HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina med sina 1,3 miljarder människor.

Att säga att trenden har svängt till proseccons favör är väl decenniets understatement. För det är inte bara i Sverige bubbelvinet från Veneto gräver guld, även i den övriga västvärlden har det blivit favoritbubblet för många.

– Vi ser tydliga signaler på att vinet kommer att öka ytterligare, både i USA och den asiatiska marknaden, förklarar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största och viktigaste vinmässa.

Ytterligare indikationer på vinets framfart är att spanska cavagiganten Freixenet nyligen producerat prosecco, naturligtvis då i Veneto i Italien. Sverige är det första land den lanseras i för vidare export till andra starka marknader.

Bubblande succé

Alltså: Inte bara i Sverige utan även stora vinmarknader som USA och Kina har upptäckt det norditalienska, lätta bubbelvinet. Det vet man också på Astoria, en av Italiens ledande bubbelproducenter.

– Sverige är en viktig marknad för oss. Det är över 15 år sedan vi här i Sverige lanserade vår prosecco La Robinia på Systembolaget, berättar Giorgia Polegato på proseccofirman Astoria.

Hon är nybakad vinmakare och ska så småningom ta över ansvaret för firman som idag hålls av hennes pappa Giorgio.

– Längre fram kommer jag att fokusera på övriga exportmarknaden, fortsätter hon.

Hon är inte ensam. Samtidigt som försäljningen går som tåget, uppstår ett annat problem: tillgången, i synnerhet vad gäller bubbel under sommarsäsongen.

Nu kommer även nya siffror som säger att proseccoförsäljningen gått om champagneförsäljningen världen över. Imponerande bara det!

Bästa proseccon just nu

Sötaktig i doft med inslag av persika, aprikos i fint balanserad stil. I smak lätt fruktsöt, inslag av tropiska frukter, skumbanan, liten återkommande vaniljsötma. Passar perfekt som aperitif eller till en toast skagen.
750 ml - 11.00% -
129.00 kr

Päron, honung, frisk i doft med fruktiga inslag. I smak aningen bitter ton, gröna äpplen, päron i balanserad, ursprungstypisk stil. Utmärkt till grillade skaldjur med en gnutta citron, serveras med wasabimajonnäs.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
89 kr

Fruktig, päron, lättsam doft, fin balans i välbalanserad, lättsam stil. Päron, äpple i smak, mycket fruktig med liten sötaktig ton i ganska proseccotypisk stil. Serveras med fördel till tunt uppskuren parmaskinka och andra charkuterier med lätt sälta.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
99 kr

Angenäm doft med fruktiga inslag, äpplen, lite citrus, zest, granatäpplen i närmast komplex stil. I smak är vinet friskt med försiktigt sötaktigt inslag, toner av nektarin, vita päron och en bra balans med relativt kort eftersmak. Förträfflig till snittar på kallrökt lax på smörstekt surdegsbröd.
750 ml - 11% -
149 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa