HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin.

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga och har mjuk gräddig smak. Andra är hårda eller är mer smuliga i strukturen. Och vill du avnjuta ost till ett gott vin och få fram en himmelsk smaksensation är tumregeln enkel: ju starkare en ost är, desto fylligare vin kräver den.

Ett vitt vin med mycket syra passar utmärkt till feta och milda ostar och röda tungviktare som Amarone är gott till starkare ostar. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar – men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera.

Ett vanligt fel är dessutom att servera osten alltför kall. Då kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka därför fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.

Passande viner till ostbrickan:

Zingled out Zinfandel
Zingled out Zinfandel
Zingled Out Zinfandel är ett ypperligt matvin och särskilt till smakrika kötträtter av nöt, vilt och kyckling. Zingled Out går också mycket bra ihop med pasta, pizza och lagrade ostar! Serveras som bäst vid 16–18°C.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr

Passorone Appassimento
Passorone Appassimento
Passorone är ett mycket fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbär, plommon, färska örter, choklad och fat. Vinet är lagrat på stora ekfat i 6 månader vilket ger en elegant touch av choklad, kaffe och vanilj.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
99 kr

Saint Louis Pinot Noir
2021
Saint Louis Pinot Noir
Saint Louis PINOT NOIR är ett elegant och bärigt vin med en mjuk struktur och toner av björnbär, kryddor och choklad. Vinet passar utmärkt till säsongens alla måltider, såväl till vardag som till fest.
1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

Vilket vin passar till vilken ost?

Brie och camembert:
Smakrika och välgjorda, gärna lagrade men utan den bitterhet som kan komma smyga fram alltför lång lagring. Vitmögelostar hör definitivt hit, både brie och versionen från Normandie, camembert, är riktiga vänner till röda viner.

Parmesan:
Parmesan när den är bra är i en klass för sig själv. Det finns ingen annan hårdost som når upp till den smakprofil som en 30 – 36 månaders lagrad parmesan gör. Perfekt i sin umami-rika läckra sötma som balanseras av sälta och nötighet. Känns nästan för enkelt att säga Toscana till parmesan men å andra sidan känner de varandra sedan århundraden och trivs oerhört fint tillsammans.
Västerbottensost:
Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak. Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo.

Getostar:
Getost och Sauvignon Blanc är en vedertagen kombo. Men prova gärna lättare röda viner från Loire-dalen med örtiga toner och en skarp syra är perfekta kompisar till jordig och komplex getost. Större viner med inslag av frukt kanske kan låta som en bra match med getostarnas syrlighet, men i själva verket tenderar såna viner att ta över och dränka de i regel ganska milda getostarna.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer