HEM

Aktuellt

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina med sina 1,3 miljarder människor.

Att säga att trenden har svängt till proseccons favör är väl decenniets understatement. För det är inte bara i Sverige bubbelvinet från Veneto gräver guld, även i den övriga västvärlden har det blivit favoritbubblet för många.

– Vi ser tydliga signaler på att vinet kommer att öka ytterligare, både i USA och den asiatiska marknaden, förklarar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största och viktigaste vinmässa.

Ytterligare indikationer på vinets framfart är att spanska cavagiganten Freixenet nyligen producerat prosecco, naturligtvis då i Veneto i Italien. Sverige är det första land den lanseras i för vidare export till andra starka marknader.

Bubblande succé

Alltså: Inte bara i Sverige utan även stora vinmarknader som USA och Kina har upptäckt det norditalienska, lätta bubbelvinet. Det vet man också på Astoria, en av Italiens ledande bubbelproducenter.

– Sverige är en viktig marknad för oss. Det är över 15 år sedan vi här i Sverige lanserade vår prosecco La Robinia på Systembolaget, berättar Giorgia Polegato på proseccofirman Astoria.

Hon är nybakad vinmakare och ska så småningom ta över ansvaret för firman som idag hålls av hennes pappa Giorgio.

– Längre fram kommer jag att fokusera på övriga exportmarknaden, fortsätter hon.

Hon är inte ensam. Samtidigt som försäljningen går som tåget, uppstår ett annat problem: tillgången, i synnerhet vad gäller bubbel under sommarsäsongen.

Nu kommer även nya siffror som säger att proseccoförsäljningen gått om champagneförsäljningen världen över. Imponerande bara det!

Bästa proseccon just nu

Glam Prosecco Extra Brut
Glam Prosecco Extra Brut
Sötaktig i doft med inslag av persika, aprikos i fint balanserad stil. I smak lätt fruktsöt, inslag av tropiska frukter, skumbanan, liten återkommande vaniljsötma. Passar perfekt som aperitif eller till en toast skagen.
750 ml - 11.00% -
129.00 kr

Ecoltura Prosecco
Ecoltura Prosecco
Päron, honung, frisk i doft med fruktiga inslag. I smak aningen bitter ton, gröna äpplen, päron i balanserad, ursprungstypisk stil. Utmärkt till grillade skaldjur med en gnutta citron, serveras med wasabimajonnäs.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
89 kr

La Marca Prosecco Blue Label
La Marca Prosecco Blue Label
Fruktig, päron, lättsam doft, fin balans i välbalanserad, lättsam stil. Päron, äpple i smak, mycket fruktig med liten sötaktig ton i ganska proseccotypisk stil. Serveras med fördel till tunt uppskuren parmaskinka och andra charkuterier med lätt sälta.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
139 kr

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore
Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore
Angenäm doft med fruktiga inslag, äpplen, lite citrus, zest, granatäpplen i närmast komplex stil. I smak är vinet friskt med försiktigt sötaktigt inslag, toner av nektarin, vita päron och en bra balans med relativt kort eftersmak. Förträfflig till snittar på kallrökt lax på smörstekt surdegsbröd.
750 ml - 11% -
149 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Snyggare prosecco – tack vare bildesignern

Lika gott innehåll som förut, men i ny förpackning. Här är Zonins Prosecco 1821, som är designad av Pininfarina, en av Italiens mest kända formgivare av bilar. – Vi är otroligt glada över att kunna ..

Läs mer
Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Att skåla in det nya året med mousserande vin är inte direkt någon nyhet. Därför är det kul att testa något nytt. Vi har valt ut fem nyheter från fem olika länder – vilket bubbel väljer du att fira ..

Läs mer