HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar italienskt bubbel!

1. Negroni (Källa: Drinkoteket.se)

En klassisk drink med anor från tidigt 1900-tal. Negroni är en så kallad ”spirit-forward”-drink och passar, med sin pikanta och något beska smak, perfekt som aperitif. Och den är väldigt lätt att slå ihop snabbt: lika mycket gin som campari och söt vermouth. Släng in några iskuber och pressa apelsin över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Vips, så har du en vacker och god italiensk drink.

Ingredienser:
3 cl Gin
3 cl Campari
3 cl söt Vermouth (Röd)
Is
Strimlade apelsinskal (zest)

1. Häll alla ingredienser i ett rörglas med is. Saknar du rörglas går det bra med någon annan behållare där du kan röra runt drinken med is.
2. Rör drinken i ca 45 sekunder. Smaka av några gånger för att känna efter när du hittat rätt. Att röra drinken är till för att dels kyla drinken, men också för att späda ut den.
3. Sila upp drinken i ett isfyllt glas. En så stor isbit som möjligt är att föredra eftersom det får drinken att inte fortsätta spädas ut i samma tempo som med flera mindre isbitar.
4. Ta en bit apelsinzest och pressa det över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid zesten mot glasets kanter innan du stoppar ner det i drinken
.

 

2. Americano

Betraktas som en riktig klassiker och en släkting till Negroni (som
från början kallades Milano-Torino av amerikanska turister i slutet av 1800-talet). Den går snabbt att göra på några få ingredienser. Dessutom har den en förhållandevis låg alkoholhalt. Visste du att Americano är den första drink som agent 007, James Bond, beställer i Ian Flemings bok? Bond ville alltid ha Perrier som soda eftersom bubblorna gav lite extra bett i drinken.

Ingredienser:
3 cl Campari
3 cl röd söt vermouth
sodavatten och is

1. Häll Campari och vermouth i ett glas med isbitar.
2. Tillsätt önskad mängd sodavatten och garnera med en skiva apelsin.

3. Bellini

Champagnedrinkarnas ”numero uno” skapades på legendariska Harry´s Bar i Venedig där författarna Ernest Hemingway och Truman Capote njöt av drycken. En äkta Bellini ska alltid göras på färska vita persikor. I Italien är det vanligt att man marinerar persikorna i vin innan de hamnar i glasen. Och prosecco är förstås obligatoriskt.

Ingredienser (för två glas):
4 persikor
4 msk persikopuré
30 cl prosecco

1. Skala de mogna persikorna och mosa dem med en gaffel eller i en mixer.
2. Lägg purén i glaset och häll i proseccon (eller champagnen).

4. Rossini

Byt ut persikor mot jordgubbar – och vips så har du en Rossini. Du gör drinken snabbt på just bubbel och jordgubbar och den fungerar även utmärkt som fördrink och välkomstdrink till festen.

Ingredienser:
4 cl mosade/mixade färska jordgubbar
Prosecco / champagne / mousserande vin

1. Lägg jordgubbsmixen i ett champagneglas och fyll på med prosecco/ champagne/mousserande vin.
2. Garnera gärna med en jordgubbe på glaskanten.

5. Angelo Azzurro

Den ”blå ängeln” är kanske minst känd bland italienska drinkar. Men oj så god den är. Och färgen har förstås gjort Angelo Azzurro till en klassiker. Blanda bara gin med Triple sec,som är en ofärgad likör med apelsinsmak och en vanlig ingrediens i blandade drinkar. Ge sen färg med lite Blå Curaçao och fyll glaset med krossad is. Den här drinken syntes flitigt på 80-talet i tv-serien Miami Vice. Karaktären James Crockett (spelad av Don Johnson) sippade ofta på en
Angelo Azzurro.

Ingredienser:
3 cl gin
1,5 cl Triple sec
0,5 cl Blå Curaçao
Is

1. Fyll martiniglaset med is som krossats i en beredare.
2. Häll upp gin, Triple sec och Blå Curaçao.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Prosecco har blivit en världssuccé – och den är allra populärast bland 90-talister. Men många i generationen är nykterister. Nu utvecklar Bottega Prosecco en alkoholfri Prosecco. Vi vi tror at..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer
Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Bara drygt en månad till första advent – då gäller det att börja planera för julkalender. Vad sägs om den här bubbelkalendern full med 24 miniatyrflaskor av champagne, prosecco och cava? Bara en dr..

Läs mer
Prosecco utsett till världsarv

Prosecco utsett till världsarv

Det italienska Prosecco-vinet skördar ständigt nya framgångar och vinner anhängare. Nu har bubbeldryckens vinkullar blivit utsedda till världsarv. Conegliano- och Valdobbiadene-kullarna där bubblet ..

Läs mer