HEM

Aktuellt

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin.

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga och har mjuk gräddig smak. Andra är hårda eller är mer smuliga i strukturen. Och vill du avnjuta ost till ett gott vin och få fram en himmelsk smaksensation är tumregeln enkel: ju starkare en ost är, desto fylligare vin kräver den.

Ett vitt vin med mycket syra passar utmärkt till feta och milda ostar och röda tungviktare som Amarone är gott till starkare ostar. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar – men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera.

Ett vanligt fel är dessutom att servera osten alltför kall. Då kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka därför fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.

Passande viner till ostbrickan:

Zingled out Zinfandel
Zingled out Zinfandel
Zingled Out Zinfandel är ett ypperligt matvin och särskilt till smakrika kötträtter av nöt, vilt och kyckling. Zingled Out går också mycket bra ihop med pasta, pizza och lagrade ostar! Serveras som bäst vid 16–18°C.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
104 kr

Passorone Appassimento
Passorone Appassimento
Passorone är ett mycket fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbär, plommon, färska örter, choklad och fat. Vinet är lagrat på stora ekfat i 6 månader vilket ger en elegant touch av choklad, kaffe och vanilj.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
99 kr

Saint Louis Pinot Noir
2022
Saint Louis Pinot Noir
Saint Louis PINOT NOIR är ett elegant och bärigt vin med en mjuk struktur och toner av björnbär, kryddor och choklad. Vinet passar utmärkt till säsongens alla måltider, såväl till vardag som till fest.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

Vilket vin passar till vilken ost?

Brie och camembert:
Smakrika och välgjorda, gärna lagrade men utan den bitterhet som kan komma smyga fram alltför lång lagring. Vitmögelostar hör definitivt hit, både brie och versionen från Normandie, camembert, är riktiga vänner till röda viner.

Parmesan:
Parmesan när den är bra är i en klass för sig själv. Det finns ingen annan hårdost som når upp till den smakprofil som en 30 – 36 månaders lagrad parmesan gör. Perfekt i sin umami-rika läckra sötma som balanseras av sälta och nötighet. Känns nästan för enkelt att säga Toscana till parmesan men å andra sidan känner de varandra sedan århundraden och trivs oerhört fint tillsammans.
Västerbottensost:
Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak. Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo.

Getostar:
Getost och Sauvignon Blanc är en vedertagen kombo. Men prova gärna lättare röda viner från Loire-dalen med örtiga toner och en skarp syra är perfekta kompisar till jordig och komplex getost. Större viner med inslag av frukt kanske kan låta som en bra match med getostarnas syrlighet, men i själva verket tenderar såna viner att ta över och dränka de i regel ganska milda getostarna.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
5 vintrender i höst – lila vinet hetast

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign. Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembola..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer