HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin.

1. Är vinet redan färdiglagrat?

Många gånger säljs vin färdigt att drickas och har redan lagrats länge nog för att få fram rätt smaker. Väntar du för länge kan smakerna förändras, kanske till det sämre. Andra viner kan däremot behöva 15-20 år för att få fram rätt aromer och toner, så håll koll på vilket vin som ska drickas när.

2. Garderoben är perfekt för förvaring

Kanske bor du i en lägenhet på femte våningen och har ingen möjlighet att bygga en flådig vinkällare till dina viner? Men oroa dig inte. För smakens skull trivs de minst lika bra i en mörk garderob.

3. Vinet vill ha lugn och ro

Vin lagras alltså bäst i en mörkare miljö, gärna med en svalare temperatur (runt 12 grader) och optimal luftfuktighet. Det är också viktigt att vinet ligger still. Vibrationer från höga ljud eller högtalarens bas kan störa vinet och göra det grumligt. Smaken är densamma men frågan är om du vill bjuda dina gäster på ett grumligt vin.

4. Vinkyl för kylning, inte lagring

Kom ihåg att vinkylen är till för kylning innan ett vin ska drickas. Det är inte till för längre förvaring eftersom vin trivs i en sval men inte allt för frostig temperatur. Kylskåp har också tendensen att vibrera och då är vi återigen tillbaka till frågan om ett grumligt vin är okej eller ett big no-no.

5. Vin är personligt

Hur man gillar sitt vin är personligt och många faktorer kan påverka smaken, oavsett om man förvarar vinet i den där dunkla och 12-gradiga vinkällaren. Så ta dig tiden att lära dig om vin, testa många olika sorter och hitta dina favoriter. När du gjort det blir det också lättare att välja det bästa sättet att förvara just dina favoritviner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer