HEM

Aktuellt

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och?

Spumante

Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder.

Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinproducenter använder sig dock av franska termer som: Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco

Prosecco däremot är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet, Prosecco, användes tidigare även för en sort av vindruva, Prosecco. 2009 döptes den druvan om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.

Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning för viner som odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen norr om Treviso.

Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut om det är upp till 12 gram restsocker per liter). Men Extra Dry som egentligen är lite sötaktig, 12-17 gram restsötma per liter, eller Dry med 17-32 gram per liter.

Så, vill vi få ett bra mousserande vin i glaset behöver vi inte alltid hälla upp en dyr champagne eller en cava, som i och för sig kan vara alldeles fantastisk och välgjord. Vi kan gå till Italien, som vi ju så ofta gör numer, och hitta både ursprungsbetecknad Prosecco, såväl som allmänt gott bubbel, som Spumante.

Pizzolato Vino Spumante Pinot Grigio Organic
Pizzolato Vino Spumante Pinot Grigio Organic
Doft: Mycket fruktig doft med inslag av smågodis, vita blommor, aprikos och kiwi.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, gula plommon och kiwi.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar i..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco? Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste moussera..

Läs mer