HEM

Aktuellt

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggor, kryddningar och citrus för att få vinet att bli ännu lite bättre och maten ännu lite godare.

Allt från frivola skaldjur till riktigt kraftiga fiskar är förträffliga att lägga på grillen. Det gäller bara att ta ut dem i tid, slänga på lite flingsalt och några droppar olivolja och fundera en stund på tillbehören. Inget kraftigt utan lätt, friskt och syrligt som fungerar som den där passagen som gör att fisk och vin gifter sig.

Testa att grilla blåmusslor (när de öppnar sig är de klara att konsumeras), kokta havskräftor (tio sekunder på vardera sida) eller kokta räkor som trätts på spett (nu handlar det om sekunder). Servera med vitlökssmör eller en citronmajonnäs och grönsallad. Knivmusslor är annars fantastiskt att grilla råa. Låt dem ligga över glöden i 30 sekunder och servera à la minute med lite pico de gallo och några droppar lime på. Fantastiskt gott!

Höj ambitionsnivån på grillandet!

Ska man höja ambitionsnivån en smula och grilla hel fisk eller halv men med skinn, går det förträffligt att grilla den på indirekt värme. Man placerar fisken med skinnsidan mot gallret ovanför glöden och låter den ligga där i någon minut. Sedan flyttar man fisken, här är det bra att jobba med halster, vid sidan av glöden. På med locket och låt vara i några minuter beroende på fiskens tjocklek. En fisks innertemperatur är som bäst när den ligger kring 55 grader. Har man ingen stektermometer går det ju bra att smaka av.

En klassiker är annars att grilla i folie, egentligen världens lättaste tillagning. Lägg en bit fisk i folie tillsammans med lite sköna tillbehör, grönsaker efter tycke och smak, dra några varv med pepparkvarnen, och låt paketet ligga i tio, kanske femton minuter. Sedan har du en ångande upplevelse att vänta.

Grillviner:

Nedan följer några av Vinguidens absolut bästa vita grillviner i lite högre prisklass. Och konstra inte till det nu, utan släng på fisken på grillen och ta bort den efter några minuter. Svårare än så behöver det aldrig bli.

La Guita Manzanilla
La Guita Manzanilla
Nötig, aromatisk frisk, fruktig, gräsig stil i doft, inslag av jäst och sälta. Frisk med mineral ton i smak, sälta, nötiga toner, citrus, lime med inslag av jäst. Till mandlar stekta i olivolja att äta vid grillen. (halvflaska)
375 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr
Lagar de Cervera Albariño
2018
Lagar de Cervera Albariño
Äppelfrukt, mineral ton, stålig, ren, frisk med vita blommor i viss aromatisk ton. Frisk, fruktig med äppelsyrliga inslag, tropisk ton i ungdomlig stil, blommig, stålig karaktär med efterhängsen syra. Till grillade knivmusslor som serveras med pico de gallo.
750 ml - 12.5% -
179 kr
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre J M Brocard
2021
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre J M Brocard
Mineral ton, liten utvecklad karaktär i doft, mogna äpplen, tydlig frukt i närmast kryddig stil. Smaken är frisk, äppeltoner, åter liten kryddig ton, viss fyllighet, inslag av ek med liten pepprig ton i avslut. Till grillade blåmusslor.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
439 kr
Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae
2015
Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae
Aromatisk, mycket aromatisk i spännande, närmast explosiv stil, parfymerad, fruktig, sammansatt med liten eldig ton. Relativt fyllig i smak, smakrik, lite vaxig, inslag av ananas, tydlig vaniljton, fatig, ok syra, liten vitpepprig ton som ligger kvar, lång eftersmak med både tropisk frukt och liten sträv ton. Till den grillade torskryggen i folie.
750 ml - 12.00% -
181.00 kr

Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
2015
Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
Nötig doft, rostade toner, ek, smör, fin frisk ton med stenfrukter, tropiska frukter i komplex samtidigt elegant stil. Smakrik, komplex, nötigt inslag, persika, aprikos, smör, liten gräsig ton med fin eftersmak, lång längd med rostade inslag och fin syrlig ton. Till den grillade hela havsabborren.
750 ml - 13.50% -
299.00 kr

Roxanich Antica Malvazija
2009
Roxanich Antica Malvazija
Tropiska frukter i doft, inslag av nötter, torkad aprikos, honung i doftintensiv stil. Smak av torkade aprikos i torr stil, fruktsötma, koncentrerad, komplex ton med inslag även av mandel, saffran, viss fatton och honungsmelon. Till den grillade kalvfilén.
750 ml - 13.50% -
315.00 kr

Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
Brödig, smörig, frukt, gröna äpplen i doft, stenfrukter, utvecklad stil aromatisk med utpräglad ursprungstypisk karaktär. Brödig smak, fruktig i sötaktig stil, inslag av smör, gröna mer mogna äpplen, gula plommon, liten mineral ton. Till färska jordgubbar efter grillandet. (halvflaska)
375 ml - 12% -
245 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer