HEM

Aktuellt

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin.

1. Är vinet redan färdiglagrat?

Många gånger säljs vin färdigt att drickas och har redan lagrats länge nog för att få fram rätt smaker. Väntar du för länge kan smakerna förändras, kanske till det sämre. Andra viner kan däremot behöva 15-20 år för att få fram rätt aromer och toner, så håll koll på vilket vin som ska drickas när.

2. Garderoben är perfekt för förvaring

Kanske bor du i en lägenhet på femte våningen och har ingen möjlighet att bygga en flådig vinkällare till dina viner? Men oroa dig inte. För smakens skull trivs de minst lika bra i en mörk garderob.

3. Vinet vill ha lugn och ro

Vin lagras alltså bäst i en mörkare miljö, gärna med en svalare temperatur (runt 12 grader) och optimal luftfuktighet. Det är också viktigt att vinet ligger still. Vibrationer från höga ljud eller högtalarens bas kan störa vinet och göra det grumligt. Smaken är densamma men frågan är om du vill bjuda dina gäster på ett grumligt vin.

4. Vinkyl för kylning, inte lagring

Kom ihåg att vinkylen är till för kylning innan ett vin ska drickas. Det är inte till för längre förvaring eftersom vin trivs i en sval men inte allt för frostig temperatur. Kylskåp har också tendensen att vibrera och då är vi återigen tillbaka till frågan om ett grumligt vin är okej eller ett big no-no.

5. Vin är personligt

Hur man gillar sitt vin är personligt och många faktorer kan påverka smaken, oavsett om man förvarar vinet i den där dunkla och 12-gradiga vinkällaren. Så ta dig tiden att lära dig om vin, testa många olika sorter och hitta dina favoriter. När du gjort det blir det också lättare att välja det bästa sättet att förvara just dina favoritviner.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer