HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO.
– Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV.

Född i Italien och uppväxt i Stockholm. Så beskrivs den nya spännande proseccon som faktiskt tagits fram av svenskar i modebranschen. AVAVAV Firenze är i grunden ett modevarumärke, grundat av modeveteranerna Adam Och Linda Friberg och deras idé är att minimera svinn och minska kostnaden genom att tänka annorlunda när kläder produceras.

Men sen föddes även idén om att ta fram en unik Prosecco i samarbete med importören Vinkollektivet och sommelieren Carl-Johan Troedsson. ”Född i Italien och uppväxt i Stockholm” var beskrivningen av den extra torra och bubblande drycken när den lanserades dagen före julafton i fjol.

– Det är en fantastisk dryck, så vi hoppas att den passar i Systembolagets ordinarie sortiment snart, säger Emma Fallman. För det första är det ett bra pris och flaskan är så snygg, så den är den ultimata presenten när man går på middag. Och den passar klädmärket som handen i handsken.

AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
Fräsch och krispig med smak av äpple, bröd och vita blommor.

Perfekt som aperitif eller till fisk och skaldjur.

750 ml - 11% -
119 kr

Proseccon hann faktiskt kamma vinsten på Sommelier Award 2019 och har redan utnämnts till ett av årets 50 bästa mousserande viner av Wine Pleasures.

– Fantastiskt värde för 119 kronor, är ett omdöme från Hans Weinefalk, chefsommelier på restaurang Arnolds i Stockholm. Otroligt roligt med beröm, konstaterar Emma Fallman. Och det kanske betyder att det finns en lucka att fylla eftersom svenskar lärt sig älska Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat. Viking Lines nya stolthet Glo..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer