HEM

Aktuellt

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år.

I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 år sedan och man gjorde det på ett speciellt sätt – genom att sänka ner gröna druvor i ett lerkärl i marken och låta det ligga där i veckor eller månader. Aningen förenklat kan man säga att orange vin är vitt vin, tillverkat som ett rött. Vitvinsdruvornas druvskal får ligga med och laka ur smak och färg under en tid och eftersom vinet ofta utsätts för luftkontakt under jäsningen så får det en mörkare – orange – färg. Förmodligen påminde det ursprungliga vinet om dagens orangea variant.

Eftersom druvskalen också innehåller garvsyra får smaken mer eller mindre strävhet. Ibland beskrivs orange vin som en blandning av torr sherry och att slicka på en sten. Dessutom används inget eller mycket mindre svavel, som annars bland annat ser till att ett vitt vin håller färgen. Garvsyran hjälper nämligen till att hålla vinet hållbart. Ofta använder vinmakaren naturlig jäst och buteljerar vinet utan filtrering. Det kan göra vinet lite grumligt och annorlunda mot vad vi ser i Systembolagets hyllor.

Rkatsiteli Qvevri
2020
Rkatsiteli Qvevri
Doft: Aromatisk doft med inslag av torkad mogen frukt, nötter och apelsinskal.

Smak: Kryddigt vin gjort på druvan Rkatsiteli med inslag av torkade äpplen, aprikoser och citrus, söta kryddor, honung och nötter.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

Dora Rkatsiteli
2017
Dora Rkatsiteli
Doft: Aromatiskt rustikt utvecklat vin med mogna inslag av nötter, torkade äpplen, aprikos, apelsin och honung.

Smak: Kraftfull fyllig vin gjort på druvan Rkatsiteli med smak av torkade äpplen, kryddor, torkade aprikoser, nötter och kola med en matvänlig syra och en liten strävhet.

750 ml - 13% -
219 kr

Blev du sugen på att testa orange vin efter den här beskrivningen? Faktum är att vinet nyligen fått kultstatus i delar av USA – efter alla dessa år – och många tror att vinet kan få ett rejält genombrott även i Sverige. Orange vin har börjat anses som både coolt och trendigt eftersom det är variationsrikt och kan göras av många olika sorters gröna druvor.

Det är också en exklusiv vinproduktion i mindre skala. Frukten måste vara precis rätt. Ingen röta kan förekomma och druvorna måste ha rätt mognad. Nu är det inte bara i Georgien som har ensamrätt på vinet. Även i nordöstra Italien – i Friuli-Venezia Giulia – och Slovenien har småskaliga odlare fått fram bra viner på druvorna ribolla gialla, sauvignon vert och pinot gris.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Orangea viner – vad är det?

Orangea viner – vad är det?

Vill du testa något annorlunda och samtidigt trendigt modernt? Det går att göra samtidigt som du tas med på en resa långt tillbaka i tiden. Tänk dig ett vin som på många sätt är vitt men ändå rött, ..

Läs mer
Så matchar du orangevin med mat

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tip..

Läs mer
Doftrikt egensinne från Andalusien

Doftrikt egensinne från Andalusien

En av de mest aromatiska vintyper som finns är oloroso, den mörka, torra sherryn från Jerez i Andalusien. Men så kommer också ordet från spanskans olor som betyder doft. Ett vin för mat? Alla dagar ..

Läs mer
Svavel i vin

Svavel i vin

I vinproduktion har svavel använts i alla tider. Men det anses fortfarande delvis kontroversiellt. Naturvinsproducenterna använder nämligen helst inget svavel alls. Men att svavel förekommer i alla ..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer