HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället?

Fars dag är en 90-årig svensk tradition, där vi hedrar våra pappor. Men från början startade det – som så mycket annat – i USA. En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville hedra sin far William Smart för att han ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden.

Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Den här dagen – 8 november – handlar trots allt om att spendera pengar på alla pappor. I Sverige finns drygt 2.500.000 pappor att fira, så det kommer att köpas många presenter. Enligt statistiken är slipsen fortfarande den vanligaste Fars dag-presenten, i konkurrens med strumpor, krigsromaner, cigarrer och after shave.

Vi på Vinguiden tycker förstås att en fin flaska från Systembolaget är den bästa presenten en pappa kan få. Så därför tar vi oss friheten att göra en liten inspirationslista till alla som trevar i mörkret:

Godfather Platinum Vodka
Godfather Platinum Vodka
Wow, kolla in flaskan! Ett konstverk från Armenien, och kanske för extravagant. Den kostar trots allt 853 kronor. Men den här vodkan kommer pappa att garanterat placera på hedersplats i hemmet.
700 ml - 40% -
853 kr

Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalens Hantverksbryggeri i Kalix har tagit fram en syrlig öl med namnet Father of Serpents. Låt pappa bekanta sig med den lite annorlunda ölstilen, där smaker av mandelmassa, gula päron, torkad ananas, citron och vanilj tydligt känns. 89 kronor för en flaska passar de flesta plånböcker.
375 ml - 10.4% -
89 kr

MACK by Mackmyra
MACK by Mackmyra
Sveriges egen kvalitetswhisky – lite ljusare och inslag av päron, ljus sirap, halm, kryddor, vanilj och apelsin. Låt pappa sitta i fåtöljen med några droppar av den här Mackmyran och han kommer garanterat att vara nöjd.
700 ml - 40% -
469 kr

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
2018
Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
Ett kaliforniskt rödvin i lite dyrare prisklass går ofta hem hos pappor. Här är Scatena-bördernas hyllade Zinfandel med inslag av jordgubbar, mörka körsbär, ceder, nougat, plommon och svartpeppar.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Släpper whisky för 465.000 kr

Släpper whisky för 465.000 kr

Nu görs ett av de dyraste släppen någonsin på Systembolaget. The Macallan 50 Years Red Collection finns bara i två exemplar. Prislappen motsvarar en ny lyxig bil: 465.000 kronor. The Macallan Red C..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer