HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället?

Fars dag är en 90-årig svensk tradition, där vi hedrar våra pappor. Men från början startade det – som så mycket annat – i USA. En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville hedra sin far William Smart för att han ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden.

Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Den här dagen – 8 november – handlar trots allt om att spendera pengar på alla pappor. I Sverige finns drygt 2.500.000 pappor att fira, så det kommer att köpas många presenter. Enligt statistiken är slipsen fortfarande den vanligaste Fars dag-presenten, i konkurrens med strumpor, krigsromaner, cigarrer och after shave.

Vi på Vinguiden tycker förstås att en fin flaska från Systembolaget är den bästa presenten en pappa kan få. Så därför tar vi oss friheten att göra en liten inspirationslista till alla som trevar i mörkret:

Godfather Platinum Vodka
Godfather Platinum Vodka
Wow, kolla in flaskan! Ett konstverk från Armenien, och kanske för extravagant. Den kostar trots allt 853 kronor. Men den här vodkan kommer pappa att garanterat placera på hedersplats i hemmet.
700 ml - 40% -
853 kr

Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalens Hantverksbryggeri i Kalix har tagit fram en syrlig öl med namnet Father of Serpents. Låt pappa bekanta sig med den lite annorlunda ölstilen, där smaker av mandelmassa, gula päron, torkad ananas, citron och vanilj tydligt känns. 89 kronor för en flaska passar de flesta plånböcker.
375 ml - 10.4% -
89 kr

MACK by Mackmyra
MACK by Mackmyra
Sveriges egen kvalitetswhisky – lite ljusare och inslag av päron, ljus sirap, halm, kryddor, vanilj och apelsin. Låt pappa sitta i fåtöljen med några droppar av den här Mackmyran och han kommer garanterat att vara nöjd.
700 ml - 40% -
399 kr

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
2018
Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
Ett kaliforniskt rödvin i lite dyrare prisklass går ofta hem hos pappor. Här är Scatena-bördernas hyllade Zinfandel med inslag av jordgubbar, mörka körsbär, ceder, nougat, plommon och svartpeppar.
750 ml - 15% -
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer