HEM

Aktuellt

Vinguiden går på vinprovning av La Rioja Alta

Vi på Vinguiden blev inbjudna till vinprovning, middag och samtal med Guillermo de Aranzabal, President på La Rioja Alta, tillika utsedd till “Wine World personality of the year” 2022 av Varema Awards.

La Rioja Alta är en av Spaniens mest prestigefyllda vinproducenter, som har sitt huvudsäte i den legendariska vinregionen Rioja i norra Spanien. Historien om detta anrika vinhus går tillbaka till 1890 när fem vinodlare gick samman för att grunda vinhuset La Rioja Alta.

Under de första åren producerade vinhuset huvudsakligen rödvin baserat på druvorna Tempranillo, Garnacha och Mazuelo. Dessa viner var mycket uppskattade för sin kvalitet och elegans, och redan på 1920-talet började vinerna från La Rioja Alta att säljas internationellt.

Under 1900-talet moderniserades och utvecklades produktionen av La Rioja Alta, och de blev kända för sina fina viner av högsta kvalitet.

Vinhuset har alltid varit snabbfotade och de har gått i bräschen för att tekniskt modernisera industrin. Bland annat var de en av de första att anamma moderniteten flaska under början på 1900-talet – innan dess såldes vin nästan alltid på fat! Redan 1902 noterades den första försäljningen av en flaska La Rioja Alta. Priset på flaskan var då 2 pesetas. Idag får vi betala lite mer för en flaska av det röda guldet, men vinhuset har en portfölj av viner som passar alla plånböcker. Allt från den i Sverige så välkända Lat 42 Reserva som kan bli din för 119 kr, till vinhusets legendariska juvel Gran Reserva 890, som har en prislapp på ca 1 600 kr per flaska.

Gran Reserva 890 är utan tvekan ett av La Rioja Altas mest kända och prestigefyllda viner. Namnet ”890” refererar till år 1890 då vinhuset grundades. Vinet är gjort på en blend av Tempranillo- och Graciano-druvor från de äldsta vinstockarna i La Rioja Altas vingårdar.

Det som gör Gran Reserva 890 unikt är dess långa lagringstid. Vinet lagras i sex år på fat och minst sex år på flaska innan det släpps till försäljning. Detta ger vinet en mycket komplex smakprofil med mogna fruktaromer som blandas med subtila toner av vanilj, kryddor och cederträ.

Gran Reserva 890 är också känt för sin eleganta och välbalanserade struktur. Trots dess långa lagringstid är vinet fortfarande mycket friskt och fruktigt med mjuka tanniner och en lång och behaglig eftersmak. Vinet har ofta beskrivits som ”en symfoni av smaker”, och är ett utmärkt exempel på den höga kvaliteten hos La Rioja Altas viner.

Det är också värt att notera att Gran Reserva 890 endast produceras under exceptionella årgångar och att produktionen är mycket begränsad. Detta gör vinet till en eftertraktad skatt bland vinälskare över hela världen, och det är inte ovanligt att vinet säljs till skyhöga priser på auktioner och i vinbutiker.

Sammanfattningsvis är Gran Reserva 890 en legendarisk Rioja som har satt La Rioja Alta på kartan som en av Spaniens mest framstående vinproducenter. Vinet representerar det allra bästa av La Rioja Altas vinmakeri och är en absolut dröm för vinälskare som vill uppleva ett av de finaste vinerna som Spanien har att erbjuda. Vinerna från La Rioja Alta lagras på fat som vanligtvis tillverkas av amerikansk ek och som används flera gånger.

Oftast domineras de röda vinerna i Rioja av vaniljiga, mjuka och runda ekfatsaromer. Hos La Rioja Alta S.A har man istället valt att premiera fruktigheten i vinerna.

Under vår middag fick vi möjlighet att prova Reserva-viner från 2015-2022, alla otroligt pigga, vakna, mjuka och uttrycksfulla. Vi fick dessutom prova Grand Reserva-viner från åren 1997, 2001, 2010 och 2015. Trots att de alla har en hel del år på nacken är det verkligen frisk fruktighet som dominerar i alla utom 1997:an som visar vissa mognadstoner. Men även dessa är fruktiga, dock snarare mer mot torkad frukt än färsk.

La Rioja Alta säkerställer fruktigheten i sina viner bland annat genom att se till att pressningen sker så nära plockningen som möjligt. Det stora antalet pressar man förfogar över gör det möjligt att vinifiera de olika vingårdslägena separat. På så sätt kan man också skapa önskad smakprofil genom att blanda viner från de olika lägena med varandra tills önskat resultat uppnåtts.

Ett annat steg i att säkerställa fruktigheten i vinerna är att låta vinerna jäsa i ståltank istället för i ekfat, som annars är mycket vanligt i regionen. La Rioja Alta har de senaste åren moderniserat sin tillverkning och bland annat gjort stora investeringar i rostfria ståltankar som ersätter ekfat under jäsningsprocessen.

Rioja-viner säljs alltid redo för konsumtion. Detta innebär dock inte att man inte kan lagra vinerna i sin källare hemma – en fruktig Reserva eller Gran Reserva med läcker syra kan sparas i över 40 år och kommer att utvecklas med tiden. Här är det mer en smaksak om man uppskattar mer mogna toner, eller föredrar de fruktiga.

Hos La Roja Alta finns alltid ett lager viner som ligger och mognar till perfektion. Lagret motsvarar hela 8 år av försäljning, ett lager man gärna skulle bli inlåst i under en helg eller två! La Rioja Alta säljer inga viner med beteckningen Joven (utan krav på fatlagring) eller Crianza (minst två års lagring, varav ett år på fat), eftersom man helt enkelt inte anser att dessa viner är redo att avnjutas av konsumenten. Istället erbjuds viner med beteckningen Reserva vilka lagrats minst tre år, varav minst ett år på fat, samt Gran Reserva som lagras minst fem år, varav två på fat.

Viner som finns till försäljning i Sverige:

Lat 42 Reserva
2018
Lat 42 Reserva
Utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, dill, korinter, nötter och pomerans.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
121 kr

Lat 42 Reserva
2018
Lat 42 Reserva
Utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, choklad, dill, korinter, nötter och pomerans.
1500 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
303 kr

Ribera 1 One
2021
Ribera 1 One
Balanserad, fruktsöt, inslag av björnbär, pigg fruktsyra, utpräglad områdesorienterad I attraktiv stil, medellång eftersmak där fruktsötma, lakrits och tanniner trängs om utrymmet.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
131 kr

La Rioja Alta Gran Reserva 904
2015
La Rioja Alta Gran Reserva 904
Stor i doften där de mogna frukterna samsas med klassiska aromer som tobak, läder och fat. Upplevs rund och vacker i munhålan där silkiga tanniner balanseras fint med den mogna frukten och ceder, lakrits och fat.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
697 kr

La Rioja Alta Gran Reserva 890
2010
La Rioja Alta Gran Reserva 890
Mogen, komplex smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, tobak, korinter, kakao, ceder, pomerans, kanel och nötter.
750 ml - 14% -
1601 kr

Sammanfattningsvis kan man säga att La Rioja Alta är en av Spaniens mest framstående vinproducenter, med en lång och anrik historia. Deras viner har en stor efterfrågan på den internationella marknaden och är en favorit bland vinälskare över hela världen. Sverige är en viktig marknad för La Rioja Alta och är ett av de tre länder som köper in mest vin från La Rioja Alta. Om man räknar per capita är vi dock helt oslagbara och toppar listan.

Vi svenskar älskar vår Rioja helt enkelt!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Det spanska distriktet har länge dalat i popularitet men är nu tillbaka med en helt andra viner.

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Kocken & Vinet: Vitt från Rioja

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson i vår webb-TV.

Läs mer