HEM

Aktuellt

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor? 

1. Vindruvor är den mest odlade frukten i världen.

Det är stor skillnad på druvorna som används till vin och de du kan köpa i mataffären. Det finns ungefär 10 000 olika sorters vindruvor.

2. Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort.

I hela världen odlas mer än 713 000 tunnland Cabernet Sauvignon. Den mest planterade vita druvsorten är Airén, en mindre känd spansk druva. Det odlas cirka 625 000 tunnland Airén.

3. Ett ton druvor räcker till drygt 700 flaskor vin för en genomsnittlig vinsort.

4. De tre största vinproducenterna i världen är Frankrike, Spanien och Italien.

I Sverige är italienska viner de populäraste.

5. Innan vinflaskan uppfanns förvarades vin ofta i getskinnspåsar.

Den mörkgröna vinflaskan uppfanns på 1600-talet av Kenelm Digby.

6. Vin är väldigt rikt på antioxidanter.

Du måste dricka ungefär 7 glas apelsinjuice för att få i dig samma mängd antioxidanter som i ett glas vin. Fast då får du å andra sidan i dig 280 gånger mer socker än i ett glas vin.

7. Du bör inte lagra din vinflaska stående om den har naturkork.

Det kan orsaka att korken torkar eller krymper, samt att syre kan komma in i flaskan vilket gör att vinet oxiderar och försämras.

8. Om du dricker vin när du äter kronärtskockor ändrar det vinets smaker.

Kronärtskockor innehåller en kemikalie vid namn cynarin, som förändrar dina smaklökars sätt att känna smak. Även torra och sura viner får en söt smak. Kronärtskockor går bäst ihop med ett riktigt syrligt och torrt vitt vin som klarar smakförvandlingen.

9. Den äldsta bevarade vinflaskan kommer från Tyskland.

Den så kallade Speyerflaskan gjordes av romerska nybyggare mellan 325 och 350 e.Kr. Den hittades i en grav på 1800-talet tillsammans med andra flaskor, och var den enda som fortfarande är oöppnad. Du kan beskåda flaskan på Historiska museet i Pfalz i Speyer.

10. I Vietnam kan du beställa kobra-vin.

Du kommer då att bli serverad risvin blandat med färskt blod från en nyslaktad kobra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer