HEM

Aktuellt

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget.
– Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tänkte att vi måste göra något av den, säger Mattias Eckerman, vd för bränneriet.

Redan på 1800-talet brändes det sprit i den lilla stugan vid Wenngarns slott utanför Sigtuna. Då var det en del av lönen till tjänstefolket. Wenngarns slott har anor som går tillbaka ända till 1100-talet. Gustav Vasas mormor är född på Wenngarn. Godset har senare ägts av såväl Gustav II Adolf och Magnus Gabriel de la Gardie. på 1900-talet var Venngarn ironiskt nog alkoholistanstalt.

För något år sedan upptäckte Mattias Eckerman och några ginentusiaster från Sigtuna att det stod en övergiven brännpanna när de gick förbi den lilla röda stugan inte långt från slottet.
– Vi såg pannan och tänkte att den måste få komma till användning igen. Vi fick idén att starta ett gindestilleri, berättar Mattias Eckerman för Vinguiden.

Nu består det lilla bränneriet av fyra personer som vid sidan av sina andra jobb framställer gin helt hantverksmässigt – från råsprit och enbär till färdig gin på flaska.
– Vi destillerar råspriten tillsammans med de kryddor vi har i vårt recept. Sedan ska det ligga och dra ett tag, det tar cirka en vecka från bränning till att vi kan tappa det på flaskor.

Allt i First Gin är ekologiskt och destilleriet, First Destillery, gör allt själva, hantverksmässigt från grunden. Bakom receptet till First Gin ligger ett mödosamt arbete där eldsjälarna bakom fått experimentera sig fram.

– Man drivs mellan hopp och förtvivlan. Vi har jobbat väldigt mycket med receptet. Det har varit både krävande och roligt. Vi har testat extremt mycket fram och tillbaka, men nu har vi hittat ett fantastiskt recept. Det är en klassisk gin med enbär och koriander, men vi har också smak av äpple och rosmarin. Den har en liten sötma och är örtig.

Sedan en tid tillbaka har lokala restauranger köpt in First Gin och mottagandet har varit över all förväntan.
– Det har varit en jättefin respons från restauranger runt om i Sigtuna, trots restriktionerna. De verkar vilja beställa fler och fler flaskor. När restriktionerna släpper hoppas vi på ännu mer.

Nu tas nästa steg och den 6 april lanseras First Gin på Systembolaget. Från start kommer den att finnas i sortimentet i Sigtuna, Märsta och Knivsta. I övriga Sverige går den att beställa.

– Vi vill att många ska få möjlighet att testa, så vi har försökt hålla ner prisnivån. Den kommer att kosta 299 kronor för en 50 cl butelj.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Guldregn över svenska Hernö Gin

Guldregn över svenska Hernö Gin

Vilket guldregn över Hernö Gin! 17 vunna guldmedaljer på två månader – nu senast två guld i prestigefyllda IWSC. – Den här tävlingen är den mest prestigefulla i branschen. Jag känner stor ödmjukhet ..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer
Hernö gin – Europas mest prisbelönade destille..

Hernö gin – Europas mest prisbelönade destille..

Solen gassar då vi kör längst slingrande skogsvägar till den lilla byn Dala i Härnösand där vi finner Europas mest prisbelönta gindestilleri. Härnö Gin´s historia startade 2011 när Jon Hillgren åt..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer