HEM

Aktuellt

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor? 

1. Vindruvor är den mest odlade frukten i världen.

Det är stor skillnad på druvorna som används till vin och de du kan köpa i mataffären. Det finns ungefär 10 000 olika sorters vindruvor.

2. Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort.

I hela världen odlas mer än 713 000 tunnland Cabernet Sauvignon. Den mest planterade vita druvsorten är Airén, en mindre känd spansk druva. Det odlas cirka 625 000 tunnland Airén.

3. Ett ton druvor räcker till drygt 700 flaskor vin för en genomsnittlig vinsort.

4. De tre största vinproducenterna i världen är Frankrike, Spanien och Italien.

I Sverige är italienska viner de populäraste.

5. Innan vinflaskan uppfanns förvarades vin ofta i getskinnspåsar.

Den mörkgröna vinflaskan uppfanns på 1600-talet av Kenelm Digby.

6. Vin är väldigt rikt på antioxidanter.

Du måste dricka ungefär 7 glas apelsinjuice för att få i dig samma mängd antioxidanter som i ett glas vin. Fast då får du å andra sidan i dig 280 gånger mer socker än i ett glas vin.

7. Du bör inte lagra din vinflaska stående om den har naturkork.

Det kan orsaka att korken torkar eller krymper, samt att syre kan komma in i flaskan vilket gör att vinet oxiderar och försämras.

8. Om du dricker vin när du äter kronärtskockor ändrar det vinets smaker.

Kronärtskockor innehåller en kemikalie vid namn cynarin, som förändrar dina smaklökars sätt att känna smak. Även torra och sura viner får en söt smak. Kronärtskockor går bäst ihop med ett riktigt syrligt och torrt vitt vin som klarar smakförvandlingen.

9. Den äldsta bevarade vinflaskan kommer från Tyskland.

Den så kallade Speyerflaskan gjordes av romerska nybyggare mellan 325 och 350 e.Kr. Den hittades i en grav på 1800-talet tillsammans med andra flaskor, och var den enda som fortfarande är oöppnad. Du kan beskåda flaskan på Historiska museet i Pfalz i Speyer.

10. I Vietnam kan du beställa kobra-vin.

Du kommer då att bli serverad risvin blandat med färskt blod från en nyslaktad kobra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och ..

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum. Påsken är vår ..

Läs mer