HEM

Aktuellt

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin.

Ostar har olika smaker och konsistenser. Vissa är salta, mögliga och har mjuk gräddig smak. Andra är hårda eller är mer smuliga i strukturen. Och vill du avnjuta ost till ett gott vin och få fram en himmelsk smaksensation är tumregeln enkel: ju starkare en ost är, desto fylligare vin kräver den.

Ett vitt vin med mycket syra passar utmärkt till feta och milda ostar och röda tungviktare som Amarone är gott till starkare ostar. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar – men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera.

Ett vanligt fel är dessutom att servera osten alltför kall. Då kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka därför fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.

Passande viner till ostbrickan:

Zingled out Zinfandel
Zingled out Zinfandel
Zingled Out Zinfandel är ett ypperligt matvin och särskilt till smakrika kötträtter av nöt, vilt och kyckling. Zingled Out går också mycket bra ihop med pasta, pizza och lagrade ostar! Serveras som bäst vid 16–18°C.
1000 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
104 kr

Passorone Appassimento
Passorone Appassimento
Passorone är ett mycket fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbär, plommon, färska örter, choklad och fat. Vinet är lagrat på stora ekfat i 6 månader vilket ger en elegant touch av choklad, kaffe och vanilj.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
99 kr

Saint Louis Pinot Noir
2022
Saint Louis Pinot Noir
Saint Louis PINOT NOIR är ett elegant och bärigt vin med en mjuk struktur och toner av björnbär, kryddor och choklad. Vinet passar utmärkt till säsongens alla måltider, såväl till vardag som till fest.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

FAKTA

Vilket vin passar till vilken ost?

Brie och camembert:
Smakrika och välgjorda, gärna lagrade men utan den bitterhet som kan komma smyga fram alltför lång lagring. Vitmögelostar hör definitivt hit, både brie och versionen från Normandie, camembert, är riktiga vänner till röda viner.

Parmesan:
Parmesan när den är bra är i en klass för sig själv. Det finns ingen annan hårdost som når upp till den smakprofil som en 30 – 36 månaders lagrad parmesan gör. Perfekt i sin umami-rika läckra sötma som balanseras av sälta och nötighet. Känns nästan för enkelt att säga Toscana till parmesan men å andra sidan känner de varandra sedan århundraden och trivs oerhört fint tillsammans.
Västerbottensost:
Mystiken kring Västerbottensost lever fortfarande i allra högsta grad. Den tillverkas bara i Burträsk och receptet sägs vara en av matvärldens mest välbevarade hemligheter. Ostarna lagras i minst 14 månader för att mogna och utveckla sin säregna smak. Till mustigare maträtter med Västerbottensost kan du gärna titta efter fylliga italienska röda viner som Ripasso, Amarone, Shiraz eller Barolo.

Getostar:
Getost och Sauvignon Blanc är en vedertagen kombo. Men prova gärna lättare röda viner från Loire-dalen med örtiga toner och en skarp syra är perfekta kompisar till jordig och komplex getost. Större viner med inslag av frukt kanske kan låta som en bra match med getostarnas syrlighet, men i själva verket tenderar såna viner att ta över och dränka de i regel ganska milda getostarna.
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korks..

Läs mer
Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Senaste nytt: Vin minskar risken för demens

Goda nyheter för oss vinälskare. Nyligen publicerades resultatet av en stor brittisk studie som avslöjar att både vin och te kan minska risken för demens. Studien kartlade konsumtionsvanorna bland ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Quiz: Vilket vin är du?

Quiz: Vilket vin är du?

Om du är nyfiken på att få veta mer om dig själv och vilket vin som bäst representerar dig, ska du ta vår enkla och snabba vinquiz. Låt detta bli nästa snackis vid kaffeautomaten eller runt middagsb..

Läs mer