HEM

Aktuellt

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout!

Nu firas det inte stoutdagen överdrivet mycket i världen, eftersom det är en av många bemärkelsedagar skapat i det stora öllandet USA. Dagen en egen hemsida och tittar man på den så ser åtminstone att det förstås är flera namnkunniga bryggerier som är sponsorer. För det ligger ju i bryggeriernas intresse att hålla igång vårt öldrickande. Antal events som anordnas dagen till ära är dock fortfarande ganska få och de flesta sker i USA.

Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sitt öl stout-porter. Ordet stout är troligen en kortare form av begreppet stout ale eller stout beer, med betydelsen ‘kraftigt öl’. Denna överjästa öltyp kännetecknas av sin mörka, nästan svarta färg, smakrikedom, starka beska och torrhet. Tricket är omältat rostat korn som gör ölet mindre sött än dess närbesläktade öltyp, porter. Andra kända stout-märken ar Beamish och Murphy.

Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten – imperial stout – som alltså ofta är sötare. Samuel Smith’s Imperial Stout tillverkades faktiskt för export bl a till tsaren i Ryssland och blev förebild för den svenska, danska och finska portern.

Under 1990-talet fick stouten ett rejält uppsving utanför Irland och de brittiska öarna när tillverkarna utvecklade kvävgaspatroner, som har gjort det möjligt att sälja stout på aluminiumburk och flaska med det rätta skummet. För en bra Guinness ska förstås ha en tjock hatt av skum!

Och glöm myten som sprids bland folk – att en Guinness är ”som att dricka en limpa bröd”. Det är väldigt långt från sanningen, och det vet alla vi som någon gång druckit en Guinness. Det är faktiskt färre kalorier i en Guinness än i samma mängd klassisk lager. I 100 g Guinness är det 37 kalorier, och i samma mängd Heineken eller Grolsch är det 44 kalorier.

Vi på Vinguiden vill lyfta fram några stouts:

Guinness Draught
Guinness Draught
Klassikern, originalet! Kallas även ”Black Stuff” och ”Pint of Plain”. Skapad av Arthur Guinness 1759, knappt 80 år efter att ordet stout myntades. Första gången Guinness började använda uttrycket stout var på 1840-talet, med Single Stout och Double Stout.
440 ml - 4.2% -
25.50 kr

Oppigårds Thurbo Stout
Oppigårds Thurbo Stout
En stour skapad i Hedemora – med aningen rostad smak och inslag av kavring, kaffe, mörk choklad, torkade fikon, apelsin, sirap och lakrits.
330 ml - 8.7% -
32.90 kr

Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
Raspberry Milk Stout Left Hand Brewing Company
En amerikansk stout som inte bör smakas av de konservativa. Här finns nämligen en tydlig smak av hallon, dessutom kavring, choklad, kaffe och katrinplommon.
355 ml - 5.7% -
30.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Vad passar bättre en kall och ruskig höstdag än en mörk och mustig stout? Det skulle väl kanske vara en brasa att lägga upp fötterna framför medan du njuter av din stout. Eftersom det hela tiden kom..

Läs mer
Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Här är Sveriges starkaste kanelbulle

Hurra, i dag är det kanelbullens dag! Nu har du chansen att dricka Sveriges starkaste kanelbulle: Ölet Swedish Fika Cinnamon Bun har inte mindre än 12 procents alkoholhalt och smakar kanelbulle. Ka..

Läs mer
Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Nu säljs populära julkalendrar – fyllda med öl..

Beery Christmas, utropar bryggerier och erbjuder en ölkalender i december. Här ger vi dig lite inspiration på de läckra förpackningarna – för du kan ju faktiskt göra en egen julkalender med hj..

Läs mer
Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

I den andra delen av vår ölskola djupdyker vi i olika alkoholstyrkor och hur de påverkar vår konsumtion. Alkoholhalten har alltid varit en hjärtefråga för oss nordbor när det kommer till vad vi dric..

Läs mer
Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Nu stundar sommarens första picknick. Men varför hörs det vare sig kling, klang eller kras inifrån den fullpackade picknickkorgen? Svalkande drycker på burk och pet-flaska är ett klimatsmart alterna..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer