HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanligare att dricka rom rent likt en whisky och världen över hyllas drycken.

Rom görs uteslutande av socker från sockerrörsplantan och är därför nära förknippat med Karibien och Västindien. Det var Christofer Columbus som år 1493 tog med sig sockerrörsplantorna från Kanarieöarna till Hispaniola, nuvarande Haiti och Dominikanska republiken. Klimatet visade sig vara utmärkt för att odla plantan som bred sig snabbt.

Så görs rom

Rom tillverkas av saften från sockerrör, antingen direkt på vätskan som pressas ur plantan eller på restprodukterna från sockertillverkning. Utöver att rom enbart får vara gjort på sockerrör finns inga regler eller klassificeringar för hur den tillverkas, lagras eller åldersbestäms. Det betyder att många olika sorters dryck bär namnet rom, även om de är gjorda på olika sätt.

Huvudsakligen finns det tre olika romstilar: Spansk, brittisk och fransk.

Spansk rom

Den spanska romen görs på melass och får endast jäsa i 24 timmar innan den destilleras. Detta sker huvudsakligen i industriella kolonnpannor för att få en så ren och neutral sprit som möjligt. Den lagras sedan ofta på ekfat där den får mogna. Lagringen gör romen mörkare i tonen. För att få en ljus rom renas och filtreras färgen bort innan den buteljeras.

Brittisk rom

Den brittiska romen produceras också på melass men får jäsa mycket längre innan den destilleras, ibland upp till 14 dagar. Destilleringen görs sedan oftast på enkelpannor liknande de som används vid whiskyframställning. Genom att en så kallad retorter ofta används, ökas även alkoholhalten till ca 85% jämfört med de ca 70% som en vanlig enkelpanna ger. Slutprodukten lagras sedan på bourbonfat som ger en mycket smakrik rom.

Fransk rom

Den franska romen görs direkt på vätskan som pressas ur sockerröret. Detta ger en mer örtig, fruktig och lättare typ av rom, som i vissa avseende liknar cognac. Den får jäsa i upp till tre dygn innan den destilleras, vilket görs på både kolonnpannor och enkelpannor. Den lagras sedan ofta på gamla cognacsfat, vilket ytterligare ger en likhet med fransk cognac.

Mojito – en av världens äldsta dokumenterade drinkar

Givetvis måste vi dela med oss av ett recept som har nästan lika gamla anor som romen själv. Mojiton nedtecknades redan på 1600-talet. Några sjömän gick iland på Kuba för de hade hört att invånarna hade en bot mot tropiska sjukdomar. Med sig fick de då “Aguardiente de caña” vilket översätts till “sockerrörssprit”, det vill säga rom. De fick även limejuice, sockerrörsjuice samt mynta – alla ingredienser för att göra en mojito.

Ingredienser
6 cl ljus rom
1/2 lime (3 cl limejuice)
8-10 färska myntablad
1 msk råsocker (eller 2 cl sockerlag)
6 cl bubbelvatten (valfritt)

Gör såhär:
Dela limen i kvartar och lägg ner i glaset, häll på socker och lägg i myntabladen. Muddla försiktigt (pressa) så att du inte drar ur det bittra ur det vita på limen eller klorofyllet ur myntabladen. Fyll på med is, häll på rom och toppa med bubbelvatten. Garnera med en myntakvist. Drick och njut av en äkta historisk drink!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Akvavit – vad är det egentligen?

Akvavit – vad är det egentligen?

Kummin. Sill. Kall potatis. Dill. Små grodorna. Akvavit. Den elegant kryddade spritdrycken som ofta förknippas med smörgåsbord och midsommar är lika populär idag som förr. För att uttrycka det milt ..

Läs mer
Sex romdrinkar för höstfesten

Sex romdrinkar för höstfesten

Här är 6 grymma romdrinkar du inte får missa. Sex prominenta bartenders har komponerat dem vid lanseringen av nya romen Pacto Navio. Pacto Navio, en unik rom som är lagrad i tre månader på franska S..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Sjuåring med brokig bakgrund

Sjuåring med brokig bakgrund

Få sjuåringar har varit med om så mycket som Havana Club 7 años. Men så har romen också varit politiskt sprängstoff alltsedan familjen Arechabala grundande ett utav världens idag mest kända spritvar..

Läs mer
Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer