HEM

Aktuellt

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här.

Den ”italienska champagnen” – den bubblande, fräscha Proseccon från Veneto – är grunden för många av världens bästa och mest omtyckta mousserande drinkar. Proseccon har inte sin franska släktings mondäna aura utan låter sig glatt blandas med mängder med likörer, vin, bitters och inte minst andra av den italienska dryckesvärldens klassiker.

Prosecco finns i flera stilar men är mest känd i sin bubblande torra eller lätt söta form. Trots att Prosecco egentligen inte funnits i mer än lite drygt 100 år är det en del av den italienska folksjälen. Att spritza ett vin blev populärt i Norditalien då tysktalande österrikiska soldater belägrade regionen i början av förra seklet.

 

Pornstar Martini

Ett av de mest googlade drinkrecepten. Trots det provocerande namnet är det en väldigt uppskattad drink och mycket instagramvänlig. Drinken skapades i modern till av den brittiske bartendern Douglas Ankrah i hans bar LAB. Drinken hette från början Maverick Martini efter en herrklubb i Cape Town, Sydafrika. Men Douglas ändrade det senare på grund av drinkens ”stämningsfullt och frestande” karaktär.

Ingredienser:
1 mogen passionsfrukt
5 cl vaniljvodka eller vodka
2 cl passionsfruktslikör
2 cl färsk limejuice
2 cl sockerlag
Prosecco

Så gör du:
1. Dela och skeda ur passionsfrukten ner i shakern.
2. Häll i alla ingredienser.
3. Skaka vad allt vad tygen håller och sila upp i ett cocktailglas.
4. Servera med ett litet glas prosecco bredvid.

 

Campari Spritz

En enkel, men samtidigt snygg och smakrik drink. Smakar friskt och fräscht med Camparis angenäma bitterhet och den livliga proseccon gör denna drink till en bra aptitretare före middagen.

Ingredienser:
4 cl Campari
2 cl soda
6 cl Prosecco

Så gör du:
1. Fyll ett stort vinglas med is.
2. Häll först på Proseccon försiktigt.
3. Häll sedan på Campari och avsluta med lite soda.
4. Garnera snyggt med en apelsinskiva.

 

Aperol Spritz

Drinken som är norra Italiens mest serverade sommardrink. Aperol Spritz är dessutom 2019 års mest googlade dryck och mat i Sverige. En pärlande, frisk drink med mycket smak av apelsin och inslag av bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller mer torrt sodavatten.

Ingredienser:
1 del mousserande vin
1 del Aperol och en ”splash” av soda, vill du ha en sötare drink – ta lite. Vill du ha den torrare – ta mer.
Apelsinskiva

Så gör du:
1. Fyll ett stort glas rikligt med is.
2. Häll på lika mycket av mousserande vin och Aperol och toppa med en ”dash” soda.
3. Garnera med apelsinklyfta.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Alkoholfri prosecco – finns snart i din butik

Prosecco har blivit en världssuccé – och den är allra populärast bland 90-talister. Men många i generationen är nykterister. Nu utvecklar Bottega Prosecco en alkoholfri Prosecco. Vi vi tror at..

Läs mer
Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Kvicksilvret håller sig runt 30 grader – då gäller det att försöka svalka sig. Här är recepten på 5 riktiga vinnardrinkar som kyler ner dig i hettan. Vad sägs om en Prosecco Slushie med jordgu..

Läs mer
Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer
Effektfull is till halloweenfesten

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter. Torris elle..

Läs mer