HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout!

Nu firas det inte stoutdagen överdrivet mycket i världen, eftersom det är en av många bemärkelsedagar skapat i det stora öllandet USA. Dagen en egen hemsida och tittar man på den så ser åtminstone att det förstås är flera namnkunniga bryggerier som är sponsorer. För det ligger ju i bryggeriernas intresse att hålla igång vårt öldrickande. Antal events som anordnas dagen till ära är dock fortfarande ganska få och de flesta sker i USA.

Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter. Ordet stout är troligen en kortare form av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen ‘kraftigt öl’. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. Tricket är omältat rostat korn som gör ölet mindre sött än dess närbesläktade öltyp, porter. Andra kända stout-märken ar Beamish och Murphy.

Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten – imperial stout – som alltså ofta är sötare. Samuel Smith’s Imperial Stout tillverkades faktiskt för export bl a till tsaren i Ryssland och blev förebild för den svenska, danska och finska portern.

Under 1990-talet fick stouten ett rejält uppsving utanför Irland och de brittiska öarna när tillverkarna utvecklade kvävgaspatroner, som har gjort det möjligt att sälja stout på aluminiumburk och flaska med det rätta skummet. För en bra Guinness ska förstås ha en tjock hatt av skum!

Och glöm myten som sprids bland folk – att en Guinness är ”som att dricka en limpa bröd”. Det är väldigt långt från sanningen, och det vet alla vi som någon gång druckit en Guinness. Det är faktiskt färre kalorier i en Guinness än i samma mängd klassisk lager. I 100 g Guinness är det 37 kalorier, och i samma mängd Heineken eller Grolsch är det 44 kalorier.

Vi på Vinguiden vill lyfta fram några stouts:

Guinness Draught
Guinness Draught
Klassikern, originalet! Kallas även ”Black Stuff” och ”Pint of Plain”. Skapad av Arthur Guinness 1759, knappt 80 år efter att ordet stout myntades. Första gången Guinness började använda uttrycket stout var på 1840-talet, med Single Stout och Double Stout.
440 ml - 4.2% -
25.40 kr

Oppigårds Thurbo Stout
Oppigårds Thurbo Stout
En stour skapad i Hedemora – med aningen rostad smak och inslag av kavring, kaffe, mörk choklad, torkade fikon, apelsin, sirap och lakrits.
330 ml - 8.7% -
32.90 kr

Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
En amerikansk stout som inte bör smakas av de konservativa. Här finns nämligen en tydlig smak av hallon, dessutom kavring, choklad, kaffe och katrinplommon.
355 ml - 5.7% -
30.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Domstol i Tyskland klassar baksmälla som sjukdom

Att drabbas av en baksmälla efter några öl för mycket är likställt med en sjukdom. Det har en domstol i Tyskland kommit fram till. Årets stora ölfest – oktoberfesten i München – har dragit igång och..

Läs mer
Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Islänningarnas spännande veteöl: ”Ett av värld..

Skapas ett av världens bästa veteöl bara några mil från polcirkeln? Ja, det menar isländska bryggeriet Einstök. – Kvalitet är viktigare än kvantitet, det har gett oss fans över hela världen och dess..

Läs mer