HEM

Aktuellt

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prosecco

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa.

Franciacorta

Under mer än femtio år har det gjorts mousserande viner vid Gardasjön. Många uppskattar det högkvalitativa vinet mer än Prosecco och det har kallats Italiens champagne. Innan Proseccon fick sitt internationella genombrott var Franciacortan mer ansedd och känd.

De går faktiskt att jämföra med champagne på flera sätt. Det är ett litet geografiskt område med skyddad beteckning och Franciacortaviner görs enligt den klassiska metoden med en andra jäsning på flaska. De använder Champagnedruvor som chardonnay, pinot noir och pinot blanc.

TrentoDoc

I Trentino görs eleganta mousserande viner på klassiskt vis med en andra jäsning på flaska. Även här används champagneinspirerade druvor som pinot noir och chardonnay.

Vinodlingarna ligger på hög höjd vilket ger bra syra och friskhet i vinerna. Ferrarivinet har inget med bilmärket att göra, men är väl värt att prova.

Alta Langa Piemonte

Distriktet är mest känt för barolo och barbaresco-viner, men det finns faktiskt mousserande viner som är värda att prova. Det mousserande vinet kallas Alta Langa och är lagrade i flera år. Vinerna är ganska exklusiva och dyrbara och kan kosta mer än en flaska champagne. Men faktum är att det mesta dricks upp av kännare i Italien.

Oltrepo Pavese Metodo

Ett vin som görs i Lombardien och till stor del avnänds Pinot Noir. Vinerna görs enligt den traditionella Champagne-meotden där den sista jäsningen sker på flaska.

Lambrusco

Lambrusco är både namnet på regionen och på en röd druva. Och det finns faktiskt ett lätt mousserande vin gjord på röda Lambruscodruvor. Många tycker att det passar bra till hamburgare. Vinet håller en låg alkoholhalt på endast sex procent. Lambrusco kan vara allt från torr till söt och gemensamt för vinerna är att de alltid är pärlande, alltså att de har lite kolsyra.

Asti Spumante

Vinet görs med Muscat-druvar och är ett ganska sätt mousserande vin som passar bra som sällskapsvin. Det doftar av päron, honung och nektarin och passar ofta väldigt bra ihop med söta desserter som chokladmousse och vit choklad. Asti Spumante har ett lite tveksamt rykte men kan med sin låga alkoholhalt många gånger vara ett trevligt alternativ till cider.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Godis-bubblet som gjort succé i Sverige

Ice Pear Skumpa och Crushed Pineapple Skumpa gjorde succé förra sommaren. Nu är ”godis-bubblet” tillbaka i Systembolagets fasta sortiment. – Mousserande viner med smak är något som växer..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer