HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt?

I skenet av naturvinstrenden kommer orange viner. Det är samma sak, eller? Njae, men nästan. Naturvin är ju först och främst en idé som kommer från vinproducenter som väljer bort bekämpningsmedel, men där några av dem kan tänka sig att även fortsättningsvis använda svavel, i minimala doser dock. Samtliga, däremot, använder sig av vildjäst, alltså naturlig jästkultur i mikrobiologin. Tillverkare av orange viner är naturvinstrogna, men nu handlar det istället om vita viner, endast vita viner, där musten ligger mycket länge i skalkontakt. Därav den orange färgen.

Men det sker mer än så med vinet. Vinerna får en bredare doft- och smakkarakteristik, vissa viner har en påtaglig strävhet, generellt annars mycket ovanligt i vita viner. Och de får en orange färg, med allt vad det innebär, nämligen en lätt oxidativ ton eftersom de ligger i skalkontakt länge i gamla slags amforor, lerkrus, som ofta grävs ner i marken för att hålla konstant temperatur, men som inte är hermetiskt tillslutna. Det är kontakt med luft som gör att vinerna får en mer bärnstensfärgad ton och just den oxidativa karaktären som ibland kan påminna om äppelskrutt.

Från okänt till stort intresse

Från början var de flesta vita vinerna just av denna kaliber, doft- och smakintensiva, inte att förglömma. De tillverkades i Georgien, något de också gör även idag och det har ju blivit av intresse för många att fånga upp gamla tillverkningsmetoder. Betänk att för några år sedan var detta begrepp helt okänt för de flesta vinkonsumenter – och producenter.

Vad som är extra roligt med denna vintyp är att den får oss att omvärdera det vita vinets plats på matbordet. Nu plötsligen kan vi dricka det till kraftigare kötträtter och visst upplever vi vissa orange viner som sträva, normalt alltså mycket ovanligt i vita viner. Detta är ju en av anledningarna till vinets nyvunna popularitet, vi gillar vin och mat i kombination och går gärna över gränsen för att lyckas och att då prova något nytt, ja det faller sig naturligt. Eller?

Viktigt att tänka på när man ska servera detta orange vin är att låta det få luft. Initialt kan det verka både knutet, alltså lite instängt, och ha inslag av övermogen, oxiderad frukt, tänk äppelskrutt. Men med lite luftkontakt öppnar vinet upp sig och då framträder istället karaktärer som friskare frukt, citrustoner och fina, friska äppeltoner.

Hur hitta orange viner? Ja, det är ju inte det lättaste. Liksom i fallet med blått vin har Systembolaget ingen kategori för detta vin. Men några viner finns det:

Anatraso Bianco Orangewine
2011
Anatraso Bianco Orangewine
Från Toscana i Italien.
750 ml - 12.5% -
293 kr

Roxanich Antica Malvazija
2009
Roxanich Antica Malvazija
Från Kroatien.
750 ml - 13.50% -
315.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer
Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer
Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
Orange vin – finns det?

Orange vin – finns det?

Orange vin är en term som dels anspelar på färgen i vinet, dels på det sätt vinet tillverkas. För att tillverka ett orange vin, termen är inte officiell och det finns ingen reglementering kring dett..

Läs mer
Ett nytt naturvin har gjort entré i Sverige

Ett nytt naturvin har gjort entré i Sverige

Ett nytt naturvin har gjort sin entré på den svenska marknaden. Marabelle Sangiovese Primitivo är ett biodynamiskt naturvin odlat och skördat utan bekämpningsmedel och med stor respekt för djur och ..

Läs mer
Fem bästa naturviner till våren

Fem bästa naturviner till våren

Vem vill inte hälsa våren välkommen med lite vin? Och varför inte naturvin, det trendiga vinet som fortfarande är en smula kontroversiellt? Inga tillsatser och mycket lite svavel är definitionen på ..

Läs mer