HEM

Aktuellt

”En vinupplevelse utöver det vanliga”

En stor vinupplevelse till överkomligt pris. Så kan man beskriva Castelforte Amarone della Valpolicella från 2015.
– För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt, om inte omöjligt, att hitta en bättre Amarone på Systembolaget för samma pris, säger Åsa Neumann, brand manager på den svenska marknaden för Castelforte.

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare och ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet, tradition och big business. Och vi svenskar har verkligen tagit amarone till våra hjärtan de senaste tio åren. Men kostar det så smakar det, och en bra amarone är inget man dricker varje helg till middagen. Men så har vi nykomlingen Castelforte Amarone della Valpolicella på Systembolaget.

– Castelforte och Cantine Riondo går med stolta steg mot strömmen och målet har alltid varit att erbjuda stora vinupplevelser till överkomliga priser oavsett valör. Nyckeln till framgångarna heter noggrant urval och rigorös metodik, berättar Åsa Neumann, brand manager på den svenska marknaden för Castelforte.

– För endast 299 kronor vågar vi påstå att det är svårt om inte omöjligt att hitta en bättre Amarone på Systembolaget för samma pris, säger Åsa Neumann.

Ett kooperativ av totalt 2.200 vinodlare ledda av vinmakaren Giorgio Marchiotto har jobbat hårt för att förädla odlarnas skördar till välsmakande perfektion. Castelforte Amarone Riserva är kronjuvelen i produktionen. Druvorna kommer från tre av Valpolicellas bästa odlingslägen öster om Verona. Vingårdarna skiljer sig åt i t ex jordmån, höjd över havet och antal soltimmar och det ger det slutliga vinet en komplexitet.

– Endast de bästa vingårdsplatserna utses för produktion av våra Amarone-viner, berättar chefsvinmakaren Giorgio Marchiotto. När skörden börjar väljs de handplockade klasarna och eventuella skadade druvor tas bort för hand.

Klasarna läggs i grunda plastlådor och staplas i stora torkrum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, kallad ”fruttai”. Torkningstiden är ca åtta veckor upp till 12. Nästa steg är att druvorna krossas och en långsam jäsning sker i rostfria tankar med en metod där druvmusten sakta pumpas runt för att extrahera alla smakämnen.

– Som etiketten indikerar är vinet sammetslent och kraftfullt, men utan att bli svulstigt och pompöst. Här har vinmakare Marchiotto kalibrerat förhållandet mellan frukt och syra med precision, säger Åsa Neumann.

Russinfrukt följs av en lätt kryddighet och toner av tobak. Smaken kan beskrivas som mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller. Årgång 2015 anses vara en av de absolut bästa. Bra vädermässiga förutsättningar ända fram till skörd har resulterat i ovanligt bra druvor. Lagom mycket regn under våren följdes av långa soliga dagar med regelbundna regnskurar.

Casalforte Amarone Riserva
2016
Casalforte Amarone Riserva
Russinfrukt följs harmoniskt av en lätt kryddighet och fina toner av tobak. Smaken är mjuk med runda vaniljtoner och en len bärighet med drag åt mogna moreller.

Endast 15 000 flaskor är producerade och varje flaska är numrerad. Den svenska marknaden tilldelas 3.500 flaskor.
750 ml - 15.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
499 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Italien från norr till söder – vad vet du om världen..

Italien från norr till söder – vad vet du om världen..

Den 2 juni firas Italiens nationaldag. Det var nämligen det datumet 1946 som landet röstade ja till att gå över från monarki till republik. Dagen kallas därför också ”La Festa della Repubblica Itali..

Läs mer
Tio riktigt bra italienska viner

Tio riktigt bra italienska viner

Italien visar att det knappast är en tillfällighet att landet dominerar den svenska rödvinsscenen. Vinguiden har provat åtskilligt italienskt och imponeras över både mångfald och kvalitet. Vi har pl..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer