HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper dig att förstå mer om öl. I denna första del går vi igenom de olika sorters öl som finns.

Lager

Denna ölsort är den klassiska ölen som du får om ölen får jäsa i svalare temperatur, så kallad kalljäsning eller underjäsning, vilket gör att jästcellerna sjunker till botten efter avslutad jäsning. Ölen lagras sedan vid noll grader efter jäsningen, vilket gett ölsorten sitt namn.

Ljus lager:

Detta är den öl du får om du beställer en stor stark, och det är idag världens vanligaste öl. En ljus lager är lättdrucken och kännetecknas av en klar, ljusgul färg, en mild humlighet och en alkoholhalt omkring 4–5 %.

Pilsner:

Den ursprungliga pilsnern kommer från staden Pilsen i Tjeckien och finns idag i både tjeckisk och tysk stil. Pilsnern är friskare och har mer humlearomer än en ljus lager och kan även ha fruktigare toner. Den är klart ljusgul med en alkoholhalt på 4–5,5 %.

Mörk lager:

Den mörka lagern får sin färg av att malten torkas vid högre temperaturer. Detta lockar även fram toner av karamell, choklad och i vissa fall kaffe. Humlen är mindre framträdande, och alkoholhalten ligger oftast på 4,5–6 %.

Ale

Ale är något som tidigare förde tankarna till belgiska eller brittiska öler men har idag blivit mer förknippat med IPA- och APA-öl. En ale karaktäriseras av att den jäses i högre temperaturer, så kallad varmjäsning eller överjäsning, vilket får jästcellerna att stiga till ytan där de bildar ett skummigt lager.

Blond ale:

En blond ale görs på malt som torkats varsamt, likt lagern. Däremot gör den högre jästemperaturen att fruktiga toner lockas fram ur ölen. Den har oftast en alkoholhalt omkring 4–6%.

Brown ale:

Detta är den klassiska, brittiska och belgiska alen med anor från medeltiden. Malten torkas vid högre temperaturer och ger en sötare öl med toner av kola, choklad, nötter och kaffe. En brown ale har ett stort spann vad gäller alkoholhalt, allt från 3,5 till 14%.

India pale ale (IPA):

Denna ölstil karakteriseras av sin höga beska och kraftiga maltsmak, som kommer av den stora mängd malt och humle som tillsätts. Humle är antiseptiskt, medan mer malt ger en högre alkoholstyrka. Detta gjorde att ölen höll sig på den långa resan med båt från England till Indien, därav namnet India pale ale (IPA). IPA har vanligtvis en högre alkoholhalt på 3,5–7,5%, ibland görs även så kallad dubbel-IPA med alkoholhalter upp till 10,5%.

American pale ale (APA):

Detta är den amerikanska varianten av IPA, gjord med amerikansk humle som är mer aromatisk och ger toner av blommor till ölen. Den är därför ofta mindre besk och mer mild i smaken än en IPA och har vanligtvis en alkoholhalt på 4,5–6 %, men även här finns starkare varianter.

Porter och stout

Förr skiljdes porter och stout åt genom att stouten var mer alkoholstark, men idag kan det vara svårt att skilja de två åt. De kännetecknas av sin mörka färg och fylliga munkänsla som kommer av den hårt rostade malten. Porter och stout lagras ibland på fat innan buteljering, vilket ger ytterligare karaktär till ölen. De har vanligtvis en alkoholhalt på 3,5–12 %.

Veteöl

Denna öl görs med vete som komplement till kornmalten, vilket gör ölen vitaktig och grumlig, därför kallas det även weissbier (vitöl). Det är ett överjäst öl som ofta smaksätts med kryddor istället för humle, vilket ger en kryddighet som balanserar sötman istället för humlens beska. En veteöl har ofta en alkoholhalt på omkring 4–9,5%.

Suröl

Liksom IPA och APA har surölen på senare år fått stort genomslag. Den framställs genom tillsats av mjölksyrabakterier, vilket ger ölen dess syrliga karaktär. Ofta görs suröl med olika frukter och bär, vilket ger en stor variation i smak, doft och utseende. Suröl har ofta en alkoholhalt på 3,5–8%.

Det finns givetvis mycket mer att skriva om öl och olika ölsorter, men här får du i alla fall en grundläggande uppdelning i de olika sorter och stilar som finns. Nu är det bara att börja prova sig fram och hitta din favoritstil. Lycka till!

Källor: 
Systembolaget.se, ica.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Versioner av stout – det kraftfulla ölet

Versioner av stout – det kraftfulla ölet

”Stout” är en förkortning av ”stout beer” eller ”stout ale” som betyder ungefär ”kraftfullt öl”. Och kraftfullt är det. Traditionell stout ska vara mörk, smakrik och ha hög alkoholhalt. Men att stou..

Läs mer
Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Påsköl – en ny tradition med spännande smaker

Det är inte bara chokladägg och kycklingar som hör påsken till. I Sverige har även påsköl fått en stor plats på marknaden. Nedan har vi listat fem spännande påsköl, som alla finns i Systembolagets s..

Läs mer
Nu säljs rekordbilliga ölet

Nu säljs rekordbilliga ölet

En Iskall öl för endast fem kronor på Systembolaget? Jo, det är faktiskt sant. Det lilla bryggeriet Morgondagens slår prisrekord när det nya ölet börjar säljas from den 1 december. – Det blir vår ju..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Nytt på hyllan – här är 7 spännande stout

Vad passar bättre en kall och ruskig höstdag än en mörk och mustig stout? Det skulle väl kanske vara en brasa att lägga upp fötterna framför medan du njuter av din stout. Eftersom det hela tiden kom..

Läs mer