HEM

Aktuellt

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället?

Fars dag är en 90-årig svensk tradition, där vi hedrar våra pappor. Men från början startade det – som så mycket annat – i USA. En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville hedra sin far William Smart för att han ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden.

Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Den här dagen – 8 november – handlar trots allt om att spendera pengar på alla pappor. I Sverige finns drygt 2.500.000 pappor att fira, så det kommer att köpas många presenter. Enligt statistiken är slipsen fortfarande den vanligaste Fars dag-presenten, i konkurrens med strumpor, krigsromaner, cigarrer och after shave.

Vi på Vinguiden tycker förstås att en fin flaska från Systembolaget är den bästa presenten en pappa kan få. Så därför tar vi oss friheten att göra en liten inspirationslista till alla som trevar i mörkret:

Godfather Platinum Vodka
Godfather Platinum Vodka
Wow, kolla in flaskan! Ett konstverk från Armenien, och kanske för extravagant. Den kostar trots allt 853 kronor. Men den här vodkan kommer pappa att garanterat placera på hedersplats i hemmet.
700 ml - 40% -
853 kr

Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalen Hantverksbryggeri Father of Serpents
Jämmerdalens Hantverksbryggeri i Kalix har tagit fram en syrlig öl med namnet Father of Serpents. Låt pappa bekanta sig med den lite annorlunda ölstilen, där smaker av mandelmassa, gula päron, torkad ananas, citron och vanilj tydligt känns. 89 kronor för en flaska passar de flesta plånböcker.
375 ml - 10.4% -
89 kr

MACK by Mackmyra
MACK by Mackmyra
Sveriges egen kvalitetswhisky – lite ljusare och inslag av päron, ljus sirap, halm, kryddor, vanilj och apelsin. Låt pappa sitta i fåtöljen med några droppar av den här Mackmyran och han kommer garanterat att vara nöjd.
700 ml - 40% -
471 kr

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
2018
Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards
Ett kaliforniskt rödvin i lite dyrare prisklass går ofta hem hos pappor. Här är Scatena-bördernas hyllade Zinfandel med inslag av jordgubbar, mörka körsbär, ceder, nougat, plommon och svartpeppar.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer