HEM

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och?

Spumante

Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av italienskt mousserande vin. ”Spumante” betyder just ”mousserande” på italienska och dessa viner tillverkas på olika druvor, i olika områden och med olika metoder.

Spumante finns som både torr (secco), halvtorr (semi-secco) och söt (dolce). Några vinproducenter använder sig dock av franska termer som: Extra brut, Brut, Extra Dry (som snarare är söt än torr) och demi-sec.

Prosecco

Prosecco däremot är en ursprungsbeteckning av mousserande vin från norra Italien. Namnet, Prosecco, användes tidigare även för en sort av vindruva, Prosecco. 2009 döptes den druvan om till Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade vinet.

Namnet ”Prosecco” används därför numera exklusivt som ursprungsbeteckning för viner som odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen norr om Treviso.

Prosecco är av tradition oftast ganska torra – Brut om det är upp till 12 gram restsocker per liter). Men Extra Dry som egentligen är lite sötaktig, 12-17 gram restsötma per liter, eller Dry med 17-32 gram per liter.

Så, vill vi få ett bra mousserande vin i glaset behöver vi inte alltid hälla upp en dyr champagne eller en cava, som i och för sig kan vara alldeles fantastisk och välgjord. Vi kan gå till Italien, som vi ju så ofta gör numer, och hitta både ursprungsbetecknad Prosecco, såväl som allmänt gott bubbel, som Spumante.

Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio

Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio 0

Doft: Mycket fruktig doft med inslag av smågodis, vita blommor, aprikos och kiwi.

Smak: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, gula plommon och kiwi.

Art.nr: 72749 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa