HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar italienskt bubbel!

1. Negroni (Källa: Drinkoteket.se)

En klassisk drink med anor från tidigt 1900-tal. Negroni är en så kallad ”spirit-forward”-drink och passar, med sin pikanta och något beska smak, perfekt som aperitif. Och den är väldigt lätt att slå ihop snabbt: lika mycket gin som campari och söt vermouth. Släng in några iskuber och pressa apelsin över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Vips, så har du en vacker och god italiensk drink.

Ingredienser:
3 cl Gin
3 cl Campari
3 cl söt Vermouth (Röd)
Is
Strimlade apelsinskal (zest)

1. Häll alla ingredienser i ett rörglas med is. Saknar du rörglas går det bra med någon annan behållare där du kan röra runt drinken med is.
2. Rör drinken i ca 45 sekunder. Smaka av några gånger för att känna efter när du hittat rätt. Att röra drinken är till för att dels kyla drinken, men också för att späda ut den.
3. Sila upp drinken i ett isfyllt glas. En så stor isbit som möjligt är att föredra eftersom det får drinken att inte fortsätta spädas ut i samma tempo som med flera mindre isbitar.
4. Ta en bit apelsinzest och pressa det över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid zesten mot glasets kanter innan du stoppar ner det i drinken
.

 

2. Americano

Betraktas som en riktig klassiker och en släkting till Negroni (som
från början kallades Milano-Torino av amerikanska turister i slutet av 1800-talet). Den går snabbt att göra på några få ingredienser. Dessutom har den en förhållandevis låg alkoholhalt. Visste du att Americano är den första drink som agent 007, James Bond, beställer i Ian Flemings bok? Bond ville alltid ha Perrier som soda eftersom bubblorna gav lite extra bett i drinken.

Ingredienser:
3 cl Campari
3 cl röd söt vermouth
sodavatten och is

1. Häll Campari och vermouth i ett glas med isbitar.
2. Tillsätt önskad mängd sodavatten och garnera med en skiva apelsin.

3. Bellini

Champagnedrinkarnas ”numero uno” skapades på legendariska Harry´s Bar i Venedig där författarna Ernest Hemingway och Truman Capote njöt av drycken. En äkta Bellini ska alltid göras på färska vita persikor. I Italien är det vanligt att man marinerar persikorna i vin innan de hamnar i glasen. Och prosecco är förstås obligatoriskt.

Ingredienser (för två glas):
4 persikor
4 msk persikopuré
30 cl prosecco

1. Skala de mogna persikorna och mosa dem med en gaffel eller i en mixer.
2. Lägg purén i glaset och häll i proseccon (eller champagnen).

4. Rossini

Byt ut persikor mot jordgubbar – och vips så har du en Rossini. Du gör drinken snabbt på just bubbel och jordgubbar och den fungerar även utmärkt som fördrink och välkomstdrink till festen.

Ingredienser:
4 cl mosade/mixade färska jordgubbar
Prosecco / champagne / mousserande vin

1. Lägg jordgubbsmixen i ett champagneglas och fyll på med prosecco/ champagne/mousserande vin.
2. Garnera gärna med en jordgubbe på glaskanten.

5. Angelo Azzurro

Den ”blå ängeln” är kanske minst känd bland italienska drinkar. Men oj så god den är. Och färgen har förstås gjort Angelo Azzurro till en klassiker. Blanda bara gin med Triple sec,som är en ofärgad likör med apelsinsmak och en vanlig ingrediens i blandade drinkar. Ge sen färg med lite Blå Curaçao och fyll glaset med krossad is. Den här drinken syntes flitigt på 80-talet i tv-serien Miami Vice. Karaktären James Crockett (spelad av Don Johnson) sippade ofta på en
Angelo Azzurro.

Ingredienser:
3 cl gin
1,5 cl Triple sec
0,5 cl Blå Curaçao
Is

1. Fyll martiniglaset med is som krossats i en beredare.
2. Häll upp gin, Triple sec och Blå Curaçao.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco. – Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland a..

Läs mer
Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är Mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern. Tack va..

Läs mer
Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer