HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Drygt 50 år gammal champagne till salu

Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon?

Systembolaget har arrangerat dryckesauktioner sedan 2004 och numera görs det i samarbete med Bukowskis auktionshus. Samlare och entusiaster kan köpa och sälja sällsynta dyrgripar med ett enkelt knapptryck på datorn. För många är det en unik chans att hitta ett vin eller en spritdryck från en äldre, specifik årgång. För visst skulle du vara sugen på några riktigt fina årgångschampagner om du hade några tusenlappar över?

På auktionen säljs bland annat en Dom Pérignon från 1969, just nu är priset 2.500 kr. Det är visserligen sex dagar kvar innan auktionen är slut, men vore ett fynd att få flaskan till ett sånt pris eftersom den årgången ofta sålts för mer än 7000 kr. Champagnen kommer från ett år då det var uselt väder i Frankrike. ”Skörden kom sent 1969 efter opålitliga temperaturer hela året. Men tack och lov kom solen och värmen i september så att druvorna kunde börja plockas den 1 oktober”, skriver Dom Perignon.

Champagnen beskrivs som ”komplex och med nyanser av bitter choklad, stenfrukter och citrus. Det finns även undertoner av karamell.” Och det dröjde många år innan champagnen nådde rätt struktur och smak. Nu – 51 år senare – får man förmoda att den har lagrat färdigt.

Två andra intressanta champagner är Gonet Blanc des Blancs, från 1966 och 1985, som förvarats exemplariskt i 12 grader, i en privat källare. Champagne Gonets vindruvor kommer från vingårdar i Grand Cru-områden och har en lång och imponerande historia. År 1802 beslutade Charles Gonet att grunda sitt eget varumärke, och det blev starten för “Champagne Gonet.” I mitten på 1970-talet beslutade en av ättlingarna, Michel Gonet, att modernisera familjeföretaget och expanderade kraftigt de underjordiska tunnlar där champagnen lagras. Det gjorde märket internationellt erkänt och är åtråvärt bland samlare.

En Blanc des Blancs-champagne kan vara en blandning av någon av de fyra vita druvsorterna som erkänns i AOC eller tillverkas av endast en av dem. Det kan också vara en blandning av olika år, eller från ett år.

Vinets värde behålls bäst om det förvaras i sin originalkartong, som helst ska vara obruten. De riktiga samlarvinerna förlorar 10-20 procent i värde om lådan är annan än originalet. För hög luftfuktighet kan skada etiketten genom att den möglar. Det är dock inget som påverkar kvaliteten på vin, tvärtom kan det vara ett tecken på att vinet förvarats väl. Däremot är en solblekt etikett inte positivt, då vinet troligen utsatts för direkt solljus.

Auktionen avslutas 11 maj. Följ den här >>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Den perfekta julklappen för champagneälskare

Efter lång väntan är den äntligen här! Riedel har i samarbete med Dom Pérignon tagit fram ett exklusivt champagneglas – designat för att optimera och framhäva de luxuösa vintagebubblorna. Det blir g..

Läs mer
Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Château Mouton Rothschild från 1991, Château Lafite från 1995 och Château Haut Brion från 1996. Det är bara några av de viner som The Winery Hotel lägger ut till försäljning. – Vissa årgångar är jus..

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Kocken & Vinet: Champagneklassiker plus bästa m..

Tilltugg, förrätt eller huvudrätt? Fredagskocken Mattias Larsson löser uppgiften.

Läs mer