HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de flesta faktiskt är gin. Vi finner även kaffelikör, punsch, maltwhisky och givetvis en uppsjö av olika sorters kryddat brännvin. Här har vi valt ut några spännande producenter som är värda ett besök i sommar.

1. Norrbottens destilleri

Sedan bara några månader tillbaka har en av Sveriges nordligaste spritproducenter öppnat upp dörrarna för besökare. I destilleriet produceras gin med typiskt norrländska smaker av skog, frisk luft och kristallklart källvatten. Här får du en guidad tur och dessutom möjlighet att beställa någon av deras egenkomponerade signaturdrinkar i baren.

2. Norrtelje brenneri

Vill du besöka ett bränneri med ett stort utbud så är det Norrtelje brenneri du ska åka till. Här produceras både gin, punsch, whisky, likör, glögg och alkoholfria drycker. Bränneriet erbjuder en guidad visning följt av dryckesprovning och därefter middag. Du lär inte bli besviken!

3. Bränneribolaget

Mitt i hjärtat av Linköping, omgiven av Östgötaslättens sädesfält, ligger Brenneribolaget. Med inspiration från slätten har de sju grundarna som ambition att utveckla den svenska snapsen. Idag produceras fyra olika sorters snaps och det lilla bränneriet delar lokal med ölproducenten Centralbryggeriet. Både bryggeriet och bränneriet är väl värda ett besök. Passa på att äta en god bit mat i lokalens restaurang.

4. Spirit of Hven

För en oslagbar kombination av sprit och natur bör du besöka Spirit of Hven, på den lilla ön Ven som ligger mellan Landskrona och danska Hørsholm. Här görs såväl whisky och vodka, som gin och akvavit. Under sommaren arrangerar de flera olika event och du kan även övernatta, om du vill förlänga vistelsen.

5. Smögen Whisky

Längs Smögens kust, ca 12 mil norr om Göteborg, ligger Smögen Whisky. På detta mikrodestilleri produceras svensk single malt whisky i små batchar. Faktum är att de endast producerar 115 L per dag. Under sommaren genomför de guidade turer av lokalerna som självklart avslutas med provsmakning.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer
Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps! Till jul fylls Systembolagets hyllor med olika kryddningar, men allra bäst blir det ändå om du själv kan bestämma hur din snaps ska smaka. Här har vi tagit fram fyra enkla snapsar so..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer