HEM

Grön vingastronomi sommarens bästa kombo

Vinerna från Vinho Verde, med sin ungdomliga ton, är inte bara drickvänliga en solig eftermiddag på balkongen. De är också spännande att kombinera till mat. Riktigt god mat med samma typ av anslag: elegant, fräscht och… somrigt.

Lata sommardagar, hängmattan nöts och pocketböckerna, företrädesvis spänningsromanerna, slår följe. Oavsett var vi befinner oss, på hemmaplan eller på landet, i anslutning till havet eller en förtrollande insjö, är det förr eller senare dags för lunch, för middag, för en sval aperitif. Ett glas av det gröna vinet från norra Portugal har blivit lite av en favorit, att skåla med, att slå upp en solig eftermiddag.

Stopp! Det räcker inte. Nya tider kräver nya rutiner, liksom nya viner kräver nya rutiner. Nu är vinerna från Vinho Verde inte nya, men den mångfald vinerna visar, måste mötas av ett annat, nytt tänk, där maten, gastronomin, står i fokus.

– För mig är Vinho Verde framförallt ett sommarvin. Det är lätt med pigg syra som är väldigt läskande. På sommaren, när jag till stor del föredrar lättare mat med frisk syra, är det samtidigt ett riktigt bra matvin.

Det förklarar Mattias Larsson, känd under begreppet Fredagskocken. Han är flitigt anlitat på TV och har en gedigen kunskap. Inte bara om mat, utan också om vin. Massor av vin. För det här är hans habitat, ett kök, mat och med den självklara kombinationen, vin.

– Jag ser samtidigt gärna att likt roséviner kan vinerna från Vinho Verde med självklarhet konsumeras med mat året runt.

Ett användbart vin

Visst finns här en poäng. Nu är det stor skillnad mellan rosévin och Vinho Verde. Men poängen Mattias har är att vi håller på att lära oss mer. Inte bara om vinet som sådant, vilka druvor det är tillverkat på eller vilken jordmån stockarna växer i. Utan, snarare, vad vi ska använda vinet till för att få bästa resultat. Och det är där maten kommer in. Riktigt bra mat.

– En fin laxcarpaccio där man droppar över lite citron och en gräsig olivolja. Sedan strör man lite tunt skivad salladslök över och hyvlar till sist parmesanost. Det är lika enkelt som gott och en veritabel Vinho Verde-rätt.

Den stora merparten av vinet från denna del av det gröna Portugal konsumeras under sommaren, globalt. Men med de vinerna som dyker upp, långt ifrån alla är friska och fruktiga viner för omedelbar konsumtion, blir också kombinationen mat och Vinho Verde lite mer utmanande. Inte minst för att bryta traditioner.

Mattias Larsson är snar att hänga på. Dessutom mycket gärna när det handlar om vin på druvan Alvarinho, vin som oftast får en lite mer komplex karaktär med hög syra, minerala toner och en lång eftersmak.

– När det då kommer till mat går jag gärna upp några varv rent smakmässigt. Här grillar jag en bit vit fisk, lägger till lite grön sparris och serverar den med ett gott citron- och ruccolasmör.

Varför det?

– För att här kommer Alvarinho-vinets lite fetare frukt och friska syra matcha maten på ett förträffligt vis. Men även tilltala den som konsumerar rätten då vinet är riktigt, riktigt gott.

Fyllig smak till kraftig mat

Mattias har även ett favoritområde när det kommer till vinerna, Alvarinho-vinet från Monção Melgaço, ett underdistrikt i nordöstra delen av regionen, den del som ligger alldeles mot den spanska gränsen. Ett område som kännetecknas av ett varmare men också torrare klimat, långt från havet och på lite högre höjd, dessutom med större skillnader i temperatur dag som natt, så kallad diurnal variation. Detta har blivit mycket uppmärksammat och många menar att det ger viner med ännu större komplexitet då den stundtals extrema temperaturvariationen ger fruktkaraktär på dagen och frisk syra på natten. Vinerna blir därför lite fylligare, lite smakrikare med rejäl syra och med en fint komplex ton. Matviner, eller snarare, viner till en mer smakrik, kraftigare mat, precis som Mattias är inne på.

– Vinstilen från Melgaço-Monção är helt enkelt fantastisk, menar han.

Med andra ord, ett lättare Vinho Verde till aperitif eller till amusen, gärna på skaldjur eller vegetariskt med fin syra. Och när sedan grillen går igång, vit fisk med lite kraftigare tillbehör, och syrliga ingredienser, är det hög tid att slå upp ett glas friskt, fylligt, fruktigt vin på Alvarinho, eller varför inte Loureiro, och avnjuta.

Det är högst troligt att det blir sommarens bästa kombo.

Fyra riktigt bra tips!

Vidigal Vinho Verde
2021
Vidigal Vinho Verde
Lättsamt, fruktig, återhållsam doft med inslag av citrus, lime, vita päron, galiamelon. I smak ren, balanserad i torr stil med låg alkohol, frukttig, gröna äpplen, melon, leim, citrus i frisk stil.
750 ml - 9.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr
Nostalgia Alvarinho
2017
Nostalgia Alvarinho
Fin mineral karaktär i doft, ren, frisk med inslag gröna äpplen, päron, lime, vita blommor. Frisk i smak, citrus, gröna äpplen, lime, zest, blommig ton med bra balans i gräsig stil med avslutande fräschör i områdestypisk stil.
750 ml - 13% -
159 kr
Maria Papoila Escolha
2017
Maria Papoila Escolha
Citrus, grapebitter ton i doft, frisk med fruktig stil. Fin balans, mycket frisk med inslag av gyllenbär, citron, mandarin, kryddig karaktär, liten släng av mineralitet och en avslutande ren ton.
750 ml - 11.5% -
139 kr
Wa Alvarinho
2016
Wa Alvarinho
Aromatisk i druvtypisk stil med inslag av blommor, gräs, äppelfrukt, citrus och fin frisk ton. I smak åter frisk, inslag av omogna gula äpplen, gröna äpplen, citrus, blommig ton och ren, balanserad eftersmak.
750 ml - 12.50% -
149.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Hög tid för ett glas port

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkel..

Läs mer
Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugal favorit bland svenska vinkonsumenter

Portugals viner väntar fortfarande på att bli upptäckta bland världens vinkonsumenter. Här finns riktigt bra viner i alla prisklasser, både rött, vitt och starkvin. I Sverige däremot tycks vi alltid..

Läs mer
5 vintrender att ha koll på 2024

5 vintrender att ha koll på 2024

Vintrender kommer och vintrender går, men kvalitetsviner består. Det kanske inte är ett gammalt ordspråk, men ändå ett talesätt som vi tycker är bra. Här är fem vintrender inför 2024 som det är bra ..

Läs mer
Regionskola del 3: Minho – där det gröna vinet v..

Regionskola del 3: Minho – där det gröna vinet v..

I Minho i norra Portugal görs Vinho Verde. Det betyder ”grönt vin” men faktum är att det snarare är vinområdet som är grönt. Vinerna kan nämligen vara vita, rosé eller röda. Men en sak är säker – i ..

Läs mer
Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Mångfald druvor ger distrikt kultstatus

Inte en utan flera spännande druvor. Det kännetecknar vindistriktet Vinho Verde i norra Portugal. Eller vad sägs om Alvarinho, Loureiro, Avesso… för att bara nämna några? Storheter tillsammans..

Läs mer
Storslagen miljö för gröna viner

Storslagen miljö för gröna viner

Grönt, friskt, fräscht som dessutom inte gör hål i plånboken. Det är dags att ett av världens mest unika vinområden får större gehör, inte minst i Sverige där vinerna ger det nordiska köket en extra..

Läs mer