HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ölen med smak av svensk sommar

Längtar du efter sommaren redan nu? Då kan du besöka Systembolaget och ölhyllorna. S:t Eriks Rabarber Sur, S:t Eriks Hallon Berliner och S:t Eriks Elderflower IPA är tre suröl som blandat in rabarber, hallon och fläder.
– Smakgivare som rabarber fungerar utmärkt som smakkombination till det syrliga ölet, säger David Peuriere, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

Fruktig, syrlig smak med inslag av grapefrukt, ljust bröd och rabarber. Där har du beskrivningen av ett nytt tillskott på Systembolagets ölhylla. Namnet: S:t Eriks Rabarber Sur. S:t Eriks Rabarber Sur är den andra surölen som släpps av stockholmsbryggeriet på Systembolaget hittills i år. Denna gång har bryggarna använt svensk rabarbermust och fryst rabarber i ölet och den välkända grönsaken med dess fruktiga smak är en beprövad smaksättare när man ska kombinera sött och surt. Ölet beskrivs som torrt, friskt och har en tydlig syra som harmoniserar med den pigga rabarbersmaken.

– Vi har bryggt flera suröl på sistone och när vi tillsätter något från växtriket så visar det sig att klassiska smakgivare som exempelvis rabarber fungerar utmärkt som smakkombination till det syrliga ölet, säger David Peuriere, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

Tydlig doft av mogna svenska hallon. Ölet är torrt, friskt och har en tydlig syra som harmoniserar med de mogna hallonen. Beskan i ölet är väldigt låg för att låta syran i ölet få det utrymmet den förtjänar.
330 ml - 4.1% -
19.80 kr

Fruktig, syrlig smak med inslag av grapefrukt, ljust bröd och rabarber. Ölet är torrt, friskt och har en tydlig syra som harmoniserar med den pigga rabarbersmaken. Beskan i ölet är väldigt låg för att låta syran i ölet få det utrymmet den förtjänar.
330 ml - 4.7% -
24.90 kr

Fruktig med mycket fläderblommor. Inslag av tropisk fruktighet med citrustoner i både doft och smak. Medelfyllig maltighet med mycket krispigt citrusaktig beska med inslag av mango, röda äpplen och fläderblom.
330 ml - 6.4% -
24.90 kr

För några veckor sedan släppte man sitt första suröl – S:t Eriks Hallon Berliner – med en tydlig smak av hallon.

– När hallon från Stenhuse Gård på Gotland var för fula för att sälja men som fortfarande hade härlig doft och smak tog vi vara på dem och använde dessa i bryggningen. Resultatet blev en läcker Berliner Weisse, säger David Peuriere.

Den växande trenden med suröl är ger också S:t Eriks möjlighet att nå nya konsumenter.

– Vi märker att de som hör av sig med kommentarer och gärna frågar efter suröl på olika mässor har en liten annorlunda inställning till öl än de som oftast målas upp som den typiska craftölsdrickaren, säger David Peuriere. Suröl verkar tilltala en publik som uppskattar nyanserad balans i recepten snarare än att maximera intrycken.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa