HEM

Aktuellt

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget.
– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol, säger Fredrik H Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet, till SVT.

Så här i januari är det många som har gett ett löfte om ett mer hälsosamt liv efter nyår. Viktminskning, mer motion och att sluta röka hör till de vanligaste nyårslöftena.

Men kanske behöver du inte ha alltför dåligt samvete om du tar ett litet glas vin till maten ibland. En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas vin till maten både kan sänka blodsockret och minska nivåerna av hungerhormonet ghrelin. I förlängningen kan det göra dig mättare och mindre sötsugen.

Professor Fredrik H Nyström vid Linköpings universitet lät sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter, dricka ett ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka. När de fick vin i glasen blev deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin. Även nivåerna av hungerhormonet ghrelin sänktes.

– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik Nyström.

Det är inte första gången som professor Nyström funnit positiva effekter av att dricka rödvin. Tidigare har han studerat hur måttlig konsumtion av rött vin påverkar kolesterolvärdena. Enligt forskningen hade vindrickarna omkring 15 procent lägre nivåer av skadligt kolesterol i blodet.

Andra forskare är mer tveksamma till vinets positiva hälsoeffekter. Enligt en studie publicerad i Lancet är det bästa att inte dricka alls. Men även forskarna som avrådde från vindrickande såg en liten skyddseffekt mot hjärt-kärlsjukdom, samt möjligen även mot diabetes.

Enligt alkoholläkaren Sven Andréasson är det en gammal myt att ett glas om dagen är nyttigt.

– Det är mer och mer som talar för att det inte stämmer. Det härstammar nämligen från iakttagelser man gjort i andra länder. Att de som dricker lite grann tyckts ha längre livslängd och mindre sjukdom. Men när man tittar på den här forskningen mer kritiskt finns det en rad metodsvårigheter, säger han till Systembolaget.

Enligt Andréasson kan den längre livslängden bero på att de som dricker lite ibland är socialt fungerande och har ett nätverk av vänner som vilket gör att de lever längre.

– Alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man såklart kan unna sig.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer