HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska.

1. Enorm exportmarknad

Skottland står för 9 av 10 single malt whisky och exporterade under 2021 hela 2 625 flaskor per minut. På hela året blir det 1,38 miljarder flaskor, till ett värde av ca 55 miljarder kronor.

2. Stort prisspann på Systembolaget

Att det finns både billig och dyr whisky är ingen nyhet. Men visste du att Systembolagets billigaste whisky kostar 123 kr (The Talisman) medan den dyraste kostar hela 485 989 kr. Det är en 72 år gammal whisky från Milton Distillery i skotska Speyside.

Om du är ute efter en riktigt prisvärd whisky ska du prova The Deveron, en 12-årig Highlandwhisky producerad av McDuffs destilleri. Med sin nyanserade, fruktiga smak med inslag av fatkaraktär har den blivit en stor favorit hos många. Priset ligger på 355 kr.

3. Köldtålig dryck

Whisky tål kyla väldigt bra. År 2007 hittades rester av Lord Shackeltons expedition till Antarktis. Bland utrustningen hittades bland annat 11 flaskor Mackinlay’s Rare Old Highland Malt. En whisky som producerades år 1897 och legat orörd i bitande kyla sedan 1907. Destilleriet Whyte & Mackay köpte in tre av dessa flaskor för att analysera, och skapade sedan en replika som går att köpa via Systembolaget. Den går under namnet Shackelton och kostar 379 kr.

4. Laphroaig såldes som medicin i USA

Mellan åren 1920-1933 var det förbjudet att sälja vermouth, vin och whisky med ett fåtal undantag. Den enda whisky som fick säljas i USA under förbudstiden var Laphroaig, eftersom den klassades som medicin. Den särpräglade smaken hos Laphroaig gör att den än idag antingen är uppskattad eller ogillad av whiskydrickare världen över. För dig som är nyfiken finns det flera sorters Laphroaig tillgängliga på Systembolaget. Den allra vanligaste är deras 10-åriga whisky som kostar 449 kr.

5. Skotsk whisky lagras i tre år – irländsk whiskey en dag längre

Enligt skotsk lag måste whisky lagras på ekfat i minst tre år för att få kallas whisky. Irländarna, som menar att deras whiskey är bättre på alla sätt och vis, måste därför lagra sin whiskey i minst tre år och en dag. Vad gör man inte för att slå sina arvsfiender. Om du istället föredrar den genuint skotska ska du testa highlandwhiskyn Aberfeldy. Den har lagrats i hela 12 år och går att köpa på Systembolaget för 435 kr.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Skotska tequilan du inte får shotta

Skotska tequilan du inte får shotta

Skotsk tequila – det finns väl inte? Jo, nästan, för nu kommer Storywood tequila som är lagrad på single malt-fat. De vill dessutom ändra på uppfattningen att tequila ska drickas som shots med..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer
Akvavit – vad är det egentligen?

Akvavit – vad är det egentligen?

Kummin. Sill. Kall potatis. Dill. Små grodorna. Akvavit. Den elegant kryddade spritdrycken som ofta förknippas med smörgåsbord och midsommar är lika populär idag som förr. För att uttrycka det milt ..

Läs mer