HEM

Aktuellt

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att experimentera med dessa simpla drinkar och lyxa till dina hemmagroggar. Här har vi samlat våra bästa tips för att ta ditt groggblandande till nästa nivå.

1.Testa olika spritsorter

Det vanligaste när man blandar en grogg är att ta en enkel spritbas såsom whisky, vodka, gin, tequila eller rom. Men det finns massor av andra spritsorter som också förtjänar att få ta plats i din grogg. Varför inte testa en brasiliansk cachaca, eller lite italiensk grappa? Det finns även en uppsjö av smaksatta spritsorter såsom hjortronlikör, svartvinbärsvin eller vodka smaksatt med chili.

2. Prova finare spritsorter

Utöver att testa olika smaksatta spritsorter kan du även se vad som händer om du väljer en finare spritbas. Se hur din rom och cola blir med en lagrad rom, eller gör en grogg med fruktsoda och single malt whisky? Idag finns även ett enormt utbud av högkvalitativa gin- och vodkasorter från svenska tillverkare. Prova gärna en gin från Hernö Gin i din GT, eller en potatisvodka från Bergslagens Destilleri till din screwdriver.

3. Variera groggvirket

Din spritbas måste givetvis blandas ut med något alkoholfritt, ofta läsk av något slag. De vanliga typerna av groggvirke inkluderar cola, tonic och Sprite, men det finns ju många fler läsksorter att prova. Testa hallonsoda, eller någon av alla smaksatta bubbelvatten som finns idag. Du kan även testa hur slutresultatet blir när du blandar din sprit med olika sorters juice eller saft. I många fall kan du få en smakrik och läskande grogg som passar för ljumma sensommarkvällar.

4. Piffa till groggen med garnering

I själva groggen får det bara finnas två ingredienser, annars klassas den som en drink. Men det finns ingen begränsning i vad du garnerar groggen med. Att sätta en limeklyfta på kanten kan tyckas enkelt och självklart i många fall, men du kan också spetsa till groggen med ett par röda cocktailbär, en bit apelsin eller en ananasskiva att sätta på kanten. Vill du göra det extra festligt kan du fästa en bit skalad banan på kanten, sätta i ett tomtebloss och tända på. Garanterat en stämningshöjare till en annars relativt oansenlig drink.

Med dessa enkla tips hoppas vi du hittar nya spännande sätt att göra groggen till en innovativ och rolig upplevelse som lämpar sig för flera olika tillfällen. Bjud över några vänner och be alla ta med sig något kul eller kreativt att ha till groggen och se vilka innovativa smakkombinationer ni kan skapa. Mycket nöje!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
Bella Porcile tipsar: 5 blommor att ha i drinken

Bella Porcile tipsar: 5 blommor att ha i drinken

Bella Porcile har skrivit boken ”Vilda Drinkar” med massor av spännande ingredienser från naturen. Hon är också en mycket populär drinkblandande expert på vår systersajt Cocktailguiden. Så här i som..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Sveriges bästa Gin & tonic är korad

Sveriges bästa Gin & tonic är korad

I början av september genomfördes finalen i tävlingen “Sveriges Bästa Gin & Tonic”. Av de sex finalisterna korades bartendern Anton Petersson till vinnare i bartenderkategorin och läraren Mårten..

Läs mer
Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Kvicksilvret håller sig runt 30 grader – då gäller det att försöka svalka sig. Här är recepten på 5 riktiga vinnardrinkar som kyler ner dig i hettan. Vad sägs om en Prosecco Slushie med jordgu..

Läs mer
4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

Högtryck och värme är på väg att skölja över Sverige. Då kanske du vill förbereda dig på svalkande drinkar? Här ger vi recepten på såväl klassiker som mindre kända bubbeldrinkar. Alla har en sak gem..

Läs mer