HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maximal njutning av din snaps.

Snart är det dags att duka upp för midsommarfest igen, och för många av oss är en riktigt bra snaps en av höjdpunkterna på bordet. Så har det varit länge. Snaps – kryddat brännvin – är nämligen en urgammal svensk tradition som i begynnelsen användes som medicin. Men numera är snaps ett njutningsmedel som förhöjer matupplevelsen och en i allra högsta grad levande produkt, med flertalet mycket ambitiösa producenter i Norden som både bevarar och utvecklar snapsens kulturarv.

Många väljer de välkända klassikerna, som funnits i generationer, medan andra vågar testa nya kryddningar och snapsmärken. En riktigt gammal goding som fortfarande hänger med är O.P. Andersson som härstammar från slutet av 1800-talet. Snapsen togs fram till Göteborgsutställningen 1891 och namnet härrör från fabrikören Olof Peter Anderson. Han var entreprenör från Göteborg som handlade med kemikalier och trävaror. Sonen Olof Petersson lanserade spriten i pappas namn och lanserade flaskan för svenskarna. Resten är en succéhistoria som alltså håller sig än idag.

Så dricker du snapsen smartast:

1. Servera snapsen kylskåpssval – eller rumstempererad Om du tar den direkt från frysen är smaknyanserna dämpade, och spriten funkar helt enkelt sämre som krydda till maten. Snapsen serveras bäst kylskåpskall, det vill säga runt 10 grader. Ett tips är att lägga in snapsglasen i frysen istället.

2. Slopa klassiska nubbeglasen
Ett vanligt vitvinsglas eller en mindre variant som exempelvis en whiskytulpan fungerar betydligt bättre för att ge dig en bra dryckesupplevelse med alla nyanser intakta.

3. Kryddig snaps till sillen
Till sillen passar akvavit perfekt eftersom det innehåller kummin och/eller dill. Om man gillar att lägga in sin sill själv så är dessutom akvavit ett hett tips i receptet.

4. Smutta
Njut snapsen i små doser åt gången, då kommer den till sin rätt som krydda till maten.

Några tips på midsommar-snaps:

Östgöta Sädesbrännvin

Östgöta Sädesbrännvin

Lanserades år 1864 av värdshusvärden och spritfabrikören Erik Rhenberg under namnet Rhenbergs Sädes Brännvin. Endast Erik Rhenberg kände till receptet, men eftersom det inte fanns nedskrivet, försvann det när Erik avled.

Drycken fortsatte säljas eftersom det fanns ett väldigt stort lager, men då lagret sinade så försvann drycken från hyllorna. Man försökte återskapa kryddorna och lyckades någorlunda efter fem års testande, och återlanserade brännvinet under namnet Östgöta Sädesbrännvin.

Art.nr: 16 - Pris: 229 kr

Gammal Norrlands

Gammal Norrlands

Lanserades 1929 och framställdes ursprungligen på cellulosasocker. Spriten har en betydande roll i Torgny Lindgrens roman ”Norrlands Akvavit”. Förutom kummin, anis och fänkål har den även inslag av sherry. Numera skapas snapsen på ett nybyggt destilleri i Sundsvall, O.P. Anderson Distillery.

Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Hallands Fläder, Bäska Droppar och O.P. Anderson är några av de drycker som tillverkas här. Jonas Odland är kryddmästare.

Art.nr: 262 - Pris: 229 kr

Snälleröds ekologiska snapsar

Snälleröds ekologiska snapsar

En ekologisk snaps från Snälleröds ångbryggeri, som grundades 1901. Bönder i trakten kring Snälleröds Säteri i Skåne hade låtit bygga det för att få avkastning från sina jordbruksprodukter, främst potatis, men senare även spannmål. 1971 upphörde verksamheten på Snälleröds bränneri men återupptogs igen 1991 av familjen Berntson, som köpt egendomen på 1960-talet. Idag drivs bränneriet av Eric Berntson.
Art.nr: 184 - Pris: 130 kr

O.P. Anderson Aquavit

O.P. Anderson Aquavit

Drycken som många svenskar sköljt ner midsommarmaten med genom åren. När O.P Anderson var 24 år gammal startade han ett destilleri. Sonen Carl August tog över affärerna och lanserade år 1891 O.P. Anderson Aquavit som en hyllning till sin far.

Den största gruppen av kryddat brännvin är akvavit. I en akvavit måste kummin och/eller dill måste ingå. Andra kryddor är tillåtna, men kummin och dill ska dominera smaken. Alkoholhalten i akvavit behöver vara minst 37,5 volymprocent.

Art.nr: 42 - Pris: 289 kr


Du kanske även vill läsa dessa