HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prosecco

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa.

Franciacorta

Under mer än femtio år har det gjorts mousserande viner vid Gardasjön. Många uppskattar det högkvalitativa vinet mer än Prosecco och det har kallats Italiens champagne. Innan Proseccon fick sitt internationella genombrott var Franciacortan mer ansedd och känd.

De går faktiskt att jämföra med champagne på flera sätt. Det är ett litet geografiskt område med skyddad beteckning och Franciacortaviner görs enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. De använder Champagnedruvor som chardonnay, pinot noir och pinot blanc.

TrentoDoc

I Trentino görs eleganta mousserande viner på klassiskt vis med en andra jäsning på flaska. Även här används champagneinspirerade druvor som pinot noir och chardonnay.

Vinodlingarna ligger på hög höjd vilket ger bra syra och friskhet i vinerna. Ferrarivinet har inget med bilmärket att göra, men är väl värt att prova.

Alta Langa Piemonte

Distriktet är mest känt för barolo och barbaresco-viner, men det finns faktiskt mousserande viner som är värda att prova. Det mousserande vinet kallas Alta Langa och är lagrade i flera år. Vinerna är ganska exklusiva och dyrbara och kan kosta mer än en flaska champagne. Men faktum är att det mesta dricks upp av kännare i Italien.

Oltrepo Pavese Metodo

Ett vin som görs i Lombardien och till stor del avnänds Pinot Noir. Vinerna görs enligt den traditionella Champagne-meotden där den sista jäsningen sker på flaska.

Lambrusco

Lambrusco är både namnet på regionen och på en röd druva. Och det finns faktiskt ett lätt mousserande vin gjord på röda Lambruscodruvor. Många tycker att det passar bra till hamburgare. Vinet håller en låg alkoholhalt på endast sex procent. Lambrusco kan vara allt från torr till söt och gemensamt för vinerna är att de alltid är pärlande, alltså att de har lite kolsyra.

Asti Spumante

Vinet görs med Muscat-druvar och är ett ganska sätt mousserande vin som passar bra som sällskapsvin. Det doftar av päron, honung och nektarin och passar ofta väldigt bra ihop med söta desserter som chokladmousse och vit choklad. Asti Spumante har ett lite tveksamt rykte men kan med sin låga alkoholhalt många gånger vara ett trevligt alternativ till cider.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Triss i toppviner från cavagigant

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer