HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska.

1. Enorm exportmarknad

Skottland står för 9 av 10 single malt whisky och exporterade under 2021 hela 2 625 flaskor per minut. På hela året blir det 1,38 miljarder flaskor, till ett värde av ca 55 miljarder kronor.

2. Stort prisspann på Systembolaget

Att det finns både billig och dyr whisky är ingen nyhet. Men visste du att Systembolagets billigaste whisky kostar 123 kr (The Talisman) medan den dyraste kostar hela 485 989 kr. Det är en 72 år gammal whisky från Milton Distillery i skotska Speyside.

Om du är ute efter en riktigt prisvärd whisky ska du prova The Deveron, en 12-årig Highlandwhisky producerad av McDuffs destilleri. Med sin nyanserade, fruktiga smak med inslag av fatkaraktär har den blivit en stor favorit hos många. Priset ligger på 355 kr.

3. Köldtålig dryck

Whisky tål kyla väldigt bra. År 2007 hittades rester av Lord Shackeltons expedition till Antarktis. Bland utrustningen hittades bland annat 11 flaskor Mackinlay’s Rare Old Highland Malt. En whisky som producerades år 1897 och legat orörd i bitande kyla sedan 1907. Destilleriet Whyte & Mackay köpte in tre av dessa flaskor för att analysera, och skapade sedan en replika som går att köpa via Systembolaget. Den går under namnet Shackelton och kostar 379 kr.

4. Laphroaig såldes som medicin i USA

Mellan åren 1920-1933 var det förbjudet att sälja vermouth, vin och whisky med ett fåtal undantag. Den enda whisky som fick säljas i USA under förbudstiden var Laphroaig, eftersom den klassades som medicin. Den särpräglade smaken hos Laphroaig gör att den än idag antingen är uppskattad eller ogillad av whiskydrickare världen över. För dig som är nyfiken finns det flera sorters Laphroaig tillgängliga på Systembolaget. Den allra vanligaste är deras 10-åriga whisky som kostar 449 kr.

5. Skotsk whisky lagras i tre år – irländsk whiskey en dag längre

Enligt skotsk lag måste whisky lagras på ekfat i minst tre år för att få kallas whisky. Irländarna, som menar att deras whiskey är bättre på alla sätt och vis, måste därför lagra sin whiskey i minst tre år och en dag. Vad gör man inte för att slå sina arvsfiender. Om du istället föredrar den genuint skotska ska du testa highlandwhiskyn Aberfeldy. Den har lagrats i hela 12 år och går att köpa på Systembolaget för 435 kr.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Vårens och sommarens fräschaste vodkanyhet gör entré. Absolut Watermelon släpps med fruktiga och uppfriskande smaker – perfekt för drinkar. – Smakerna i Absolut Watermelon är naturligt utvunna, säge..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Äntligen är det kanelbullens dag igen! Lagom till bulldagen kommer succélikören Minttu Cinnamon Bun tillbaka. För dig som vill bulla upp lite extra och bli lite på kanelen har vi det perfekta drinkr..

Läs mer
Här är whiskyn som kostar 620.000 kr

Här är whiskyn som kostar 620.000 kr

Bowmore och biltillverkaren Aston Martin ville fira ett jubileum ihop. Så man skapade en specialdesignad flaska med väldigt dyra droppar i. Varje flaska kommer nu att säljas för… håll i dig: 6..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer