HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här.

Den ”italienska champagnen” – den bubblande, fräscha Proseccon från Veneto – är grunden för många av världens bästa och mest omtyckta mousserande drinkar. Proseccon har inte sin franska släktings mondäna aura utan låter sig glatt blandas med mängder med likörer, vin, bitters och inte minst andra av den italienska dryckesvärldens klassiker.

Prosecco finns i flera stilar men är mest känd i sin bubblande torra eller lätt söta form. Trots att Prosecco egentligen inte funnits i mer än lite drygt 100 år är det en del av den italienska folksjälen. Att spritza ett vin blev populärt i Norditalien då tysktalande österrikiska soldater belägrade regionen i början av förra seklet.

 

Pornstar Martini

Ett av de mest googlade drinkrecepten. Trots det provocerande namnet är det en väldigt uppskattad drink och mycket instagramvänlig. Drinken skapades i modern till av den brittiske bartendern Douglas Ankrah i hans bar LAB. Drinken hette från början Maverick Martini efter en herrklubb i Cape Town, Sydafrika. Men Douglas ändrade det senare på grund av drinkens ”stämningsfullt och frestande” karaktär.

Ingredienser:
1 mogen passionsfrukt
5 cl vaniljvodka eller vodka
2 cl passionsfruktslikör
2 cl färsk limejuice
2 cl sockerlag
Prosecco

Så gör du:
1. Dela och skeda ur passionsfrukten ner i shakern.
2. Häll i alla ingredienser.
3. Skaka vad allt vad tygen håller och sila upp i ett cocktailglas.
4. Servera med ett litet glas prosecco bredvid.

 

Campari Spritz

En enkel, men samtidigt snygg och smakrik drink. Smakar friskt och fräscht med Camparis angenäma bitterhet och den livliga proseccon gör denna drink till en bra aptitretare före middagen.

Ingredienser:
4 cl Campari
2 cl soda
6 cl Prosecco

Så gör du:
1. Fyll ett stort vinglas med is.
2. Häll först på Proseccon försiktigt.
3. Häll sedan på Campari och avsluta med lite soda.
4. Garnera snyggt med en apelsinskiva.

 

Aperol Spritz

Drinken som är norra Italiens mest serverade sommardrink. Aperol Spritz är dessutom 2019 års mest googlade dryck och mat i Sverige. En pärlande, frisk drink med mycket smak av apelsin och inslag av bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller mer torrt sodavatten.

Ingredienser:
1 del mousserande vin
1 del Aperol och en ”splash” av soda, vill du ha en sötare drink – ta lite. Vill du ha den torrare – ta mer.
Apelsinskiva

Så gör du:
1. Fyll ett stort glas rikligt med is.
2. Häll på lika mycket av mousserande vin och Aperol och toppa med en ”dash” soda.
3. Garnera med apelsinklyfta.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Lördag den 11 mars är som julafton, åtminstone för vissa. Hur som helst blir Melodifestivalens grande finale roligare när glasen är fyllda med spännande kändisviner. Vi tycker att bubbel passar bäst..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Fixa perfekta spritz-drinken med nya sommarcognacen

Blanda till en blommig Spritz-drink med Grönstedts nya sommarcognac. Drinken är en av de som trendar mest på Google. Grönstedts Le National 2019 släpps i en upplaga om 1200 numrerade flaskor. Nu bö..

Läs mer
Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Prosecco har blivit en världssuccé – och den är allra populärast bland 90-talister. Men många i generationen är nykterister. Nu utvecklar Bottega Prosecco en alkoholfri Prosecco. Vi vi tror at..

Läs mer
Som en prosecco – men utan alkohol

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget. – Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande a..

Läs mer
10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco? Efter en tillfällig ..

Läs mer