HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enklare att jämföra

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtiondel så mycket socker som läsk.

Efter önskemål från kunder kommer Systembolaget i mitten av september att börja ändra sitt sätt att redovisa sockerhalten i vin. I stället för att ange gram per liter övergår Systembolaget till gram per 100 ml. Det gör att det blir lättare att jämföra med andra livsmedel. Förändringen görs först på hemsidan; i butik sker det troligtvis från mars 2022.

Ett vin som tidigare hade en angiven sockerhalt på 3 gram per liter kommer nu att redovisas som 0,3 gram per 100 ml. Det gör att det är lättare att jämföra mot till exempel läsk.

Faktum är att de flesta viner har en låg sockerhalt. De flesta röda viner ligger på mindre än 0,3 gram socker per 100 ml, d.v.s. en fyrtiondel så söta som läsk eller apelsinjuice vilka innehåller 12 gram socker per 100 ml. Det innebär att ett litet glas vin innehåller en fjärdedels sockerbit, medan ett glas läsk innehåller tio sockerbitar.

Vitt vin är aningen sötare, ungefär 0,6 gram socker per 100 ml. Men fortfarande är sockerhalten endast en tjugondel av läskens. Roséviner innehåller vanligen ännu mindre socker än vitt vin.

Sötare mousserande viner kan innehålla 1,5 gram socker per 100 ml, men det innebär ändå att läsk är åtta gånger sötare. Om du inte väljer läsk med konstgjorda sötningsmedel förstås – då är den sockerfri.

När det gäller öl redovisas sockerhalten vanligen inte, men de mest sålda ölsorterna på Systembolaget innehåller mindre än 0,5 gram socker per 100 ml. Det innebär att en liten burk starköl innehåller en halv sockerbit, jämfört med en burk läsk som innehåller 13 sockerbitar. Ölen innehåller dock en hel del andra kolhydrater och alkohol, vilket gör att den är mer kaloririk än exempelvis Coca-Cola.

Fem viner som har en sockerhalt på mindre än 0,3 g/100 ml:

Frisk, medelfyllig, aningen kryddig, mogna krusbär, vinbär, stenfrukter, inslag av mineral, balanserad, matvänlig syra.
750 ml - 12.5% -
115 kr

Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% -
129 kr

Smakintensiv, inslag av svarta vinbär, blåbär, fat, liten fruktsöt ton, koncentrerad, torkade frukter, kryddig, lång eftersmak med påfallande kryddig garvsyra.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Frisk, fruktig, inslag av honugsmelon, krusbär, rabarber, citrus, gräs, gröna toner med markerad druvtypiskhet.
750 ml - 13% -
99 kr

Frisk, fruktigt vin med fin syra. Toner av röda bär i balanserad stil i druvtypisk stil.
750 ml - 13% -
125 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa