HEM

Aktuellt

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin karaktär?

Här är 5 tips som gör att vinet behåller smaken längre:

1. Temperatur
Vin åldras helt enkelt bäst i 8-16 plusgrader. Som en mysig vårdag i maj. Allra bäst trivs vin att förvaras i en vinkyl eller vinlagringsskåp där temperaturen är anpassad efter vinet.

2. Ljus
Vin gillar mörka rum eller att förvaras i ett vinlagringsskåp med solid dörr
eftersom UV-strålning kan leda till att vinet får en dålig lukt. Vill du förvara vinet synligt föreslår vi en vinkyl med UV-skyddad glasdörr.

3. Luftfuktighet
Vinkorken trivs bäst i utrymmen som har mellan 65-75% luftfuktighet annars kan den torka ut och släppa in luft. Ett tips om du vill lagra ditt vin länge är att investera i ett vinlagringsskåp där du kan reglera luftfuktigheten.

4. Ventilation
Om vinet står i ett rum med dålig lukt kan det tränga in i korken och påverka vinets smak. En vinkyl eller ett vinlagringsskåp med kolfilter gör susen för att hålla luften fräsch.

5. Lutning och vibration
För att vinet ska stortrivas ska flaskan förvaras liggande eller i en mycket svag lutning. Försök också att hitta en plats med så få vibrationer som möjligt då sedimentet som sjunkit till botten ska stanna där. Trähyllor funkar utmärkt för att dämpa vibrationer så vinet vilar tryggt.

Temperatur, ljus, luftfuktighet, ventilation, lutning och inga vibrationer är en lång lista som är svår att leva upp till. Självklart går det att kompromissa. Om du ska göra ditt bästa utan att bygga om i hemmet ska vinet förvaras i ett så mörkt och vibrationsfritt utrymme som möjligt med bra ventilation.

En enklare lösning är en vinkyl som låter dig njuta av dina viner i dess rätta temperatur hela året. Däremot om du vill lagra dina viner till en bjudning år 2030 ska du investera i ett klassiskt vinlagringsskåp.

Om du vill ha hjälp med att välja rätt så finns det en utmärkt guide på vinkylen.se.Där hittar du även vinkylar och vinlagringsskåp med rätt förutsättningar för vinlagring.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer