HEM

Aktuellt

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina med sina 1,3 miljarder människor.

Att säga att trenden har svängt till proseccons favör är väl decenniets understatement. För det är inte bara i Sverige bubbelvinet från Veneto gräver guld, även i den övriga västvärlden har det blivit favoritbubblet för många.

– Vi ser tydliga signaler på att vinet kommer att öka ytterligare, både i USA och den asiatiska marknaden, förklarar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största och viktigaste vinmässa.

Ytterligare indikationer på vinets framfart är att spanska cavagiganten Freixenet nyligen producerat prosecco, naturligtvis då i Veneto i Italien. Sverige är det första land den lanseras i för vidare export till andra starka marknader.

Bubblande succé

Alltså: Inte bara i Sverige utan även stora vinmarknader som USA och Kina har upptäckt det norditalienska, lätta bubbelvinet. Det vet man också på Astoria, en av Italiens ledande bubbelproducenter.

– Sverige är en viktig marknad för oss. Det är över 15 år sedan vi här i Sverige lanserade vår prosecco La Robinia på Systembolaget, berättar Giorgia Polegato på proseccofirman Astoria.

Hon är nybakad vinmakare och ska så småningom ta över ansvaret för firman som idag hålls av hennes pappa Giorgio.

– Längre fram kommer jag att fokusera på övriga exportmarknaden, fortsätter hon.

Hon är inte ensam. Samtidigt som försäljningen går som tåget, uppstår ett annat problem: tillgången, i synnerhet vad gäller bubbel under sommarsäsongen.

Nu kommer även nya siffror som säger att proseccoförsäljningen gått om champagneförsäljningen världen över. Imponerande bara det!

Bästa proseccon just nu

Glam Prosecco Extra Brut
Glam Prosecco Extra Brut
Sötaktig i doft med inslag av persika, aprikos i fint balanserad stil. I smak lätt fruktsöt, inslag av tropiska frukter, skumbanan, liten återkommande vaniljsötma. Passar perfekt som aperitif eller till en toast skagen.
750 ml - 11.00% -
129.00 kr

Ecoltura Prosecco
Ecoltura Prosecco
Päron, honung, frisk i doft med fruktiga inslag. I smak aningen bitter ton, gröna äpplen, päron i balanserad, ursprungstypisk stil. Utmärkt till grillade skaldjur med en gnutta citron, serveras med wasabimajonnäs.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.6 g per 100 ml
89 kr

La Marca Prosecco Blue Label
La Marca Prosecco Blue Label
Fruktig, päron, lättsam doft, fin balans i välbalanserad, lättsam stil. Päron, äpple i smak, mycket fruktig med liten sötaktig ton i ganska proseccotypisk stil. Serveras med fördel till tunt uppskuren parmaskinka och andra charkuterier med lätt sälta.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
109 kr

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore
Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore
Angenäm doft med fruktiga inslag, äpplen, lite citrus, zest, granatäpplen i närmast komplex stil. I smak är vinet friskt med försiktigt sötaktigt inslag, toner av nektarin, vita päron och en bra balans med relativt kort eftersmak. Förträfflig till snittar på kallrökt lax på smörstekt surdegsbröd.
750 ml - 11% -
149 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Fira in årets mellofinal med bubbliga kändisviner

Lördag den 11 mars är som julafton, åtminstone för vissa. Hur som helst blir Melodifestivalens grande finale roligare när glasen är fyllda med spännande kändisviner. Vi tycker att bubbel passar bäst..

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Okända italienska bubblet – lika bra som champ..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser...

Läs mer
Sju riktigt bra vita viner från Italien

Sju riktigt bra vita viner från Italien

Vem sa att Italien bara kan göra rött vin? Nej, det vita framstår i sin mångfald som riktigt, riktigt spännande. Vinguiden har vaskat fram sju mycket intressanta kvalitetsviner från apenninska halvö..

Läs mer
5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

5 italienska viner våren 2019 – under 100 kron..

Nu kommer italiens producenter med ännu fler bra viner lagom till våren. Viner som passar till alla måltider och vårens fester. Är det någonting italienarna är bra på är det att förpacka sitt land s..

Läs mer
Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer