HEM

Aktuellt

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar italienskt bubbel!

1. Negroni (Källa: Drinkoteket.se)

En klassisk drink med anor från tidigt 1900-tal. Negroni är en så kallad ”spirit-forward”-drink och passar, med sin pikanta och något beska smak, perfekt som aperitif. Och den är väldigt lätt att slå ihop snabbt: lika mycket gin som campari och söt vermouth. Släng in några iskuber och pressa apelsin över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Vips, så har du en vacker och god italiensk drink.

Ingredienser:
3 cl Gin
3 cl Campari
3 cl söt Vermouth (Röd)
Is
Strimlade apelsinskal (zest)

1. Häll alla ingredienser i ett rörglas med is. Saknar du rörglas går det bra med någon annan behållare där du kan röra runt drinken med is.
2. Rör drinken i ca 45 sekunder. Smaka av några gånger för att känna efter när du hittat rätt. Att röra drinken är till för att dels kyla drinken, men också för att späda ut den.
3. Sila upp drinken i ett isfyllt glas. En så stor isbit som möjligt är att föredra eftersom det får drinken att inte fortsätta spädas ut i samma tempo som med flera mindre isbitar.
4. Ta en bit apelsinzest och pressa det över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid zesten mot glasets kanter innan du stoppar ner det i drinken
.

 

2. Americano

Betraktas som en riktig klassiker och en släkting till Negroni (som
från början kallades Milano-Torino av amerikanska turister i slutet av 1800-talet). Den går snabbt att göra på några få ingredienser. Dessutom har den en förhållandevis låg alkoholhalt. Visste du att Americano är den första drink som agent 007, James Bond, beställer i Ian Flemings bok? Bond ville alltid ha Perrier som soda eftersom bubblorna gav lite extra bett i drinken.

Ingredienser:
3 cl Campari
3 cl röd söt vermouth
sodavatten och is

1. Häll Campari och vermouth i ett glas med isbitar.
2. Tillsätt önskad mängd sodavatten och garnera med en skiva apelsin.

3. Bellini

Champagnedrinkarnas ”numero uno” skapades på legendariska Harry´s Bar i Venedig där författarna Ernest Hemingway och Truman Capote njöt av drycken. En äkta Bellini ska alltid göras på färska vita persikor. I Italien är det vanligt att man marinerar persikorna i vin innan de hamnar i glasen. Och prosecco är förstås obligatoriskt.

Ingredienser (för två glas):
4 persikor
4 msk persikopuré
30 cl prosecco

1. Skala de mogna persikorna och mosa dem med en gaffel eller i en mixer.
2. Lägg purén i glaset och häll i proseccon (eller champagnen).

4. Rossini

Byt ut persikor mot jordgubbar – och vips så har du en Rossini. Du gör drinken snabbt på just bubbel och jordgubbar och den fungerar även utmärkt som fördrink och välkomstdrink till festen.

Ingredienser:
4 cl mosade/mixade färska jordgubbar
Prosecco / champagne / mousserande vin

1. Lägg jordgubbsmixen i ett champagneglas och fyll på med prosecco/ champagne/mousserande vin.
2. Garnera gärna med en jordgubbe på glaskanten.

5. Angelo Azzurro

Den ”blå ängeln” är kanske minst känd bland italienska drinkar. Men oj så god den är. Och färgen har förstås gjort Angelo Azzurro till en klassiker. Blanda bara gin med Triple sec,som är en ofärgad likör med apelsinsmak och en vanlig ingrediens i blandade drinkar. Ge sen färg med lite Blå Curaçao och fyll glaset med krossad is. Den här drinken syntes flitigt på 80-talet i tv-serien Miami Vice. Karaktären James Crockett (spelad av Don Johnson) sippade ofta på en
Angelo Azzurro.

Ingredienser:
3 cl gin
1,5 cl Triple sec
0,5 cl Blå Curaçao
Is

1. Fyll martiniglaset med is som krossats i en beredare.
2. Häll upp gin, Triple sec och Blå Curaçao.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Breezer Raspberry & Yuzu – en frisk nyhet från Bacardi! Med sina nyanser av hallon, ros, asiatisk citrus och viol kommer drycken bli en självklar favorit. En Breezer är en färdigblandad dr..

Läs mer
Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer