HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prosecco

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa.

Franciacorta

Under mer än femtio år har det gjorts mousserande viner vid Gardasjön. Många uppskattar det högkvalitativa vinet mer än Prosecco och det har kallats Italiens champagne. Innan Proseccon fick sitt internationella genombrott var Franciacortan mer ansedd och känd.

De går faktiskt att jämföra med champagne på flera sätt. Det är ett litet geografiskt område med skyddad beteckning och Franciacortaviner görs enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. De använder Champagnedruvor som chardonnay, pinot noir och pinot blanc.

TrentoDoc

I Trentino görs eleganta mousserande viner på klassiskt vis med en andra jäsning på flaska. Även här används champagneinspirerade druvor som pinot noir och chardonnay.

Vinodlingarna ligger på hög höjd vilket ger bra syra och friskhet i vinerna. Ferrarivinet har inget med bilmärket att göra, men är väl värt att prova.

Alta Langa Piemonte

Distriktet är mest känt för barolo och barbaresco-viner, men det finns faktiskt mousserande viner som är värda att prova. Det mousserande vinet kallas Alta Langa och är lagrade i flera år. Vinerna är ganska exklusiva och dyrbara och kan kosta mer än en flaska champagne. Men faktum är att det mesta dricks upp av kännare i Italien.

Oltrepo Pavese Metodo

Ett vin som görs i Lombardien och till stor del avnänds Pinot Noir. Vinerna görs enligt den traditionella Champagne-meotden där den sista jäsningen sker på flaska.

Lambrusco

Lambrusco är både namnet på regionen och på en röd druva. Och det finns faktiskt ett lätt mousserande vin gjord på röda Lambruscodruvor. Många tycker att det passar bra till hamburgare. Vinet håller en låg alkoholhalt på endast sex procent. Lambrusco kan vara allt från torr till söt och gemensamt för vinerna är att de alltid är pärlande, alltså att de har lite kolsyra.

Asti Spumante

Vinet görs med Muscat-druvar och är ett ganska sätt mousserande vin som passar bra som sällskapsvin. Det doftar av päron, honung och nektarin och passar ofta väldigt bra ihop med söta desserter som chokladmousse och vit choklad. Asti Spumante har ett lite tveksamt rykte men kan med sin låga alkoholhalt många gånger vara ett trevligt alternativ till cider.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa