HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Stolthet bakom romrenässans

En liten bitter skymmer sikten för så många bra romsorter. Men tiderna förändras och den mörka romen går en ny vår till mötes.
– På Angostura är vi fullt medvetna om vilka guldkorn vi har, säger Master Destiller John Georges.

Man brukar prata om Tobago time, att befolkningen på den västindiska dubbelön Trinidad Tobago lever lite i sin egen tidzon. Och visst är det så att man låter livet ha sin gång på ett stundtals säreget vis, det är ingen brådska, man slappnar av på tropiskt sätt.

I skuggan av sin egen framgång

Må så vara. Men det är inte det enda som gör landet unikt, det finns en annan sak som på ett tydligare sätt satt landet på kartan: rom, rom från Angostura, en riktigt bra romproducent som ibland hamnat i skuggan av sin egen produkt, nämligen den lilla bittern som är obligatorisk på varje bardisk.

Samtidigt, det är sannerligen dags att höja blicken och kolla in övrigt sortiment. Vinguiden var på plats på destilleriet utanför huvudstaden Port of Spain och hamnade rakt i hjärtat av produktionen och välkomnas av John Georges, Master Destiller på Angostura, oklanderligt klädd i skjorta och chinos.

– Rom är en mycket nyansrik dryck och jag tror faktiskt inte att alla är medvetna om det. Flera som jobbar med rom känner idag en helt annan stolthet än tidigare, förklarar han under en rundvandring bland fat och buteljering.

Från odling till import

Nu är det några år sedan man odlade sockerrör, basen i alla rom, på ön. Idag importeras hellre melass, som utvinns ur just sockerrören, av hög kvalitet och det finns en tanke bakom detta.

– Vi kan ta den bästa melassen som finns istället för att odla och lägga ner massor av tid på det. Utan att det nödvändigtvis blir av den kvalitet vi vill ha.

För det är viktigt att jobba inom premiumsegmentet. Idag är konkurrensen stor och ska man sno marknadsandelar från whiskyindustrin, ja då är det bara att kavla upp ärmarna och jobba vidare. Oförtrutet. Men det ger också resultat menar Johan Georges.

– Företaget har ju lång erfarenhet av att producera bra rom. Vi har alltid varit duktiga på att blanda och lagra. Vi var exempelvis tidigt ute med en 12-årig rom.

Rom för alla smaker

I portföljen finns flera spännande rom. Allt från vit rom med eldiga toner till mycket lagrad, exklusiv mörk rom med lätt sötaktig karaktär.

– Vi är helt enkelt medvetna om vilken bra dryck vi gör och att den uppskattas mer och mer, avslutar John Georges.

Historien om Angostura tar sin början 1822 då bittern skapades. Idag är emellertid romproduktionen en mycket viktig del för företaget.

Ett annat viktigt datum i romproducentens historia är 1919. För snart 100 år sedan inträffade nämligen en brand i destilleriet där stora delar totalförstördes. Men efter att branden släckts upptäckte man några tunnor daterade 1919 som hade klarat sig. De testades av och man fann att romen hade en mycket fin karaktär. Romen Angostura 1919 var född.


Du kanske även vill läsa dessa