HEM

Aktuellt

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här.

Den ”italienska champagnen” – den bubblande, fräscha Proseccon från Veneto – är grunden för många av världens bästa och mest omtyckta mousserande drinkar. Proseccon har inte sin franska släktings mondäna aura utan låter sig glatt blandas med mängder med likörer, vin, bitters och inte minst andra av den italienska dryckesvärldens klassiker.

Prosecco finns i flera stilar men är mest känd i sin bubblande torra eller lätt söta form. Trots att Prosecco egentligen inte funnits i mer än lite drygt 100 år är det en del av den italienska folksjälen. Att spritza ett vin blev populärt i Norditalien då tysktalande österrikiska soldater belägrade regionen i början av förra seklet.

 

Pornstar Martini

Ett av de mest googlade drinkrecepten. Trots det provocerande namnet är det en väldigt uppskattad drink och mycket instagramvänlig. Drinken skapades i modern till av den brittiske bartendern Douglas Ankrah i hans bar LAB. Drinken hette från början Maverick Martini efter en herrklubb i Cape Town, Sydafrika. Men Douglas ändrade det senare på grund av drinkens ”stämningsfullt och frestande” karaktär.

Ingredienser:
1 mogen passionsfrukt
5 cl vaniljvodka eller vodka
2 cl passionsfruktslikör
2 cl färsk limejuice
2 cl sockerlag
Prosecco

Så gör du:
1. Dela och skeda ur passionsfrukten ner i shakern.
2. Häll i alla ingredienser.
3. Skaka vad allt vad tygen håller och sila upp i ett cocktailglas.
4. Servera med ett litet glas prosecco bredvid.

 

Campari Spritz

En enkel, men samtidigt snygg och smakrik drink. Smakar friskt och fräscht med Camparis angenäma bitterhet och den livliga proseccon gör denna drink till en bra aptitretare före middagen.

Ingredienser:
4 cl Campari
2 cl soda
6 cl Prosecco

Så gör du:
1. Fyll ett stort vinglas med is.
2. Häll först på Proseccon försiktigt.
3. Häll sedan på Campari och avsluta med lite soda.
4. Garnera snyggt med en apelsinskiva.

 

Aperol Spritz

Drinken som är norra Italiens mest serverade sommardrink. Aperol Spritz är dessutom 2019 års mest googlade dryck och mat i Sverige. En pärlande, frisk drink med mycket smak av apelsin och inslag av bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller mer torrt sodavatten.

Ingredienser:
1 del mousserande vin
1 del Aperol och en ”splash” av soda, vill du ha en sötare drink – ta lite. Vill du ha den torrare – ta mer.
Apelsinskiva

Så gör du:
1. Fyll ett stort glas rikligt med is.
2. Häll på lika mycket av mousserande vin och Aperol och toppa med en ”dash” soda.
3. Garnera med apelsinklyfta.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hemmagjorda frukt- och bärdrinkar som du måste prova

Hemmagjorda frukt- och bärdrinkar som du måste prova

Nu är det skördetid och äntligen dags att ta hand om trädgårdens alla delikatesser som du enkelt förvandlar till supergoda drinkar. Vi står fast vid att päron och hösthallon alltid är godare i glase..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer