HEM

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt?

I skenet av naturvinstrenden kommer orange viner. Det är samma sak, eller? Njae, men nästan. Naturvin är ju först och främst en idé som kommer från vinproducenter som väljer bort bekämpningsmedel, men där några av dem kan tänka sig att även fortsättningsvis använda svavel, i minimala doser dock. Samtliga, däremot, använder sig av vildjäst, alltså naturlig jästkultur i mikrobiologin. Tillverkare av orange viner är naturvinstrogna, men nu handlar det istället om vita viner, endast vita viner, där musten ligger mycket länge i skalkontakt. Därav den orange färgen.

Men det sker mer än så med vinet. Vinerna får en bredare doft- och smakkarakteristik, vissa viner har en påtaglig strävhet, generellt annars mycket ovanligt i vita viner. Och de får en orange färg, med allt vad det innebär, nämligen en lätt oxidativ ton eftersom de ligger i skalkontakt länge i gamla slags amforor, lerkrus, som ofta grävs ner i marken för att hålla konstant temperatur, men som inte är hermetiskt tillslutna. Det är kontakt med luft som gör att vinerna får en mer bärnstensfärgad ton och just den oxidativa karaktären som ibland kan påminna om äppelskrutt.

Från okänt till stort intresse

Från början var de flesta vita vinerna just av denna kaliber, doft- och smakintensiva, inte att förglömma. De tillverkades i Georgien, något de också gör även idag och det har ju blivit av intresse för många att fånga upp gamla tillverkningsmetoder. Betänk att för några år sedan var detta begrepp helt okänt för de flesta vinkonsumenter – och producenter.

Vad som är extra roligt med denna vintyp är att den får oss att omvärdera det vita vinets plats på matbordet. Nu plötsligen kan vi dricka det till kraftigare kötträtter och visst upplever vi vissa orange viner som sträva, normalt alltså mycket ovanligt i vita viner. Detta är ju en av anledningarna till vinets nyvunna popularitet, vi gillar vin och mat i kombination och går gärna över gränsen för att lyckas och att då prova något nytt, ja det faller sig naturligt. Eller?

Viktigt att tänka på när man ska servera detta orange vin är att låta det få luft. Initialt kan det verka både knutet, alltså lite instängt, och ha inslag av övermogen, oxiderad frukt, tänk äppelskrutt. Men med lite luftkontakt öppnar vinet upp sig och då framträder istället karaktärer som friskare frukt, citrustoner och fina, friska äppeltoner.

Hur hitta orange viner? Ja, det är ju inte det lättaste. Liksom i fallet med blått vin har Systembolaget ingen kategori för detta vin. Men några viner finns det:

Anatraso Bianco Orangewine

Anatraso Bianco Orangewine 2011

Från Toscana i Italien.
Art.nr: 78599 - Pris: 277 kr

Roxanich Antica Malvazija

Roxanich Antica Malvazija 2009

Från Kroatien.
Art.nr: 75185 - Pris: 315.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa