HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper dig att förstå mer om öl. I denna första del går vi igenom de olika sorters öl som finns.

Lager

Denna ölsort är den klassiska ölen som du får om ölen får jäsa i svalare temperatur, så kallad kalljäsning eller underjäsning, vilket gör att jästcellerna sjunker till botten efter avslutad jäsning. Ölen lagras sedan vid noll grader efter jäsningen, vilket gett ölsorten sitt namn.

Ljus lager:

Detta är den öl du får om du beställer en stor stark, och det är idag världens vanligaste öl. En ljus lager är lättdrucken och kännetecknas av en klar, ljusgul färg, en mild humlighet och en alkoholhalt omkring 4–5 %.

Pilsner:

Den ursprungliga pilsnern kommer från staden Pilsen i Tjeckien och finns idag i både tjeckisk och tysk stil. Pilsnern är friskare och har mer humlearomer än en ljus lager och kan även ha fruktigare toner. Den är klart ljusgul med en alkoholhalt på 4–5,5 %.

Mörk lager:

Den mörka lagern får sin färg av att malten torkas vid högre temperaturer. Detta lockar även fram toner av karamell, choklad och i vissa fall kaffe. Humlen är mindre framträdande, och alkoholhalten ligger oftast på 4,5–6 %.

Ale

Ale är något som tidigare förde tankarna till belgiska eller brittiska öler men har idag blivit mer förknippat med IPA- och APA-öl. En ale karaktäriseras av att den jäses i högre temperaturer, så kallad varmjäsning eller överjäsning, vilket får jästcellerna att stiga till ytan där de bildar ett skummigt lager.

Blond ale:

En blond ale görs på malt som torkats varsamt, likt lagern. Däremot gör den högre jästemperaturen att fruktiga toner lockas fram ur ölen. Den har oftast en alkoholhalt omkring 4–6%.

Brown ale:

Detta är den klassiska, brittiska och belgiska alen med anor från medeltiden. Malten torkas vid högre temperaturer och ger en sötare öl med toner av kola, choklad, nötter och kaffe. En brown ale har ett stort spann vad gäller alkoholhalt, allt från 3,5 till 14%.

India pale ale (IPA):

Denna ölstil karakteriseras av sin höga beska och kraftiga maltsmak, som kommer av den stora mängd malt och humle som tillsätts. Humle är antiseptiskt, medan mer malt ger en högre alkoholstyrka. Detta gjorde att ölen höll sig på den långa resan med båt från England till Indien, därav namnet India pale ale (IPA). IPA har vanligtvis en högre alkoholhalt på 3,5–7,5%, ibland görs även så kallad dubbel-IPA med alkoholhalter upp till 10,5%.

American pale ale (APA):

Detta är den amerikanska varianten av IPA, gjord med amerikansk humle som är mer aromatisk och ger toner av blommor till ölen. Den är därför ofta mindre besk och mer mild i smaken än en IPA och har vanligtvis en alkoholhalt på 4,5–6 %, men även här finns starkare varianter.

Porter och stout

Förr skiljdes porter och stout åt genom att stouten var mer alkoholstark, men idag kan det vara svårt att skilja de två åt. De kännetecknas av sin mörka färg och fylliga munkänsla som kommer av den hårt rostade malten. Porter och stout lagras ibland på fat innan buteljering, vilket ger ytterligare karaktär till ölen. De har vanligtvis en alkoholhalt på 3,5–12 %.

Veteöl

Denna öl görs med vete som komplement till kornmalten, vilket gör ölen vitaktig och grumlig, därför kallas det även weissbier (vitöl). Det är ett överjäst öl som ofta smaksätts med kryddor istället för humle, vilket ger en kryddighet som balanserar sötman istället för humlens beska. En veteöl har ofta en alkoholhalt på omkring 4–9,5%.

Suröl

Liksom IPA och APA har surölen på senare år fått stort genomslag. Den framställs genom tillsats av mjölksyrabakterier, vilket ger ölen dess syrliga karaktär. Ofta görs suröl med olika frukter och bär, vilket ger en stor variation i smak, doft och utseende. Suröl har ofta en alkoholhalt på 3,5–8%.

Det finns givetvis mycket mer att skriva om öl och olika ölsorter, men här får du i alla fall en grundläggande uppdelning i de olika sorter och stilar som finns. Nu är det bara att börja prova sig fram och hitta din favoritstil. Lycka till!

Källor: 
Systembolaget.se, ica.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hipp hurra för Ölets dag!

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre go..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Ölkalendern för ett nytt sundare år

Ölkalendern för ett nytt sundare år

Här är ölkalendern för alla som ska ge ett nyårslöfte om att minska alkoholintaget. Heineken har tagit fram en alkoholfri öl, men vill att öl-fantaster ska få få njuta av smaken i alla fall. En del ..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
3 goda tips på ljus sommar-öl

3 goda tips på ljus sommar-öl

Ljus lager behöver inte vara blaskig eller sakna karaktär. Här har du en italienare, en tysk och en svensk som vågar sticka ut. Läs Vinguidens tips på tre spännande sommar-öl. Lager är världens över..

Läs mer
Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer