kostar 7,90 kronor. Snart kommer det priset att slås – med råge. Morgondagens i Göteborg kommer nämligen att släppa ölet Iskall till priset 5,00 kronor! Ölet är en pilsner på 5,9% och smaken beskrivs som maltig med inslag av ljust knäckebröd, honung, örter, citrus och klöverblommor. Men det finns en liten hake.

Endast 2.800 burkar kommer att säljas – och sannolikt i Systembolagsbutiker endast i göteborgsområdet. Du kan heller inte beställa burkar på nätet. Det betyder att ölet kommer att ha en strykande åtgång, men om du är lycklig nog att bo på västkusten har du chansen att köpa några historiska 33 cl-burkar av Iskall. För det är troligen första och sista gången en starköl kommer att säljas det till det här rekordlåga priset.

– Men det känns bra att göra det här som en julklapp även om vi inte tjänar så mycket på ölet, säger bryggmästaren Jonas Gustavsson på Morgondagens.

Det lilla bryggeriet Morgondagens har blivit en riktig snackis i öl-Sverige med sina många fräcka ölsorter. De gjorde succé med etiketter som Send in the Clowns, Geléhallon Sour och Hockeypulver. Det salta lakritsölet Hockeypulver blev dock stoppat av advokater efter att godismärket Hockeypulver reagerat negativt. Kanske gick ölet för bra – det sålde slut på några sekunder online.

Det höll på att gå samma väg med Morgondagens ölsläpp – Dead Head. Amerikanska advokater hörde av sig till Morgondagens och hävdade att Jonas Gustavsson inte hade rätt att brygga ett öl som hette Dead Head. Men då satte Jonas ner foten och slog tillbaka mot jänkarna.

– Jag hade ordnat varumärkesskydd i Sverige för ölsorten Dead Head, så jänkarna hade ingenting att hämta, berättade han.

Nu kommer Jonas att få mycket publicitet för sin rekordbilliga Iskall.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Tutti Frutti – ölet med sex olika frukter

Tutti Frutti – ölet med sex olika frukter

Öl fullpackad med frukt är supertrendigt just nu. Hur många frukter måste ett öl innehålla för att kallas Tutti Frutti? frågade sig bryggarna på Dugges. Svaret blev: alla. Eller i alla fall sex olik..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Spännande nyheter från små svenska bryggerier

Oj, så många duktiga bryggare – och så mycket god svensk öl – det finns. Sverige har idag fler bryggerier än Belgien, som är världsberömt för sin långa ölkultur.  Här visar vi upp några ..

Läs mer
”En öl som är 100 procent Dregen”

”En öl som är 100 procent Dregen”

Vad bör en öl heta om man är rockmusiker? För kände gitarristen Dregen var valet enkelt. – “Riff” är bra. Vem vill inte avnjuta ett buteljerat gitarriff? Det vill jag i alla fall, säger Dregen. Med ..

Läs mer
Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Trots namnet – Coronavinet kan vara värt att prova

Ölmärket Corona har tappat försäljning under viruskrisen – och fått kritik för sin reklamkampanj. Men det finns även en vinsort som har råkat ut för namnkrock med den grasserande pandemin. Torres Co..

Läs mer
Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-..

Läs mer