HEM

Aktuellt

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin karaktär?

Här är 5 tips som gör att vinet behåller smaken längre:

1. Temperatur
Vin åldras helt enkelt bäst i 8-16 plusgrader. Som en mysig vårdag i maj. Allra bäst trivs vin att förvaras i en vinkyl eller vinlagringsskåp där temperaturen är anpassad efter vinet.

2. Ljus
Vin gillar mörka rum eller att förvaras i ett vinlagringsskåp med solid dörr
eftersom UV-strålning kan leda till att vinet får en dålig lukt. Vill du förvara vinet synligt föreslår vi en vinkyl med UV-skyddad glasdörr.

3. Luftfuktighet
Vinkorken trivs bäst i utrymmen som har mellan 65-75% luftfuktighet annars kan den torka ut och släppa in luft. Ett tips om du vill lagra ditt vin länge är att investera i ett vinlagringsskåp där du kan reglera luftfuktigheten.

4. Ventilation
Om vinet står i ett rum med dålig lukt kan det tränga in i korken och påverka vinets smak. En vinkyl eller ett vinlagringsskåp med kolfilter gör susen för att hålla luften fräsch.

5. Lutning och vibration
För att vinet ska stortrivas ska flaskan förvaras liggande eller i en mycket svag lutning. Försök också att hitta en plats med så få vibrationer som möjligt då sedimentet som sjunkit till botten ska stanna där. Trähyllor funkar utmärkt för att dämpa vibrationer så vinet vilar tryggt.

Temperatur, ljus, luftfuktighet, ventilation, lutning och inga vibrationer är en lång lista som är svår att leva upp till. Självklart går det att kompromissa. Om du ska göra ditt bästa utan att bygga om i hemmet ska vinet förvaras i ett så mörkt och vibrationsfritt utrymme som möjligt med bra ventilation.

En enklare lösning är en vinkyl som låter dig njuta av dina viner i dess rätta temperatur hela året. Däremot om du vill lagra dina viner till en bjudning år 2030 ska du investera i ett klassiskt vinlagringsskåp.

Om du vill ha hjälp med att välja rätt så finns det en utmärkt guide på vinkylen.se.Där hittar du även vinkylar och vinlagringsskåp med rätt förutsättningar för vinlagring.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer