HEM

Aktuellt

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO.
– Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV.

Född i Italien och uppväxt i Stockholm. Så beskrivs den nya spännande proseccon som faktiskt tagits fram av svenskar i modebranschen. AVAVAV Firenze är i grunden ett modevarumärke, grundat av modeveteranerna Adam Och Linda Friberg och deras idé är att minimera svinn och minska kostnaden genom att tänka annorlunda när kläder produceras.

Men sen föddes även idén om att ta fram en unik Prosecco i samarbete med importören Vinkollektivet och sommelieren Carl-Johan Troedsson. ”Född i Italien och uppväxt i Stockholm” var beskrivningen av den extra torra och bubblande drycken när den lanserades dagen före julafton i fjol.

– Det är en fantastisk dryck, så vi hoppas att den passar i Systembolagets ordinarie sortiment snart, säger Emma Fallman. För det första är det ett bra pris och flaskan är så snygg, så den är den ultimata presenten när man går på middag. Och den passar klädmärket som handen i handsken.

AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
AVAVAVINO Prosecco Extra Dry
Fräsch och krispig med smak av äpple, bröd och vita blommor.

Perfekt som aperitif eller till fisk och skaldjur.

750 ml - 11% -
119 kr

Proseccon hann faktiskt kamma vinsten på Sommelier Award 2019 och har redan utnämnts till ett av årets 50 bästa mousserande viner av Wine Pleasures.

– Fantastiskt värde för 119 kronor, är ett omdöme från Hans Weinefalk, chefsommelier på restaurang Arnolds i Stockholm. Otroligt roligt med beröm, konstaterar Emma Fallman. Och det kanske betyder att det finns en lucka att fylla eftersom svenskar lärt sig älska Prosecco.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Prisvinnande svenska viner – som du bara måste prova..

Prisvinnande svenska viner – som du bara måste prova..

På kort tid har Sverige gått från att vara lekmän inom vinproduktion, till att vinna stora internationella utmärkelser. Därför har vi plockat ut några riktigt uppseendeväckande och dekorerade viner ..

Läs mer
Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra. – Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite min..

Läs mer
”Adeln och kungligheter var konstant berusade”

”Adeln och kungligheter var konstant berusade”

Den 6 juni firade Sverige att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung av Sverige och därmed gjorde Sverige självständigt. Vi har pratat med gourmanden och historikern Edward Blom om vad fo..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer