HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget.
– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol, säger Fredrik H Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet, till SVT.

Så här i januari är det många som har gett ett löfte om ett mer hälsosamt liv efter nyår. Viktminskning, mer motion och att sluta röka hör till de vanligaste nyårslöftena.

Men kanske behöver du inte ha alltför dåligt samvete om du tar ett litet glas vin till maten ibland. En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas vin till maten både kan sänka blodsockret och minska nivåerna av hungerhormonet ghrelin. I förlängningen kan det göra dig mättare och mindre sötsugen.

Professor Fredrik H Nyström vid Linköpings universitet lät sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter, dricka ett ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka. När de fick vin i glasen blev deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin. Även nivåerna av hungerhormonet ghrelin sänktes.

– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik Nyström.

Det är inte första gången som professor Nyström funnit positiva effekter av att dricka rödvin. Tidigare har han studerat hur måttlig konsumtion av rött vin påverkar kolesterolvärdena. Enligt forskningen hade vindrickarna omkring 15 procent lägre nivåer av skadligt kolesterol i blodet.

Andra forskare är mer tveksamma till vinets positiva hälsoeffekter. Enligt en studie publicerad i Lancet är det bästa att inte dricka alls. Men även forskarna som avrådde från vindrickande såg en liten skyddseffekt mot hjärt-kärlsjukdom, samt möjligen även mot diabetes.

Enligt alkoholläkaren Sven Andréasson är det en gammal myt att ett glas om dagen är nyttigt.

– Det är mer och mer som talar för att det inte stämmer. Det härstammar nämligen från iakttagelser man gjort i andra länder. Att de som dricker lite grann tyckts ha längre livslängd och mindre sjukdom. Men när man tittar på den här forskningen mer kritiskt finns det en rad metodsvårigheter, säger han till Systembolaget.

Enligt Andréasson kan den längre livslängden bero på att de som dricker lite ibland är socialt fungerande och har ett nätverk av vänner som vilket gör att de lever längre.

– Alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man såklart kan unna sig.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
5 vintrender i höst – lila vinet hetast

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign. Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembola..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer