HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ett nytt naturvin har gjort entré i Sverige

Ett nytt naturvin har gjort sin entré på den svenska marknaden. Marabelle Sangiovese Primitivo är ett biodynamiskt naturvin odlat och skördat utan bekämpningsmedel och med stor respekt för djur och natur.

Marabelle Estates vingård är belägen 600 meter över havet på en sydostsluttning i Majella nationalpark i Pretero i Italienska Abruzzo.Landskap som domineras av massiva berg, skog och det Adriatiska havet. Klimatet kännetecknas av stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Bakom Marabelle Estates står den hängivne vimakaren Nicolino Ciavalini:

– Vinodling i det här området är en utmaning med stora risker. Det finns inget utrymme för misstag. Att driva ekologisk och biodynamisk odling här kräver tålamod och passion. Och jag har valt att följa den här odlingsfilosofin för att bevara jorden, säger han.

Namnet Marabelle kommer ifrån uttrycket ”Che mare belle” (vilket vackert hav). En fras som uttrycktes av en mycket omtyckt dam, Luisetta, då hon tillsammans med Nicolinos farfar för första gången besökte området där vingården ligger idag och såg utsikten över havet.

– Luisetta drev byns bageri. Dit kom det en skata varje dag, knackade på hennes fönster och fick då en bit bröd. Skatorna häckar dessutom naturligt i vingården, så det är anledningarna till att vi har en symbol av en skata på vinflaskans etikett. Luisetta har alltså bidragit till både vingårdens namn och till symbolen för vinet, så man kan absolut säga att vinet är en slags hyllning till henne, berättar Nicolino Ciavalini.

Begreppet ”naturvin” är ännu inte en certifiering i sig. Syftet med naturvin är att ha så liten påverkan som möjligt på vinet och jorden där druvorna odlas. Det innebär att vindruvorna oftast skördas för hand och att inga kemiska bekämpningsmedel samt minimalt med tillsatser använts i produktionen.

Marabelle har producerats helt enligt naturliga metoder. Vinrankorna binds upp med tunna kvistar ifrån buskar som växer intill vingården. Druvorna skördas för hand och vinet är spontanjäst. Allt för att inte påverka miljön i vingården negativt.

Vinet är även Demeter-certifierat. Demeter är en internationell certifiering för biodynamiska viner som garanterar att vinet tagits fram helt uteslutande enligt naturliga metoder. Namnet Demeter kommer ifrån den grekiska gudinnan med samma namn – jordbrukets och skördens gudinna i den grekiska mytologin.

Utöver att Marabelle Sangiovese Primitivo är ekologiskt och biodynamiskt, bär naturvinet även certifieringen “Biodiversity Friend” – en standard för gårdar som arbetar för att öka den biologiska mångfalden.


Marabelle Sangiovese Primitivo
IGP Terre di Chieti
Pris: 120 kr
Artnr: 75046
Ursprung: Italien, Abruzzo
Producent: Fabulas Winery
Årgång: 2018
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: 80% Sangiovese, 20 % Primitivo

Marabelle Sangiovese Primitivo Organico
2020
Marabelle Sangiovese Primitivo Organico
Karaktär: Djupt rubinröd färg. I doften finns tydliga inslag av plommon och choklad samt en ton av körsbär. Vinet är intensivt med tydliga tanniner, inslag av röda bär och med en angenäm eftersmak av solmogen röd frukt. Serveras lätt kylt, vid 14-16 grader.

Passar till: Rätter på nöt-, lamm och vilt, pizza och olika pastarätter med tomatsås.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 16
120 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer
Fem bästa naturviner till våren

Fem bästa naturviner till våren

Vem vill inte hälsa våren välkommen med lite vin? Och varför inte naturvin, det trendiga vinet som fortfarande är en smula kontroversiellt? Inga tillsatser och mycket lite svavel är definitionen på ..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer
Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
5 spännande fakta om naturviner

5 spännande fakta om naturviner

Inget tillsatt, inget borttaget. Här kommer fem fakta för dig som vill lära dig mer om naturvin. 1. Ingen certifiering för naturviner Vad ett naturvin faktiskt är finns det ingen officiell definitio..

Läs mer