HEM

”En vinupplevelse utöver det vanliga”

En stor vinupplevelse till överkomligt pris. Så kan man beskriva Castelforte Amarone della Valpolicella från 2015.
– För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt, om inte omöjligt, att hitta en bättre Amarone på Systembolaget för samma pris, säger Åsa Neumann, brand manager på den svenska marknaden för Castelforte.

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare och ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och big business. Och vi svenskar har verkligen tagit amarone till våra hjärtan de senaste tio åren. Men kostar det så smakar det, och en bra amarone är inget man dricker varje helg till middagen. Men så har vi nykomlingen Castelforte Amarone della Valpolicella på Systembolaget.

– Castelforte och Cantine Riondo går med stolta steg mot strömmen och målet har alltid varit att erbjuda stora vinupplevelser till överkomliga priser oavsett valör. Nyckeln till framgångarna heter noggrant urval och rigorös metodik, berättar Åsa Neumann, brand manager på den svenska marknaden för Castelforte.

– För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt om inte omöjligt att hitta en bättre Amarone på Systembolaget för samma pris, säger Åsa Neumann.

Ett kooperativ av totalt 2.200 vinodlare ledda av vinmakaren Giorgio Marchiotto har jobbat hårt för att förädla odlarnas skördar till välsmakande perfektion. Castelforte Amarone Riserva är kronjuvelen i produktionen. Druvorna kommer från tre av Valpolicellas bästa odlingslägen öster om Verona. Vingårdarna skiljer sig åt i t ex jordmån, höjd över havet och antal soltimmar och det ger det slutliga vinet en komplexitet.

– Endast de bästa vingårdsplatserna utses för produktion av våra Amarone-viner, berättar chefsvinmakaren Giorgio Marchiotto. När skörden börjar väljs de handplockade klasarna och eventuella skadade druvor tas bort för hand.

Klasarna läggs i grunda plastlådor och staplas i stora torkrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, kallad ”fruttai”. Torkningstiden är ca åtta veckor upp till 12. Nästa steg är att druvorna krossas och en långsam jäsning sker i rostfria tankar med en metod där druvmusten sakta pumpas runt för att extrahera alla smakämnen.

– Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt, men utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision, säger Åsa Neumann.

Russinfrukt följs av en lätt kryddighet och toner av tobak. Smaken kan beskrivas som mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller. Årgång 2015 anses vara en av de absolut bästa. Bra vädermässiga förutsättningar ända fram till skörd har resulterat i ovanligt bra druvor. Lagom mycket regn under våren följdes av långa soliga dagar med regelbundna regnskurar.

Castelforte Amarone Riserva

Castelforte Amarone Riserva 2015

Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller.

Endast 15 000 flaskor är producerade och varje flaska är numrerad. Den svenska marknaden tilldelas 3.500 flaskor.
Art.nr: 73567 - Pris: 299 kr


Du kanske även vill läsa dessa