HEM

Aktuellt

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år.

I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 år sedan och man gjorde det på ett speciellt sätt – genom att sänka ner gröna druvor i ett lerkärl i marken och låta det ligga där i veckor eller månader. Aningen förenklat kan man säga att orange vin är vitt vin, tillverkat som ett rött. Vitvinsdruvornas druvskal får ligga med och laka ur smak och färg under en tid och eftersom vinet ofta utsätts för luftkontakt under jäsningen så får det en mörkare – orange – färg. Förmodligen påminde det ursprungliga vinet om dagens orangea variant.

Eftersom druvskalen också innehåller garvsyra får smaken mer eller mindre strävhet. Ibland beskrivs orange vin som en blandning av torr sherry och att slicka på en sten. Dessutom används inget eller mycket mindre svavel, som annars bland annat ser till att ett vitt vin håller färgen. Garvsyran hjälper nämligen till att hålla vinet hållbart. Ofta använder vinmakaren naturlig jäst och buteljerar vinet utan filtrering. Det kan göra vinet lite grumligt och annorlunda mot vad vi ser i Systembolagets hyllor.

Rkatsiteli Qvevri
2020
Rkatsiteli Qvevri
Doft: Aromatisk doft med inslag av torkad mogen frukt, nötter och apelsinskal.

Smak: Kryddigt vin gjort på druvan Rkatsiteli med inslag av torkade äpplen, aprikoser och citrus, söta kryddor, honung och nötter.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

Dora Rkatsiteli
2017
Dora Rkatsiteli
Doft: Aromatiskt rustikt utvecklat vin med mogna inslag av nötter, torkade äpplen, aprikos, apelsin och honung.

Smak: Kraftfull fyllig vin gjort på druvan Rkatsiteli med smak av torkade äpplen, kryddor, torkade aprikoser, nötter och kola med en matvänlig syra och en liten strävhet.

750 ml - 13% -
219 kr

Blev du sugen på att testa orange vin efter den här beskrivningen? Faktum är att vinet nyligen fått kultstatus i delar av USA – efter alla dessa år – och många tror att vinet kan få ett rejält genombrott även i Sverige. Orange vin har börjat anses som både coolt och trendigt eftersom det är variationsrikt och kan göras av många olika sorters gröna druvor.

Det är också en exklusiv vinproduktion i mindre skala. Frukten måste vara precis rätt. Ingen röta kan förekomma och druvorna måste ha rätt mognad. Nu är det inte bara i Georgien som har ensamrätt på vinet. Även i nordöstra Italien – i Friuli-Venezia Giulia – och Slovenien har småskaliga odlare fått fram bra viner på druvorna ribolla gialla, sauvignon vert och pinot gris.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Nytt vin från sherryland

Nytt vin från sherryland

Glöm fino, oloroso och annat starkvin från södra Spanien för en stund. För nu kommer den andra sidan, vanliga viner på druvan Palomino. Och redan nu slår de världen med häpnad. Den sydspanska staden..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer
Orangea viner – vad är det?

Orangea viner – vad är det?

Vill du testa något annorlunda och samtidigt trendigt modernt? Det går att göra samtidigt som du tas med på en resa långt tillbaka i tiden. Tänk dig ett vin som på många sätt är vitt men ändå rött, ..

Läs mer