HEM

Aktuellt

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prosecco

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa.

Franciacorta

Under mer än femtio år har det gjorts mousserande viner vid Gardasjön. Många uppskattar det högkvalitativa vinet mer än Prosecco och det har kallats Italiens champagne. Innan Proseccon fick sitt internationella genombrott var Franciacortan mer ansedd och känd.

De går faktiskt att jämföra med champagne på flera sätt. Det är ett litet geografiskt område med skyddad beteckning och Franciacortaviner görs enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. De använder Champagnedruvor som chardonnay, pinot noir och pinot blanc.

TrentoDoc

I Trentino görs eleganta mousserande viner på klassiskt vis med en andra jäsning på flaska. Även här används champagneinspirerade druvor som pinot noir och chardonnay.

Vinodlingarna ligger på hög höjd vilket ger bra syra och friskhet i vinerna. Ferrarivinet har inget med bilmärket att göra, men är väl värt att prova.

Alta Langa Piemonte

Distriktet är mest känt för barolo och barbaresco-viner, men det finns faktiskt mousserande viner som är värda att prova. Det mousserande vinet kallas Alta Langa och är lagrade i flera år. Vinerna är ganska exklusiva och dyrbara och kan kosta mer än en flaska champagne. Men faktum är att det mesta dricks upp av kännare i Italien.

Oltrepo Pavese Metodo

Ett vin som görs i Lombardien och till stor del avnänds Pinot Noir. Vinerna görs enligt den traditionella Champagne-meotden där den sista jäsningen sker på flaska.

Lambrusco

Lambrusco är både namnet på regionen och på en röd druva. Och det finns faktiskt ett lätt mousserande vin gjord på röda Lambruscodruvor. Många tycker att det passar bra till hamburgare. Vinet håller en låg alkoholhalt på endast sex procent. Lambrusco kan vara allt från torr till söt och gemensamt för vinerna är att de alltid är pärlande, alltså att de har lite kolsyra.

Asti Spumante

Vinet görs med Muscat-druvar och är ett ganska sätt mousserande vin som passar bra som sällskapsvin. Det doftar av päron, honung och nektarin och passar ofta väldigt bra ihop med söta desserter som chokladmousse och vit choklad. Asti Spumante har ett lite tveksamt rykte men kan med sin låga alkoholhalt många gånger vara ett trevligt alternativ till cider.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Cavaprovning med överraskande hög kvalitet

Ställ några av Spaniens bästa bubbelviner mot varandra i en provning, prata om den nya klassificeringen i Cava och succén är ett faktum. Vinguiden höll i lördags en mycket uppskattad Master Class me..

Läs mer
Kännarbubbel

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet. Få varu..

Läs mer
Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer