HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanligare att dricka rom rent likt en whisky och världen över hyllas drycken.

Rom görs uteslutande av socker från sockerrörsplantan och är därför nära förknippat med Karibien och Västindien. Det var Christofer Columbus som år 1493 tog med sig sockerrörsplantorna från Kanarieöarna till Hispaniola, nuvarande Haiti och Dominikanska republiken. Klimatet visade sig vara utmärkt för att odla plantan som bred sig snabbt.

Så görs rom

Rom tillverkas av saften från sockerrör, antingen direkt på vätskan som pressas ur plantan eller på restprodukterna från sockertillverkning. Utöver att rom enbart får vara gjort på sockerrör finns inga regler eller klassificeringar för hur den tillverkas, lagras eller åldersbestäms. Det betyder att många olika sorters dryck bär namnet rom, även om de är gjorda på olika sätt.

Huvudsakligen finns det tre olika romstilar: Spansk, brittisk och fransk.

Spansk rom

Den spanska romen görs på melass och får endast jäsa i 24 timmar innan den destilleras. Detta sker huvudsakligen i industriella kolonnpannor för att få en så ren och neutral sprit som möjligt. Den lagras sedan ofta på ekfat där den får mogna. Lagringen gör romen mörkare i tonen. För att få en ljus rom renas och filtreras färgen bort innan den buteljeras.

Brittisk rom

Den brittiska romen produceras också på melass men får jäsa mycket längre innan den destilleras, ibland upp till 14 dagar. Destilleringen görs sedan oftast på enkelpannor liknande de som används vid whiskyframställning. Genom att en så kallad retorter ofta används, ökas även alkoholhalten till ca 85% jämfört med de ca 70% som en vanlig enkelpanna ger. Slutprodukten lagras sedan på bourbonfat som ger en mycket smakrik rom.

Fransk rom

Den franska romen görs direkt på vätskan som pressas ur sockerröret. Detta ger en mer örtig, fruktig och lättare typ av rom, som i vissa avseende liknar cognac. Den får jäsa i upp till tre dygn innan den destilleras, vilket görs på både kolonnpannor och enkelpannor. Den lagras sedan ofta på gamla cognacsfat, vilket ytterligare ger en likhet med fransk cognac.

Mojito – en av världens äldsta dokumenterade drinkar

Givetvis måste vi dela med oss av ett recept som har nästan lika gamla anor som romen själv. Mojiton nedtecknades redan på 1600-talet. Några sjömän gick iland på Kuba för de hade hört att invånarna hade en bot mot tropiska sjukdomar. Med sig fick de då “Aguardiente de caña” vilket översätts till “sockerrörssprit”, det vill säga rom. De fick även limejuice, sockerrörsjuice samt mynta – alla ingredienser för att göra en mojito.

Ingredienser
6 cl ljus rom
1/2 lime (3 cl limejuice)
8-10 färska myntablad
1 msk råsocker (eller 2 cl sockerlag)
6 cl bubbelvatten (valfritt)

Gör såhär:
Dela limen i kvartar och lägg ner i glaset, häll på socker och lägg i myntabladen. Muddla försiktigt (pressa) så att du inte drar ur det bittra ur det vita på limen eller klorofyllet ur myntabladen. Fyll på med is, häll på rom och toppa med bubbelvatten. Garnera med en myntakvist. Drick och njut av en äkta historisk drink!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Veckans drink: Anée Fine Calvados

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens a..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer