HEM

Aktuellt

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin.

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga och har mjuk gräddig smak. Andra är hårda eller är mer smuliga i strukturen. Och vill du avnjuta ost till ett gott vin och få fram en himmelsk smaksensation är tumregeln enkel: ju starkare en ost är, desto fylligare vin kräver den.

Ett vitt vin med mycket syra passar utmärkt till feta och milda ostar och röda tungviktare som Amarone är gott till starkare ostar. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar – men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera.

Ett vanligt fel är dessutom att servera osten alltför kall. Då kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka därför fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.

Passande viner till ostbrickan:

Zingled out Zinfandel
Zingled out Zinfandel
Zingled Out Zinfandel är ett ypperligt matvin och särskilt till smakrika kötträtter av nöt, vilt och kyckling. Zingled Out går också mycket bra ihop med pasta, pizza och lagrade ostar! Serveras som bäst vid 16–18°C.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
107 kr

Passorone Appassimento
Passorone Appassimento
Passorone är ett mycket fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbär, plommon, färska örter, choklad och fat. Vinet är lagrat på stora ekfat i 6 månader vilket ger en elegant touch av choklad, kaffe och vanilj.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
101 kr

Saint Louis Pinot Noir
2022
Saint Louis Pinot Noir
Saint Louis PINOT NOIR är ett elegant och bärigt vin med en mjuk struktur och toner av björnbär, kryddor och choklad. Vinet passar utmärkt till säsongens alla måltider, såväl till vardag som till fest.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
102 kr

FAKTA

Vilket vin passar till vilken ost?

Brie och camembert:
Smakrika och välgjorda, gärna lagrade men utan den bitterhet som kan komma smyga fram alltför lång lagring. Vitmögelostar hör definitivt hit, både brie och versionen från Normandie, camembert, är riktiga vänner till röda viner.

Parmesan:
Parmesan när den är bra är i en klass för sig själv. Det finns ingen annan hårdost som når upp till den smakprofil som en 30 – 36 månaders lagrad parmesan gör. Perfekt i sin umami-rika läckra sötma som balanseras av sälta och nötighet. Känns nästan för enkelt att säga Toscana till parmesan men å andra sidan känner de varandra sedan århundraden och trivs oerhört fint tillsammans.
Västerbottensost:
Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak. Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo.

Getostar:
Getost och Sauvignon Blanc är en vedertagen kombo. Men prova gärna lättare röda viner från Loire-dalen med örtiga toner och en skarp syra är perfekta kompisar till jordig och komplex getost. Större viner med inslag av frukt kanske kan låta som en bra match med getostarnas syrlighet, men i själva verket tenderar såna viner att ta över och dränka de i regel ganska milda getostarna.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda dr..

Läs mer
5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

5 inspirerande vinfilmer som alla borde se

För dig som älskar vin och film har vi här samlat en handfull fantastiska vinfilmer. På listan finns filmer som både lockar fram dina känslor och frestar smaklökarna. Passa på att njuta av vingårdar..

Läs mer
Quiz: Vilket vin är du?

Quiz: Vilket vin är du?

Om du är nyfiken på att få veta mer om dig själv och vilket vin som bäst representerar dig, ska du ta vår enkla och snabba vinquiz. Låt detta bli nästa snackis vid kaffeautomaten eller runt middagsb..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer