HEM

Aktuellt

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017.
– Det är lite för tidigt att veta ännu vad som kommer att hända. Vi har inte fått några indikationer ännu från leverantörerna, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Vinåret 2021 blev det sämsta på åtskilliga år för många odlare i Frankrike, Italien Spanien. Orsaken var i första hand extremt väder som förstörde vinskördarna.

Nu visar statistik från International Organization of Vine and Wine (OIV) att vinproduktionen i världen 2021 är den sämsta sedan katastrofåret 2017. Nedgången i produktion är fyra procent jämfört med 2020, men då påverkades efterfrågan negativt av Covid-19-pandemin.

Om inte södra halvklotet hade haft ett rekordartat vinår skulle nedgången bli mycket större. Argentina, Australien, Brasilien och Chile hade mycket stora vinskördar, framförallt för rött vin. Även USA hade en större skörd än 2020.

Nu hotar en brist på vissa vinsorter framöver, enligt Organization of Vine and Wine (OIV). Störst risk för brist är det för vita viner franska viner.

– Framför allt påverkas Frankrike mer än något annat land. Det är sant att det kan finnas en brist på vita viner vars lager är lägre. För honom kan vi inte säga att det råder brist på lager. I Frankrike, som är särskilt drabbat, verkar det vara den lägsta produktionen sedan 1957, säger Pau Roca, generaldirektör för OIV i ett pressmeddelande.

Totalt sett spår OIV att utbudet och efterfrågan kommer att vara i balans, då regioner med bättre skördar kan kompensera för bortfallet.

– Det är för tidigt att veta hur det här kommer att påverka oss i Sverige. Vi har inte fått några indikationer från leverantörer ännu. Det kommer säkert att hända vissa saker eftersom en del distrikt hade en dålig skörd. I vissa fall kan årgångar få förlängas. Om inte 2022 blir en dålig årgång kommer det mesta att lösas, säger Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget.

Däremot är det inte uteslutet att det kan bli prishöjningar under nästa år, men det beror mer på ökade fraktkostnader.
– Nu har inte de nya priserna för mars lämnats in, men det har varit flera fördyrande saker, bland annat fraktpriser, så det återstår att se, säger Ulf Sjödin.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer