HEM

Aktuellt

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de flesta faktiskt är gin. Vi finner även kaffelikör, punsch, maltwhisky och givetvis en uppsjö av olika sorters kryddat brännvin. Här har vi valt ut några spännande producenter som är värda ett besök i sommar.

1. Norrbottens destilleri

Sedan bara några månader tillbaka har en av Sveriges nordligaste spritproducenter öppnat upp dörrarna för besökare. I destilleriet produceras gin med typiskt norrländska smaker av skog, frisk luft och kristallklart källvatten. Här får du en guidad tur och dessutom möjlighet att beställa någon av deras egenkomponerade signaturdrinkar i baren.

2. Norrtelje brenneri

Vill du besöka ett bränneri med ett stort utbud så är det Norrtelje brenneri du ska åka till. Här produceras både gin, punsch, whisky, likör, glögg och alkoholfria drycker. Bränneriet erbjuder en guidad visning följt av dryckesprovning och därefter middag. Du lär inte bli besviken!

3. Bränneribolaget

Mitt i hjärtat av Linköping, omgiven av Östgötaslättens sädesfält, ligger Brenneribolaget. Med inspiration från slätten har de sju grundarna som ambition att utveckla den svenska snapsen. Idag produceras fyra olika sorters snaps och det lilla bränneriet delar lokal med ölproducenten Centralbryggeriet. Både bryggeriet och bränneriet är väl värda ett besök. Passa på att äta en god bit mat i lokalens restaurang.

4. Spirit of Hven

För en oslagbar kombination av sprit och natur bör du besöka Spirit of Hven, på den lilla ön Ven som ligger mellan Landskrona och danska Hørsholm. Här görs såväl whisky och vodka, som gin och akvavit. Under sommaren arrangerar de flera olika event och du kan även övernatta, om du vill förlänga vistelsen.

5. Smögen Whisky

Längs Smögens kust, ca 12 mil norr om Göteborg, ligger Smögen Whisky. På detta mikrodestilleri produceras svensk single malt whisky i små batchar. Faktum är att de endast producerar 115 L per dag. Under sommaren genomför de guidade turer av lokalerna som självklart avslutas med provsmakning.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Fira nationaldagen med svenska drycker

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt. ..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer