HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017.
– Det är lite för tidigt att veta ännu vad som kommer att hända. Vi har inte fått några indikationer ännu från leverantörerna, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Vinåret 2021 blev det sämsta på åtskilliga år för många odlare i Frankrike, Italien Spanien. Orsaken var i första hand extremt väder som förstörde vinskördarna.

Nu visar statistik från International Organization of Vine and Wine (OIV) att vinproduktionen i världen 2021 är den sämsta sedan katastrofåret 2017. Nedgången i produktion är fyra procent jämfört med 2020, men då påverkades efterfrågan negativt av Covid-19-pandemin.

Om inte södra halvklotet hade haft ett rekordartat vinår skulle nedgången bli mycket större. Argentina, Australien, Brasilien och Chile hade mycket stora vinskördar, framförallt för rött vin. Även USA hade en större skörd än 2020.

Nu hotar en brist på vissa vinsorter framöver, enligt Organization of Vine and Wine (OIV). Störst risk för brist är det för vita viner franska viner.

– Framför allt påverkas Frankrike mer än något annat land. Det är sant att det kan finnas en brist på vita viner vars lager är lägre. För honom kan vi inte säga att det råder brist på lager. I Frankrike, som är särskilt drabbat, verkar det vara den lägsta produktionen sedan 1957, säger Pau Roca, generaldirektör för OIV i ett pressmeddelande.

Totalt sett spår OIV att utbudet och efterfrågan kommer att vara i balans, då regioner med bättre skördar kan kompensera för bortfallet.

– Det är för tidigt att veta hur det här kommer att påverka oss i Sverige. Vi har inte fått några indikationer från leverantörer ännu. Det kommer säkert att hända vissa saker eftersom en del distrikt hade en dålig skörd. I vissa fall kan årgångar få förlängas. Om inte 2022 blir en dålig årgång kommer det mesta att lösas, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Däremot är det inte uteslutet att det kan bli prishöjningar under nästa år, men det beror mer på ökade fraktkostnader.
– Nu har inte de nya priserna för mars lämnats in, men det har varit flera fördyrande saker, bland annat fraktpriser, så det återstår att se, säger Ulf Sjödin.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa