HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor? 

1. Vindruvor är den mest odlade frukten i världen.

Det är stor skillnad på druvorna som används till vin och de du kan köpa i mataffären. Det finns ungefär 10 000 olika sorters vindruvor.

2. Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort.

I hela världen odlas mer än 713 000 tunnland Cabernet Sauvignon. Den mest planterade vita druvsorten är Airén, en mindre känd spansk druva. Det odlas cirka 625 000 tunnland Airén.

3. Ett ton druvor räcker till drygt 700 flaskor vin för en genomsnittlig vinsort.

4. De tre största vinproducenterna i världen är Frankrike, Spanien och Italien.

I Sverige är italienska viner de populäraste.

5. Innan vinflaskan uppfanns förvarades vin ofta i getskinnspåsar.

Den mörkgröna vinflaskan uppfanns på 1600-talet av Kenelm Digby.

6. Vin är väldigt rikt på antioxidanter.

Du måste dricka ungefär 7 glas apelsinjuice för att få i dig samma mängd antioxidanter som i ett glas vin. Fast då får du å andra sidan i dig 280 gånger mer socker än i ett glas vin.

7. Du bör inte lagra din vinflaska stående om den har naturkork.

Det kan orsaka att korken torkar eller krymper, samt att syre kan komma in i flaskan vilket gör att vinet oxiderar och försämras.

8. Om du dricker vin när du äter kronärtskockor ändrar det vinets smaker.

Kronärtskockor innehåller en kemikalie vid namn cynarin, som förändrar dina smaklökars sätt att känna smak. Även torra och sura viner får en söt smak. Kronärtskockor går bäst ihop med ett riktigt syrligt och torrt vitt vin som klarar smakförvandlingen.

9. Den äldsta bevarade vinflaskan kommer från Tyskland.

Den så kallade Speyerflaskan gjordes av romerska nybyggare mellan 325 och 350 e.Kr. Den hittades i en grav på 1800-talet tillsammans med andra flaskor, och var den enda som fortfarande är oöppnad. Du kan beskåda flaskan på Historiska museet i Pfalz i Speyer.

10. I Vietnam kan du beställa kobra-vin.

Du kommer då att bli serverad risvin blandat med färskt blod från en nyslaktad kobra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer