HEM

Aktuellt

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO.
– Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV.

Född i Italien och uppväxt i Stockholm. Så beskrivs den nya spännande proseccon som faktiskt tagits fram av svenskar i modebranschen. AVAVAV Firenze är i grunden ett modevarumärke, grundat av modeveteranerna Adam Och Linda Friberg och deras idé är att minimera svinn och minska kostnaden genom att tänka annorlunda när kläder produceras.

Men sen föddes även idén om att ta fram en unik Prosecco i samarbete med importören Vinkollektivet och sommelieren Carl-Johan Troedsson. ”Född i Italien och uppväxt i Stockholm” var beskrivningen av den extra torra och bubblande drycken när den lanserades dagen före julafton i fjol.

– Det är en fantastisk dryck, så vi hoppas att den passar i Systembolagets ordinarie sortiment snart, säger Emma Fallman. För det första är det ett bra pris och flaskan är så snygg, så den är den ultimata presenten när man går på middag. Och den passar klädmärket som handen i handsken.

AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
Fräsch och krispig med smak av äpple, bröd och vita blommor.

Perfekt som aperitif eller till fisk och skaldjur.

750 ml - 11% -
119 kr

Proseccon hann faktiskt kamma vinsten på Sommelier Award 2019 och har redan utnämnts till ett av årets 50 bästa mousserande viner av Wine Pleasures.

– Fantastiskt värde för 119 kronor, är ett omdöme från Hans Weinefalk, chefsommelier på restaurang Arnolds i Stockholm. Otroligt roligt med beröm, konstaterar Emma Fallman. Och det kanske betyder att det finns en lucka att fylla eftersom svenskar lärt sig älska Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Grumligt mousserande vin, finns det?

Grumligt mousserande vin, finns det?

Skulle du kunna tänka dig att dricka grumligt gulaktigt mousserande vin? Nu har du chansen att prova Costadilla 330 SLM som tillfälligt dyker upp i beställningssortimentet. Vinet är gjort på prosecc..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco? Efter en tillfällig ..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer