HEM

Aktuellt

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanligare att dricka rom rent likt en whisky och världen över hyllas drycken.

Rom görs uteslutande av socker från sockerrörsplantan och är därför nära förknippat med Karibien och Västindien. Det var Christofer Columbus som år 1493 tog med sig sockerrörsplantorna från Kanarieöarna till Hispaniola, nuvarande Haiti och Dominikanska republiken. Klimatet visade sig vara utmärkt för att odla plantan som bred sig snabbt.

Så görs rom

Rom tillverkas av saften från sockerrör, antingen direkt på vätskan som pressas ur plantan eller på restprodukterna från sockertillverkning. Utöver att rom enbart får vara gjort på sockerrör finns inga regler eller klassificeringar för hur den tillverkas, lagras eller åldersbestäms. Det betyder att många olika sorters dryck bär namnet rom, även om de är gjorda på olika sätt.

Huvudsakligen finns det tre olika romstilar: Spansk, brittisk och fransk.

Spansk rom

Den spanska romen görs på melass och får endast jäsa i 24 timmar innan den destilleras. Detta sker huvudsakligen i industriella kolonnpannor för att få en så ren och neutral sprit som möjligt. Den lagras sedan ofta på ekfat där den får mogna. Lagringen gör romen mörkare i tonen. För att få en ljus rom renas och filtreras färgen bort innan den buteljeras.

Brittisk rom

Den brittiska romen produceras också på melass men får jäsa mycket längre innan den destilleras, ibland upp till 14 dagar. Destilleringen görs sedan oftast på enkelpannor liknande de som används vid whiskyframställning. Genom att en så kallad retorter ofta används, ökas även alkoholhalten till ca 85% jämfört med de ca 70% som en vanlig enkelpanna ger. Slutprodukten lagras sedan på bourbonfat som ger en mycket smakrik rom.

Fransk rom

Den franska romen görs direkt på vätskan som pressas ur sockerröret. Detta ger en mer örtig, fruktig och lättare typ av rom, som i vissa avseende liknar cognac. Den får jäsa i upp till tre dygn innan den destilleras, vilket görs på både kolonnpannor och enkelpannor. Den lagras sedan ofta på gamla cognacsfat, vilket ytterligare ger en likhet med fransk cognac.

Mojito – en av världens äldsta dokumenterade drinkar

Givetvis måste vi dela med oss av ett recept som har nästan lika gamla anor som romen själv. Mojiton nedtecknades redan på 1600-talet. Några sjömän gick iland på Kuba för de hade hört att invånarna hade en bot mot tropiska sjukdomar. Med sig fick de då “Aguardiente de caña” vilket översätts till “sockerrörssprit”, det vill säga rom. De fick även limejuice, sockerrörsjuice samt mynta – alla ingredienser för att göra en mojito.

Ingredienser
6 cl ljus rom
1/2 lime (3 cl limejuice)
8-10 färska myntablad
1 msk råsocker (eller 2 cl sockerlag)
6 cl bubbelvatten (valfritt)

Gör såhär:
Dela limen i kvartar och lägg ner i glaset, häll på socker och lägg i myntabladen. Muddla försiktigt (pressa) så att du inte drar ur det bittra ur det vita på limen eller klorofyllet ur myntabladen. Fyll på med is, häll på rom och toppa med bubbelvatten. Garnera med en myntakvist. Drick och njut av en äkta historisk drink!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer
Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Det har hänt något i likörvärlden! Från att vara stort på 80-talet, till att ha tappat sin glans, är nu likörerna på stark frammarsch igen. På Systembolaget finns numera ett utbud av poppiga likörer..

Läs mer
5 fakta om whisky

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..

Läs mer