HEM

Aktuellt

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maximal njutning av din snaps.

Snart är det dags att duka upp för midsommarfest igen, och för många av oss är en riktigt bra snaps en av höjdpunkterna på bordet. Så har det varit länge. Snaps – kryddat brännvin – är nämligen en urgammal svensk tradition som i begynnelsen användes som medicin. Men numera är snaps ett njutningsmedel som förhöjer matupplevelsen och en i allra högsta grad levande produkt, med flertalet mycket ambitiösa producenter i Norden som både bevarar och utvecklar snapsens kulturarv.

Många väljer de välkända klassikerna, som funnits i generationer, medan andra vågar testa nya kryddningar och snapsmärken. En riktigt gammal goding som fortfarande hänger med är O.P. Andersson som härstammar från slutet av 1800-talet. Snapsen togs fram till Göteborgsutställningen 1891 och namnet härrör från fabrikören Olof Peter Anderson. Han var entreprenör från Göteborg som handlade med kemikalier och trävaror. Sonen Olof Petersson lanserade spriten i pappas namn och lanserade flaskan för svenskarna. Resten är en succéhistoria som alltså håller sig än idag.

Så dricker du snapsen smartast:

1. Servera snapsen kylskåpssval – eller rumstempererad Om du tar den direkt från frysen är smaknyanserna dämpade, och spriten funkar helt enkelt sämre som krydda till maten. Snapsen serveras bäst kylskåpskall, det vill säga runt 10 grader. Ett tips är att lägga in snapsglasen i frysen istället.

2. Slopa klassiska nubbeglasen
Ett vanligt vitvinsglas eller en mindre variant som exempelvis en whiskytulpan fungerar betydligt bättre för att ge dig en bra dryckesupplevelse med alla nyanser intakta.

3. Kryddig snaps till sillen
Till sillen passar akvavit perfekt eftersom det innehåller kummin och/eller dill. Om man gillar att lägga in sin sill själv så är dessutom akvavit ett hett tips i receptet.

4. Smutta
Njut snapsen i små doser åt gången, då kommer den till sin rätt som krydda till maten.

Några tips på midsommar-snaps:

Östgöta Sädesbrännvin
Östgöta Sädesbrännvin
Lanserades år 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin. Endast Erik Rhenberg kände till receptet, men eftersom det inte fanns nedskrivet, försvann det när Erik avled.

Drycken fortsatte säljas eftersom det fanns ett väldigt stort lager, men då lagret sinade så försvann drycken från hyllorna. Man försökte återskapa kryddorna och lyckades någorlunda efter fem års testande, och återlanserade brännvinet under namnet Östgöta Sädesbrännvin.

500 ml - 40% - Sockerhalt 1.8 g per 100 ml
244 kr

Gammal Norrlands
Gammal Norrlands
Lanserades 1929 och framställdes ursprungligen på cellulosasocker. Spriten har en betydande roll i Torgny Lindgrens roman ”Norrlands Akvavit”. Förutom kummin, anis och fänkål har den även inslag av sherry. Numera skapas snapsen på ett nybyggt destilleri i Sundsvall, O.P. Anderson Distillery.

Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och O.P. Anderson är några av de drycker som tillverkas här. Jonas Odland är kryddmästare.

500 ml - 40% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
244 kr

Snälleröds ekologiska snapsar
Snälleröds ekologiska snapsar
En ekologisk snaps från Snälleröds ångbryggeri, som grundades 1901. Bönder i trakten kring Snälleröds Säteri i Skåne hade låtit bygga det för att få avkastning från sina jordbruksprodukter, främst potatis, men senare även spannmål. 1971 upphörde verksamheten på Snälleröds bränneri men återupptogs igen 1991 av familjen Berntson, som köpt egendomen på 1960-talet. Idag drivs bränneriet av Eric Berntson.
250 ml - 38.8% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
149 kr

O.P. Anderson Aquavit
O.P. Anderson Aquavit
Drycken som många svenskar sköljt ner midsommarmaten med genom åren. När O.P Anderson var 24 år gammal startade han ett destilleri. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far.

Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit. I en akvavit måste kummin och/eller dill måste ingå. Andra kryddor är tillåtna, men kummin och dill ska dominera smaken. Alkoholhalten i akvavit behöver vara minst 37,5 volymprocent.

700 ml - 40% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Det har hänt något i likörvärlden! Från att vara stort på 80-talet, till att ha tappat sin glans, är nu likörerna på stark frammarsch igen. På Systembolaget finns numera ett utbud av poppiga likörer..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer