HEM

Aktuellt

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att experimentera med dessa simpla drinkar och lyxa till dina hemmagroggar. Här har vi samlat våra bästa tips för att ta ditt groggblandande till nästa nivå.

1.Testa olika spritsorter

Det vanligaste när man blandar en grogg är att ta en enkel spritbas såsom whisky, vodka, gin, tequila eller rom. Men det finns massor av andra spritsorter som också förtjänar att få ta plats i din grogg. Varför inte testa en brasiliansk cachaca, eller lite italiensk grappa? Det finns även en uppsjö av smaksatta spritsorter såsom hjortronlikör, svartvinbärsvin eller vodka smaksatt med chili.

2. Prova finare spritsorter

Utöver att testa olika smaksatta spritsorter kan du även se vad som händer om du väljer en finare spritbas. Se hur din rom och cola blir med en lagrad rom, eller gör en grogg med fruktsoda och single malt whisky? Idag finns även ett enormt utbud av högkvalitativa gin- och vodkasorter från svenska tillverkare. Prova gärna en gin från Hernö Gin i din GT, eller en potatisvodka från Bergslagens Destilleri till din screwdriver.

3. Variera groggvirket

Din spritbas måste givetvis blandas ut med något alkoholfritt, ofta läsk av något slag. De vanliga typerna av groggvirke inkluderar cola, tonic och Sprite, men det finns ju många fler läsksorter att prova. Testa hallonsoda, eller någon av alla smaksatta bubbelvatten som finns idag. Du kan även testa hur slutresultatet blir när du blandar din sprit med olika sorters juice eller saft. I många fall kan du få en smakrik och läskande grogg som passar för ljumma sensommarkvällar.

4. Piffa till groggen med garnering

I själva groggen får det bara finnas två ingredienser, annars klassas den som en drink. Men det finns ingen begränsning i vad du garnerar groggen med. Att sätta en limeklyfta på kanten kan tyckas enkelt och självklart i många fall, men du kan också spetsa till groggen med ett par röda cocktailbär, en bit apelsin eller en ananasskiva att sätta på kanten. Vill du göra det extra festligt kan du fästa en bit skalad banan på kanten, sätta i ett tomtebloss och tända på. Garanterat en stämningshöjare till en annars relativt oansenlig drink.

Med dessa enkla tips hoppas vi du hittar nya spännande sätt att göra groggen till en innovativ och rolig upplevelse som lämpar sig för flera olika tillfällen. Bjud över några vänner och be alla ta med sig något kul eller kreativt att ha till groggen och se vilka innovativa smakkombinationer ni kan skapa. Mycket nöje!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
Drinkar på lingon och blåbär – recepten som gör succ..

Drinkar på lingon och blåbär – recepten som gör succ..

Efter den blöta sommaren är skogarna fulla med lingon och blåbär. Men vad ska du göra med frukterna från dina skogspromenader? Förutom sylt finns det massor av spännande saker som dessa färgglada oc..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer
5 likördrinkar som överraskar – att blanda till helg..

5 likördrinkar som överraskar – att blanda till helg..

Känner du igen likördrinkarna Rosa Pantern och White Russian? Nu är det dags att testa något nytt. Vi ger dig fem recept på överraskande goda likördrinkar du kanske aldrig har hört talas om – men al..

Läs mer
4 goda och fräscha brunchdrinkar

4 goda och fräscha brunchdrinkar

Ägg florentine, grillad avokadotoast eller varm havregrynsgröt. Om det är något du bör längta till så är det brunchen och allt det goda man kan äta efter en lång och härlig sovmorgon. Men brunchen m..

Läs mer