HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl.

– Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen aldrig varit lägre än nu. I mitten av 1800-talet var sprit den helt dominerande alkoholdrycken, säger Björn Trolldal utredare på CAN till Accent.

18.000 svenskar har telefonintervjuats av CAN och Systembolagets försäljningsstatistik har undersökts. Dessutom har annan statistik granskats.

Resultatet är tydligt, vår totala alkoholkonsumtion i Sverige minskar. Främst är det alkohol vi köper utomlands och smuggelsprit som minskar. Den svaga kronan är en förklaring.

– Det är en trend som fortsätter. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen sjunkit med sju procent, säger Björn Trolldal, till Accent.

Av alkoholkonsumtionen är 42 procent vin, 37 procent öl och 19 procent sprit. Resten är övriga drycker. Vinets starka tillväxt beror på bag-in-boxen som kom för 13 år sedan. Hälften av allt vin som säljs i Sverige är i dag lådvin.

En annan trend är att hembrygt öl ökar. Många vill vara sin egen mikrobryggare. På fem år har hembrygd öl fördubblats och står nu för tre procent av all öl.


Du kanske även vill läsa dessa