HEM

Aktuellt

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl.

– Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen aldrig varit lägre än nu. I mitten av 1800-talet var sprit den helt dominerande alkoholdrycken, säger Björn Trolldal utredare på CAN till Accent.

18.000 svenskar har telefonintervjuats av CAN och Systembolagets försäljningsstatistik har undersökts. Dessutom har annan statistik granskats.

Resultatet är tydligt, vår totala alkoholkonsumtion i Sverige minskar. Främst är det alkohol vi köper utomlands och smuggelsprit som minskar. Den svaga kronan är en förklaring.

– Det är en trend som fortsätter. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen sjunkit med sju procent, säger Björn Trolldal, till Accent.

Av alkoholkonsumtionen är 42 procent vin, 37 procent öl och 19 procent sprit. Resten är övriga drycker. Vinets starka tillväxt beror på bag-in-boxen som kom för 13 år sedan. Hälften av allt vin som säljs i Sverige är i dag lådvin.

En annan trend är att hembrygt öl ökar. Många vill vara sin egen mikrobryggare. På fem år har hembrygd öl fördubblats och står nu för tre procent av all öl.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

Veckans drink: Barceló Imperial Porto Cask Rare Blen..

En av världens ledande romproducenter lanserar nu en extraordinär rom på den svenska marknaden. Barceló Imperial Porto Cask är ett resultat av det finaste urvalet av Barceló Imperial som mognat till..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer