HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enklare att jämföra

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtiondel så mycket socker som läsk.

Efter önskemål från kunder kommer Systembolaget i mitten av september att börja ändra sitt sätt att redovisa sockerhalten i vin. I stället för att ange gram per liter övergår Systembolaget till gram per 100 ml. Det gör att det blir lättare att jämföra med andra livsmedel. Förändringen görs först på hemsidan; i butik sker det troligtvis från mars 2022.

Ett vin som tidigare hade en angiven sockerhalt på 3 gram per liter kommer nu att redovisas som 0,3 gram per 100 ml. Det gör att det är lättare att jämföra mot till exempel läsk.

Faktum är att de flesta viner har en låg sockerhalt. De flesta röda viner ligger på mindre än 0,3 gram socker per 100 ml, d.v.s. en fyrtiondel så söta som läsk eller apelsinjuice vilka innehåller 12 gram socker per 100 ml. Det innebär att ett litet glas vin innehåller en fjärdedels sockerbit, medan ett glas läsk innehåller tio sockerbitar.

Vitt vin är aningen sötare, ungefär 0,6 gram socker per 100 ml. Men fortfarande är sockerhalten endast en tjugondel av läskens. Roséviner innehåller vanligen ännu mindre socker än vitt vin.

Sötare mousserande viner kan innehålla 1,5 gram socker per 100 ml, men det innebär ändå att läsk är åtta gånger sötare. Om du inte väljer läsk med konstgjorda sötningsmedel förstås – då är den sockerfri.

När det gäller öl redovisas sockerhalten vanligen inte, men de mest sålda ölsorterna på Systembolaget innehåller mindre än 0,5 gram socker per 100 ml. Det innebär att en liten burk starköl innehåller en halv sockerbit, jämfört med en burk läsk som innehåller 13 sockerbitar. Ölen innehåller dock en hel del andra kolhydrater och alkohol, vilket gör att den är mer kaloririk än exempelvis Coca-Cola.

Fem viner som har en sockerhalt på mindre än 0,3 g/100 ml:

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
2021
Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
Frisk, medelfyllig, aningen kryddig, mogna krusbär, vinbär, stenfrukter, inslag av mineral, balanserad, matvänlig syra.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
2021
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon
2019
Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon
Smakintensiv, inslag av svarta vinbär, blåbär, fat, liten fruktsöt ton, koncentrerad, torkade frukter, kryddig, lång eftersmak med påfallande kryddig garvsyra.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
289 kr

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
2022
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
Frisk, fruktig, inslag av honugsmelon, krusbär, rabarber, citrus, gräs, gröna toner med markerad druvtypiskhet.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Gardo & Morris Pinot Noir
2020
Gardo & Morris Pinot Noir
Frisk, fruktigt vin med fin syra. Toner av röda bär i balanserad stil i druvtypisk stil.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
126 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer