HEM

Aktuellt

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin.

1. Är vinet redan färdiglagrat?

Många gånger säljs vin färdigt att drickas och har redan lagrats länge nog för att få fram rätt smaker. Väntar du för länge kan smakerna förändras, kanske till det sämre. Andra viner kan däremot behöva 15-20 år för att få fram rätt aromer och toner, så håll koll på vilket vin som ska drickas när.

2. Garderoben är perfekt för förvaring

Kanske bor du i en lägenhet på femte våningen och har ingen möjlighet att bygga en flådig vinkällare till dina viner? Men oroa dig inte. För smakens skull trivs de minst lika bra i en mörk garderob.

3. Vinet vill ha lugn och ro

Vin lagras alltså bäst i en mörkare miljö, gärna med en svalare temperatur (runt 12 grader) och optimal luftfuktighet. Det är också viktigt att vinet ligger still. Vibrationer från höga ljud eller högtalarens bas kan störa vinet och göra det grumligt. Smaken är densamma men frågan är om du vill bjuda dina gäster på ett grumligt vin.

4. Vinkyl för kylning, inte lagring

Kom ihåg att vinkylen är till för kylning innan ett vin ska drickas. Det är inte till för längre förvaring eftersom vin trivs i en sval men inte allt för frostig temperatur. Kylskåp har också tendensen att vibrera och då är vi återigen tillbaka till frågan om ett grumligt vin är okej eller ett big no-no.

5. Vin är personligt

Hur man gillar sitt vin är personligt och många faktorer kan påverka smaken, oavsett om man förvarar vinet i den där dunkla och 12-gradiga vinkällaren. Så ta dig tiden att lära dig om vin, testa många olika sorter och hitta dina favoriter. När du gjort det blir det också lättare att välja det bästa sättet att förvara just dina favoritviner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer