HEM

Aktuellt

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 14 februari?

Oavsett om ni vi varit tillsammans några månader eller flera decennier kan det vara en utmaning att komma på fantastiska Alla hjärtans dag-idéer varje år. Ibland kan det vara nästan lika stressande som första dejten. Särskilt det här året när möjligheterna att gå på restaurang eller göra andra gemensamma aktiviteter är begränsade.

För att göra det lite lättare så har vi på Vinguiden tagit fram inte mindre än sex mycket speciella viner som passar perfekt till Alla hjärtans dag-myset. Alla sex sorterna går i kärlekens tecken och har goda förutsättningar att göra dagen mer speciell för din partner, pojkvän, flickvän, man eller fru, eller en extra kär vän.

För det finns inte mycket som slår vin på Alla Hjärtans dag. Sanningen är att vin sedan urminnes tider betraktats som kärlekens dryck. Länken mellan vin och sensuell njutning kan spåras ända tillbaka till våra forntida civilisationer. Det är knappast en slump att Dionysos är både vinets och fruktsamhetens gud.

Och i dag finns det till och med vetenskap som belägger kopplingen mellan vin och ett bra kärleksliv. Enligt en forskningsrapport från 2009 har de som dricker med måttligt med vin en bättre sexuell hälsa.

Vinguiden tipsar om sex romantiska drycker:

Las Moras Love Cabernet Sauvignon
2020
Las Moras Love Cabernet Sauvignon
En riktigt lyckad kväll börjar ofta med en god måltid. Får vi då rekommendera Las Moras Love från 2019. Förutom att etiketten har ordet ”Love” med stora bokstäver är det röda vinet en ung och förförisk argentinare som gifter sig perfekt med mustiga grytor och lagrade ostar.

Den fruktiga doften och smaken minner om svarta vinbär, mörka plommon, körsbär och en fläkt av vanilj. En bättre start på kvällen är svår att tänka sig.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Billdale & Co True Love
Billdale & Co True Love
Vin i all är, men många vill inte frångå den kära ölen ens på Alla hjärtans dag. Vilken tur då att det finns äkta kärlek på burk. Från Göteborg kommer den amerikanska pale alen True Love.

APA:n kommer i en stilenlig rosa burk med ett kramande par. Den fruktiga smaken är också sensuell: grapefrukt, aprikos, tallkåda, honung och ambrosiakaka.

330 ml - 5% -
28.40 kr

Amour de Deutz
2010
Amour de Deutz
För många är champagne den ultimata kärleksdryken. Så vad kan passa bättre på valentindagen när du vill dela något gott med din käresta eller en riktigt god vän? Amour de Deutz från 2010 kommer i en riktigt vacker presentförpackning och passar lika bra som gåva som att dricka den 14 februari.

Doften är både intensiv och komplex med vita blommor, kaprifol, hasselnöt, mandel och smörkola. Smaken beskrivs som härligt krämig med fantastisk syra och toner av citrus, tropisk frukt och digestive.

750 ml - 12% -
1699 kr

Meat Leaf I Wood Do Anything For Love
2018
Meat Leaf I Wood Do Anything For Love
Många vill känna sig unika och utvalda på Alla Hjärtans dag. Då passar det utmärkt med ett rött vin som endast finns i 288 flaskor. Meat Leaf I Wood Do Anything For Love från 2018 travesterar på en känd hitlåt som handlar om kärlek, och sägs vara ett enastående vin.

Vinet är gjort på syrah och har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, lagerblad, plommon, svartpeppar, mörka körsbär, hallon och lakrits.

Bakom vinet ligger det lilla kreativa Göteborgsvineriet The Wine Mechanics.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
695 kr

Love You Bunches
2019
Love You Bunches
Perfekta flaskan att dela med någon du verkligen tycker om måste vara ”Love You Bunches”. Det är ett ungdomligt och fräscht vitt vin från 2019 som hämtats från Kalifornien.

Den bäriga doften har inslag av körsbär, viol, skogshallon, mynta och jordgubbar. Smaken går i samma stil, men minner även om blodapelsin. Som gjort för en romantisk måltid med plockmat, fikon, jordgubbar och kallskuret.

750 ml - 12.5% -
229 kr

L’amour Sans Pareil Cuvée Seléctionnée Yohan Adell
L’amour Sans Pareil Cuvée Seléctionnée Yohan Adell
Champagnen L’amour Sans Pareil – Kärlek utan motstycke – kan vara det perfekta crescendot på Valentinaftonen. Smaken är elegant och många får associationer av röda äpplen, citronskal och brioche.

L’amour Sans Pareil är extra rik på bubblor och eftersmaken kan uppfattas som en liten orgasm i munnen.

750 ml - 12% -
339 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Vinguidens stora dryckesguide till Alla hjärtans dag

Ända sedan 1600-talet har förälskade par avnjutit en fin middag, tittat varandra i ögonen och pratat om sin kärlek till varandra. Men varför firar vi egentligen denna romantikens dag? Valentines Day..

Läs mer