HEM

Aktuellt

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och?

Spumante

Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder.

Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinproducenter använder sig dock av franska termer som: Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco

Prosecco däremot är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet, Prosecco, användes tidigare även för en sort av vindruva, Prosecco. 2009 döptes den druvan om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.

Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning för viner som odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen norr om Treviso.

Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut om det är upp till 12 gram restsocker per liter). Men Extra Dry som egentligen är lite sötaktig, 12-17 gram restsötma per liter, eller Dry med 17-32 gram per liter.

Så, vill vi få ett bra mousserande vin i glaset behöver vi inte alltid hälla upp en dyr champagne eller en cava, som i och för sig kan vara alldeles fantastisk och välgjord. Vi kan gå till Italien, som vi ju så ofta gör numer, och hitta både ursprungsbetecknad Prosecco, såväl som allmänt gott bubbel, som Spumante.

Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio
Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio
Doft: Mycket fruktig doft med inslag av smågodis, vita blommor, aprikos och kiwi.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, gula plommon och kiwi.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
101 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Här är världens bästa prosecco 2020

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns de..

Läs mer
Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer