HEM

Arinto

Arinto är en grön druva som odlas i Portugal och ger allt från lätta viner med hög syra till kraftigare viner som legat på fat. Arinto kallas ofta för Portugals kameleont då den anpassar sig fördelaktigt utifrån de yttre förutsättningar som ges. Druvorna är medelstora men själva klasen är däremot stor vilket ofta leder till ett högt skördeuttag. Druvan kan också vara en del i Portugals mest kända vita vin, Vinho Verde. Den passar att lagra, dock kort tid då faten annars tar överhand. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Arintoviner

Arinto – Portugals bästa vitvinsdruva

Arinto odlas framför allt kring den portugisiska huvudstaden Lissabon, i Bucelas precis norr om staden och vid Atlantkusten. Men vi hittar den även i Vinho Verde och Bairrada i norr och Alentejano i söder.

Med sin markerade syra används den ofta som blanddruva i söder just för att tillföra friskhet. I norr däremot, där den går under namnet Perdernã, står den gärna på egna ben och har då en distinkt fruktig ton med hög syra. Vinho Verde är öjligen druvans viktigaste habitat.

Arinto kallas ofta för Portugals kameleont då den anpassar sig fördelaktigt utifrån de yttre förutsättningar som ges. Druvorna är medelstora men själva klasen är däremot stor vilket ofta leder till ett högt skördeuttag.

Arinto ger viner med distinkt syra

Oavsett om druvan används i blandviner eller om den är den enda druvan i vinet, hittar vi en markerad syra som främsta kännetecknet för Arinto. Den har påtagligt frisk fruktig karaktär, både citrusfrukt och tropiska frukter. Den passar att lagra, men relativt kort tid då faten annars ärna tar överhand.

Arinto

Mat som passar ihop med Arintoviner

Endruvsviner på Arinto passar utmärkt till friska rätter, fisk, skaldjur eller sallader. Blandviner där Arintos karaktär tränger igenom går bra till aningen mildare rätter och de viner på druvan som legat på fat och då får en lite smörigare ton, gifter sig mycket väl till främst smörstekta fiskrätter eller fisk med lite kraftigare tillbehör som smörstekt potatis eller gratäng.


Fakta om Arinto

  • Odlas: Portugal
  • Kända områden: Kring huvudstaden Lissabon, i Bucelas precis norr om staden och vid kusten. Men vi hittar den även i Vinho Verde och Bairrada i norr och Alentejano i söder.
  • Smak: Mycket frisk, hög fruktsyra med inslag av både lime, citrus och minerala toner, även en del tropiska frukt, dock av ungdomlig karaktär, en karaktär som accentueras vid lagring av Arintoviner.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Skaldjur, lättare fiskrätter, sallader, kyckling, allt som är elegant och lättsamt. Ett lagrat Arintovin passar däremot bättre till fetare fisk, ugnsbakad eller grillad med smakrika tillbehör.
  • Synonymer: Azal Espanhol, Azal Galego, Perdernã, Pé de Perdiz Branco, Chapeludo, Cerceal (som inte är Cercial) samt Branco Espanhol (Portugal).