HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget.
– Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tänkte att vi måste göra något av den, säger Mattias Eckerman, vd för bränneriet.

Redan på 1800-talet brändes det sprit i den lilla stugan vid Wenngarns slott utanför Sigtuna. Då var det en del av lönen till tjänstefolket. Wenngarns slott har anor som går tillbaka ända till 1100-talet. Gustav Vasas mormor är född på Wenngarn. Godset har senare ägts av såväl Gustav II Adolf och Magnus Gabriel de la Gardie. på 1900-talet var Venngarn ironiskt nog alkoholistanstalt.

För något år sedan upptäckte Mattias Eckerman och några ginentusiaster från Sigtuna att det stod en övergiven brännpanna när de gick förbi den lilla röda stugan inte långt från slottet.
– Vi såg pannan och tänkte att den måste få komma till användning igen. Vi fick idén att starta ett gindestilleri, berättar Mattias Eckerman för Vinguiden.

Nu består det lilla bränneriet av fyra personer som vid sidan av sina andra jobb framställer gin helt hantverksmässigt – från råsprit och enbär till färdig gin på flaska.
– Vi destillerar råspriten tillsammans med de kryddor vi har i vårt recept. Sedan ska det ligga och dra ett tag, det tar cirka en vecka från bränning till att vi kan tappa det på flaskor.

Allt i First Gin är ekologiskt och destilleriet, First Destillery, gör allt själva, hantverksmässigt från grunden. Bakom receptet till First Gin ligger ett mödosamt arbete där eldsjälarna bakom fått experimentera sig fram.

– Man drivs mellan hopp och förtvivlan. Vi har jobbat väldigt mycket med receptet. Det har varit både krävande och roligt. Vi har testat extremt mycket fram och tillbaka, men nu har vi hittat ett fantastiskt recept. Det är en klassisk gin med enbär och koriander, men vi har också smak av äpple och rosmarin. Den har en liten sötma och är örtig.

Sedan en tid tillbaka har lokala restauranger köpt in First Gin och mottagandet har varit över all förväntan.
– Det har varit en jättefin respons från restauranger runt om i Sigtuna, trots restriktionerna. De verkar vilja beställa fler och fler flaskor. När restriktionerna släpper hoppas vi på ännu mer.

Nu tas nästa steg och den 6 april lanseras First Gin på Systembolaget. Från start kommer den att finnas i sortimentet i Sigtuna, Märsta och Knivsta. I övriga Sverige går den att beställa.

– Vi vill att många ska få möjlighet att testa, så vi har försökt hålla ner prisnivån. Den kommer att kosta 299 kronor för en 50 cl butelj.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

I fjol sålde 9000 flaskor slut på några timmar. Nu släpps 2019 års upplaga av succéglöggen, Gin & Tonic Glöggen från Stockholms Bränneri – men med en ny smaktwist. – Förra årets intresse ..

Läs mer
Våga prova nya varianter av klassikern GT

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya gin..

Läs mer
Så blandar du en perfekt gin & tonic

Så blandar du en perfekt gin & tonic

Tänka sig – det finns en internationell dag enbart för gin & tonic: den 9 april kommer det blandas och drickas extra mycket i världens hem och i de barer som vågar ha öppet trots coronaep..

Läs mer
Veckans drink: Anée Fine Calvados

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens a..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer