HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och?

Spumante

Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder.

Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinproducenter använder sig dock av franska termer som: Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco

Prosecco däremot är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet, Prosecco, användes tidigare även för en sort av vindruva, Prosecco. 2009 döptes den druvan om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.

Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning för viner som odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen norr om Treviso.

Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut om det är upp till 12 gram restsocker per liter). Men Extra Dry som egentligen är lite sötaktig, 12-17 gram restsötma per liter, eller Dry med 17-32 gram per liter.

Så, vill vi få ett bra mousserande vin i glaset behöver vi inte alltid hälla upp en dyr champagne eller en cava, som i och för sig kan vara alldeles fantastisk och välgjord. Vi kan gå till Italien, som vi ju så ofta gör numer, och hitta både ursprungsbetecknad Prosecco, såväl som allmänt gott bubbel, som Spumante.

Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio
Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio
Doft: Mycket fruktig doft med inslag av smågodis, vita blommor, aprikos och kiwi.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, gula plommon och kiwi.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Här är världens bästa prosecco 2020

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns de..

Läs mer
Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Julkalendern med  Prosecco-luckor

Julkalendern med Prosecco-luckor

Julkalendern som har gjort dundersuccé är tillbaka. Men den har varken chokladfigurer eller små teckningar bakom luckorna. I stället är det 24 små flaskor med prosecco och champagne som väntar i dec..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer