HEM

Aktuellt

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maximal njutning av din snaps.

Snart är det dags att duka upp för midsommarfest igen, och för många av oss är en riktigt bra snaps en av höjdpunkterna på bordet. Så har det varit länge. Snaps – kryddat brännvin – är nämligen en urgammal svensk tradition som i begynnelsen användes som medicin. Men numera är snaps ett njutningsmedel som förhöjer matupplevelsen och en i allra högsta grad levande produkt, med flertalet mycket ambitiösa producenter i Norden som både bevarar och utvecklar snapsens kulturarv.

Många väljer de välkända klassikerna, som funnits i generationer, medan andra vågar testa nya kryddningar och snapsmärken. En riktigt gammal goding som fortfarande hänger med är O.P. Andersson som härstammar från slutet av 1800-talet. Snapsen togs fram till Göteborgsutställningen 1891 och namnet härrör från fabrikören Olof Peter Anderson. Han var entreprenör från Göteborg som handlade med kemikalier och trävaror. Sonen Olof Petersson lanserade spriten i pappas namn och lanserade flaskan för svenskarna. Resten är en succéhistoria som alltså håller sig än idag.

Så dricker du snapsen smartast:

1. Servera snapsen kylskåpssval – eller rumstempererad Om du tar den direkt från frysen är smaknyanserna dämpade, och spriten funkar helt enkelt sämre som krydda till maten. Snapsen serveras bäst kylskåpskall, det vill säga runt 10 grader. Ett tips är att lägga in snapsglasen i frysen istället.

2. Slopa klassiska nubbeglasen
Ett vanligt vitvinsglas eller en mindre variant som exempelvis en whiskytulpan fungerar betydligt bättre för att ge dig en bra dryckesupplevelse med alla nyanser intakta.

3. Kryddig snaps till sillen
Till sillen passar akvavit perfekt eftersom det innehåller kummin och/eller dill. Om man gillar att lägga in sin sill själv så är dessutom akvavit ett hett tips i receptet.

4. Smutta
Njut snapsen i små doser åt gången, då kommer den till sin rätt som krydda till maten.

Några tips på midsommar-snaps:

Östgöta Sädesbrännvin
Östgöta Sädesbrännvin
Lanserades år 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin. Endast Erik Rhenberg kände till receptet, men eftersom det inte fanns nedskrivet, försvann det när Erik avled.

Drycken fortsatte säljas eftersom det fanns ett väldigt stort lager, men då lagret sinade så försvann drycken från hyllorna. Man försökte återskapa kryddorna och lyckades någorlunda efter fem års testande, och återlanserade brännvinet under namnet Östgöta Sädesbrännvin.

500 ml - 40% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
245 kr

Gammal Norrlands
Gammal Norrlands
Lanserades 1929 och framställdes ursprungligen på cellulosasocker. Spriten har en betydande roll i Torgny Lindgrens roman ”Norrlands Akvavit”. Förutom kummin, anis och fänkål har den även inslag av sherry. Numera skapas snapsen på ett nybyggt destilleri i Sundsvall, O.P. Anderson Distillery.

Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och O.P. Anderson är några av de drycker som tillverkas här. Jonas Odland är kryddmästare.

500 ml - 40% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
245 kr

Snälleröds ekologiska snapsar
Snälleröds ekologiska snapsar
En ekologisk snaps från Snälleröds ångbryggeri, som grundades 1901. Bönder i trakten kring Snälleröds Säteri i Skåne hade låtit bygga det för att få avkastning från sina jordbruksprodukter, främst potatis, men senare även spannmål. 1971 upphörde verksamheten på Snälleröds bränneri men återupptogs igen 1991 av familjen Berntson, som köpt egendomen på 1960-talet. Idag drivs bränneriet av Eric Berntson.
250 ml - 38.8% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
152 kr

O.P. Anderson Aquavit
O.P. Anderson Aquavit
Drycken som många svenskar sköljt ner midsommarmaten med genom åren. När O.P Anderson var 24 år gammal startade han ett destilleri. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far.

Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit. I en akvavit måste kummin och/eller dill måste ingå. Andra kryddor är tillåtna, men kummin och dill ska dominera smaken. Alkoholhalten i akvavit behöver vara minst 37,5 volymprocent.

700 ml - 40% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Topplista: Bäst snaps till julbordet

Topplista: Bäst snaps till julbordet

För många är snaps en viktig del av julbordet och menar att det inte går att äta sin sill utan den. Att krydda sin egen snaps är i många hem en tradition med nästan heliga undertoner, medan andra fö..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer
5 fakta om whisky

5 fakta om whisky

Om du gillar whisky har du säkert redan koll på varför det stavas whisky på vissa ställen och whiskey på andra. Här är däremot fem lite mer okända fakta om drycken som man lär sig att älska. 1. Enor..

Läs mer