HEM

Aktuellt

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin karaktär?

Här är 5 tips som gör att vinet behåller smaken längre:

1. Temperatur
Vin åldras helt enkelt bäst i 8-16 plusgrader. Som en mysig vårdag i maj. Allra bäst trivs vin att förvaras i en vinkyl eller vinlagringsskåp där temperaturen är anpassad efter vinet.

2. Ljus
Vin gillar mörka rum eller att förvaras i ett vinlagringsskåp med solid dörr
eftersom UV-strålning kan leda till att vinet får en dålig lukt. Vill du förvara vinet synligt föreslår vi en vinkyl med UV-skyddad glasdörr.

3. Luftfuktighet
Vinkorken trivs bäst i utrymmen som har mellan 65-75% luftfuktighet annars kan den torka ut och släppa in luft. Ett tips om du vill lagra ditt vin länge är att investera i ett vinlagringsskåp där du kan reglera luftfuktigheten.

4. Ventilation
Om vinet står i ett rum med dålig lukt kan det tränga in i korken och påverka vinets smak. En vinkyl eller ett vinlagringsskåp med kolfilter gör susen för att hålla luften fräsch.

5. Lutning och vibration
För att vinet ska stortrivas ska flaskan förvaras liggande eller i en mycket svag lutning. Försök också att hitta en plats med så få vibrationer som möjligt då sedimentet som sjunkit till botten ska stanna där. Trähyllor funkar utmärkt för att dämpa vibrationer så vinet vilar tryggt.

Temperatur, ljus, luftfuktighet, ventilation, lutning och inga vibrationer är en lång lista som är svår att leva upp till. Självklart går det att kompromissa. Om du ska göra ditt bästa utan att bygga om i hemmet ska vinet förvaras i ett så mörkt och vibrationsfritt utrymme som möjligt med bra ventilation.

En enklare lösning är en vinkyl som låter dig njuta av dina viner i dess rätta temperatur hela året. Däremot om du vill lagra dina viner till en bjudning år 2030 ska du investera i ett klassiskt vinlagringsskåp.

Om du vill ha hjälp med att välja rätt så finns det en utmärkt guide på vinkylen.se.Där hittar du även vinkylar och vinlagringsskåp med rätt förutsättningar för vinlagring.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer