HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin karaktär?

Här är 5 tips som gör att vinet behåller smaken längre:

1. Temperatur
Vin åldras helt enkelt bäst i 8-16 plusgrader. Som en mysig vårdag i maj. Allra bäst trivs vin att förvaras i en vinkyl eller vinlagringsskåp där temperaturen är anpassad efter vinet.

2. Ljus
Vin gillar mörka rum eller att förvaras i ett vinlagringsskåp med solid dörr
eftersom UV-strålning kan leda till att vinet får en dålig lukt. Vill du förvara vinet synligt föreslår vi en vinkyl med UV-skyddad glasdörr.

3. Luftfuktighet
Vinkorken trivs bäst i utrymmen som har mellan 65-75% luftfuktighet annars kan den torka ut och släppa in luft. Ett tips om du vill lagra ditt vin länge är att investera i ett vinlagringsskåp där du kan reglera luftfuktigheten.

4. Ventilation
Om vinet står i ett rum med dålig lukt kan det tränga in i korken och påverka vinets smak. En vinkyl eller ett vinlagringsskåp med kolfilter gör susen för att hålla luften fräsch.

5. Lutning och vibration
För att vinet ska stortrivas ska flaskan förvaras liggande eller i en mycket svag lutning. Försök också att hitta en plats med så få vibrationer som möjligt då sedimentet som sjunkit till botten ska stanna där. Trähyllor funkar utmärkt för att dämpa vibrationer så vinet vilar tryggt.

Temperatur, ljus, luftfuktighet, ventilation, lutning och inga vibrationer är en lång lista som är svår att leva upp till. Självklart går det att kompromissa. Om du ska göra ditt bästa utan att bygga om i hemmet ska vinet förvaras i ett så mörkt och vibrationsfritt utrymme som möjligt med bra ventilation.

En enklare lösning är en vinkyl som låter dig njuta av dina viner i dess rätta temperatur hela året. Däremot om du vill lagra dina viner till en bjudning år 2030 ska du investera i ett klassiskt vinlagringsskåp.

Om du vill ha hjälp med att välja rätt så finns det en utmärkt guide på vinkylen.se.Där hittar du även vinkylar och vinlagringsskåp med rätt förutsättningar för vinlagring.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer