HEM

Aktuellt

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fram tre skojiga lekar, som givetvis har en dryckestwist.

1. Gissa dyraste vinet

Vinprovningar är ju alltid trevliga tillställningar, men du tänker kanske att de inte är så festliga? Då har du bara missat att ge det hela en tävlingsaspekt.

Det krävs lite förberedelser med att skaffa vin och se till att hålla flaskorna gömda för deltagarna. Men sedan är det bara att hälla upp vinet i lämpliga glas, dela in i lag och låta varje lag rangordna vinerna i exempelvis prisordning, åldersordning eller vilka länder de kommer ifrån.

Är deltagarna mindre erfarna vinprovare går det att berätta vilka summor, åldrar eller länder som ska kopplas till vinerna.

Utöver att det ofta får igång en hel del samtal under själva provningen, blir det även roligt att efteråt diskutera hur man kom fram till sina svar.

2. Blanda bästa drinken och kom på en historia

Liksom för ovanstående tävling är detta något som passar väl att göra i lag. Varje lag får 15 minuter på sig att komponera en drink med saker som finns tillgängliga i närheten (kylskåpet, skafferiet, trädgårdslandet etc.).

Utöver att komponera en drink måste laget också komma på ett bra namn samt skapa en historia för drinken.

Ofta brukar lagen ta det lugnt i början, för att sedan få väldigt bråttom i slutet när det gäller att få ihop alla delar till en fungerande helhet.

Förhoppningsvis skapas några nya toppendrinkar, som kan få följa med under resten av festen. Om inte annat brukar det bli vilda och fantasifulla historier som ofta förklarar både drinkarnas namn och ursprung.

3. Öppna flaskan

I denna lek läggs ett antal olika verktyg och liknande fram på ett bord. Det kan exempelvis vara gummihammare, sko, morakniv, en bit snöre, ett stearinljus etc. Ju fler saker desto roligare.

Varje lag får välja två verktyg, utan att veta vad de ska användas till. Därefter får varje lag en vinflaska med kork, och får i uppgift att öppna flaskan utan att förstöra innehållet (ej krossa flaskan). Minst ett av verktygen måste användas för att få upp flaskan.

Vinnaren är den som snabbast får upp flaskan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Effektfull is till halloweenfesten

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter. Torris elle..

Läs mer
4 goda och fräscha brunchdrinkar

4 goda och fräscha brunchdrinkar

Ägg florentine, grillad avokadotoast eller varm havregrynsgröt. Om det är något du bör längta till så är det brunchen och allt det goda man kan äta efter en lång och härlig sovmorgon. Men brunchen m..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer
Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Somriga drycker till picknicken – som också är lätta..

Nu stundar sommarens första picknick. Men varför hörs det vare sig kling, klang eller kras inifrån den fullpackade picknickkorgen? Svalkande drycker på burk och pet-flaska är ett klimatsmart alterna..

Läs mer
Så drack svenskarna på semestern

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet. – De flesta k..

Läs mer
Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Även om du avstår från alkohol kan du njuta av en sommardrink. Bartendern Calle Olson tipsar om några mocktails-recept gjorda på underbara, svenska råvaror. – Vi har så otroligt många, fina rå..

Läs mer