HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggor, kryddningar och citrus för att få vinet att bli ännu lite bättre och maten ännu lite godare.

Allt från frivola skaldjur till riktigt kraftiga fiskar är förträffliga att lägga på grillen. Det gäller bara att ta ut dem i tid, slänga på lite flingsalt och några droppar olivolja och fundera en stund på tillbehören. Inget kraftigt utan lätt, friskt och syrligt som fungerar som den där passagen som gör att fisk och vin gifter sig.

Testa att grilla blåmusslor (när de öppnar sig är de klara att konsumeras), kokta havskräftor (tio sekunder på vardera sida) eller kokta räkor som trätts på spett (nu handlar det om sekunder). Servera med vitlökssmör eller en citronmajonnäs och grönsallad. Knivmusslor är annars fantastiskt att grilla råa. Låt dem ligga över glöden i 30 sekunder och servera à la minute med lite pico de gallo och några droppar lime på. Fantastiskt gott!

Höj ambitionsnivån på grillandet!

Ska man höja ambitionsnivån en smula och grilla hel fisk eller halv men med skinn, går det förträffligt att grilla den på indirekt värme. Man placerar fisken med skinnsidan mot gallret ovanför glöden och låter den ligga där i någon minut. Sedan flyttar man fisken, här är det bra att jobba med halster, vid sidan av glöden. På med locket och låt vara i några minuter beroende på fiskens tjocklek. En fisks innertemperatur är som bäst när den ligger kring 55 grader. Har man ingen stektermometer går det ju bra att smaka av.

En klassiker är annars att grilla i folie, egentligen världens lättaste tillagning. Lägg en bit fisk i folie tillsammans med lite sköna tillbehör, grönsaker efter tycke och smak, dra några varv med pepparkvarnen, och låt paketet ligga i tio, kanske femton minuter. Sedan har du en ångande upplevelse att vänta.

Grillviner:

Nedan följer några av Vinguidens absolut bästa vita grillviner i lite högre prisklass. Och konstra inte till det nu, utan släng på fisken på grillen och ta bort den efter några minuter. Svårare än så behöver det aldrig bli.

La Guita Manzanilla
La Guita Manzanilla
Nötig, aromatisk frisk, fruktig, gräsig stil i doft, inslag av jäst och sälta. Frisk med mineral ton i smak, sälta, nötiga toner, citrus, lime med inslag av jäst. Till mandlar stekta i olivolja att äta vid grillen. (halvflaska)
375 ml - 15% -
63 kr
Lagar de Cervera Albariño
2018
Lagar de Cervera Albariño
Äppelfrukt, mineral ton, stålig, ren, frisk med vita blommor i viss aromatisk ton. Frisk, fruktig med äppelsyrliga inslag, tropisk ton i ungdomlig stil, blommig, stålig karaktär med efterhängsen syra. Till grillade knivmusslor som serveras med pico de gallo.
750 ml - 12.5% -
179 kr
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre J M Brocard
2020
Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre J M Brocard
Mineral ton, liten utvecklad karaktär i doft, mogna äpplen, tydlig frukt i närmast kryddig stil. Smaken är frisk, äppeltoner, åter liten kryddig ton, viss fyllighet, inslag av ek med liten pepprig ton i avslut. Till grillade blåmusslor.
750 ml - 13% -
400 kr
Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae
2015
Vermentino Etichetta Nera Cantina Lunae
Aromatisk, mycket aromatisk i spännande, närmast explosiv stil, parfymerad, fruktig, sammansatt med liten eldig ton. Relativt fyllig i smak, smakrik, lite vaxig, inslag av ananas, tydlig vaniljton, fatig, ok syra, liten vitpepprig ton som ligger kvar, lång eftersmak med både tropisk frukt och liten sträv ton. Till den grillade torskryggen i folie.
750 ml - 12.00% -
181.00 kr

Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
2015
Trademark Chardonnay Rod McDonald Wines
Nötig doft, rostade toner, ek, smör, fin frisk ton med stenfrukter, tropiska frukter i komplex samtidigt elegant stil. Smakrik, komplex, nötigt inslag, persika, aprikos, smör, liten gräsig ton med fin eftersmak, lång längd med rostade inslag och fin syrlig ton. Till den grillade hela havsabborren.
750 ml - 13.50% -
299.00 kr

Roxanich Antica Malvazija
2009
Roxanich Antica Malvazija
Tropiska frukter i doft, inslag av nötter, torkad aprikos, honung i doftintensiv stil. Smak av torkade aprikos i torr stil, fruktsötma, koncentrerad, komplex ton med inslag även av mandel, saffran, viss fatton och honungsmelon. Till den grillade kalvfilén.
750 ml - 13.50% -
315.00 kr

Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
Veuve Clicquot Sec Gula Änkan
Brödig, smörig, frukt, gröna äpplen i doft, stenfrukter, utvecklad stil aromatisk med utpräglad ursprungstypisk karaktär. Brödig smak, fruktig i sötaktig stil, inslag av smör, gröna mer mogna äpplen, gula plommon, liten mineral ton. Till färska jordgubbar efter grillandet. (halvflaska)
375 ml - 12% -
245 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

Vitt vin på blå druvor – hur funkar det?

När det gäller vitt vin på blå druvor är Champagne kanske det bästa exemplet. I distriktet är två av tre godkända druvor blå, ändå är slutresultatet överhängande vitt. Så vad händer egentligen under..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Grillsäsongen är i full gång. Dags för riktiga grillviner, alltså. Fredagskocken Mattias Larsson är redo för en ny utmaning modell röd.

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer